[...] nienasycone kwasy tkuszczowe, trybowanie inaczej luzowanie czyli oddzielenie kosci od miesa np kregoslup tego dexa od tulowia, garnierowanie inaczej dekorowanie, inaczej denaturacja - scinanie sie bialka, 20-40g ed blonnika dla ludzika, cholesterol dhl ldl jeden zly ktory ? Ten buhuu, hahaa hasa bubuu, j**ie mi sie od myslenia o zawodowym xd
bartoszM - nigdy nie słyszałem o rewelacjach zawartych w w/w artykule. Nie ma podanych źródeł.. Mnie to nie przekonuje. Przejrzałem dyskusję pod artykułem - uwagi czytelników trafne. Raczej treść na poziomie BRO niż science Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-19 10:26:36 Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem jeszcze filmik na YouTube [...]
[...] III-, i IV-rzędowa). Do takich czynników denaturujących należą m.in.: - wysoka temperatura; - sole metali ciężkich (powstają połączenia kompleksowe białko-kation metalu; denaturacja nieodwracalna); - stężone kwasy i zasady (przypuszczam, że tworzą z peptydami m. in. związki typu soli, mogą też powodować częściową hydrolizę; jest to [...]
[...] uniemożliwiać hydrolizę określonego wiązania peptydowego). Im więcej danej frakcji białkowej znajdzie się w przewodzie pokarmowym, tym trudniej będzie wszystko strawić. Ale denaturacja różnych frakcji białek, zachodząca w żołądku, przebiega w różnym czasie i różnym czasie te białka będą spływały do dwunastnicy i dalszych części jelita cienkiego. [...]
bylem dzis u lekarza. badała mnie w tym badanie dna oka. najprosciej mówiąc- stwierdziła ze "przeforsowalem sobie siatkówke".. komputer itp... denaturacja białka .. costam costam.. i ja to widzę jako te plamki... zapisała witaminki+ krople... zaleciła duzo ruchu i 1 godz kompa dziennie :/ czy moze byc taka pewna ze to nie odwarstwianie [...]
Każda obróbka nieco będzie miała wpływ na zawartość mikro elementów np. Witaminy C czy zawartość białka. Przyjmuje się denaturacja białka może wynosić do 10 %. Oczywiście im agresywniejsza obróbka tym więcej. Pytanie czy jest sens to liczyć? Nie! Ponieważ tabele USDA zawierają wartości juz po *utracie* składników
1.Puma, czy węglowodany z truskawek i kukurydzy wlicza się do diety? Bo u mnie te 2 składniki dają jakieś 30-40g węgli.. Oczywiscie ze sie wlicza. Kukurydze odstaw i zapomnij. Tucznik. 2.Jak jest ze smażeniem mięsa/jajek? Dużo na jakości tracą przy tym białka? -Denaturacja bialka -Wolne rodniki -Ciezsza wchlanialnosc Nie smaz. [...]
[...] tak jak każdego wypowiadającego się . ale dobra, przepiszę Ci kawałek skryptu - straty w mleku pod wpływem ogrzewania: -zmieniona mikroflora mleka -straty witamin -denaturacja bialek serwatkowych i odsloniecie grup sulfhydroksylowych, ich interakcja z kazeina -powstanie smaku gotowania -zmiany w kazeinie (defosforylacja, hydroliza [...]
Awidyna to struktura białkowa, która pod wpływem temperatury ulega denaturacji (jak każde białko). Już temperatura powyżej 42 stopni rozpoczyna proces denaturacji, natomiast powyżej 60 stopni następuje już zauważalny gołym okiem proces "ścinania" się białka (efekt denaturacji). Denaturacja struktury awidyny pod wpływem temperatury prowadzi do [...]
[...] nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna przez nasz organizm. Dzienne zapotrzebowanie Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie [...]
[...] nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna przez nasz organizm. Dzienne zapotrzebowanie Witamina H (Biotyna) należy do witamin, które podobnie [...]
Co do pytania surowe czy ugotowane to oczywiście ugotowane! Denaturacja białek jaka zachodzi np. podczas gotowania sprawia, że niektóre wewnętrzne wiązania białka ulegają osłabieniu, białko traci swoją trójwymiarową strukturę. Taka "otwarta" struktura bialka jest bardziej dostępna dla enzymów.
"Optimum działania większości enzymów to zakres 30-45°C" powyżej następuje spadek ich aktywności i powolna denaturacja. (Wzięte z pracy naukowej na ten temat). One są jakby zaprogramowane na zakres temperatur jaki występuje w ciele człowieka czy zwierzęcia.
Denaturacja bialka tora nastepuje np pod wplywem wysokiej temperatury nie powoduje strat w aminokwasach. Jezeli juz to bardzo male i nie bierze sie tego pod uwage. Straty moga byc np w witaminie C, ktora nie lubi wysokich temperatur i jest wyznacznikiem strat witamin poniewaz jest najbardziej wrazliwa. Podobnie jak peroksydaza wsrod enzymow, tylko [...]
co do jajek juz pisalem, ze ma swoje plusy i minusy i przedstawiles wlasnie pozytywy czyli denaturacja, brak mozliwosci zlapania salmonelli wiec niech kazdy wybierze forme jaka woli WODYN tez jest ogromnym autorytetem i je surowe jajka to wystarczy zeby inni zaczeli robic to samo po za tym filmik tyczy sie głownie produktow pochodzenia roslinnego [...]
[...] instant. Aby otrzymać produkt o takich parametrach stosuje się specjalne techniki suszenia w niskich temperaturach na specjalnie skonstruowanych wieżach. Taki sposób ma podwójną zaletę: białka łatwo się rozpuszczają i nie są zdenaturowane przez wysoką temperaturę suszenia (denaturacja termiczna, rozwój struktury wyższorzędowej). Dariusz Szpineta
Rothen dobrze o tym wiem, ze denaturacja bialka powoduje iz nasz organizm lepiej je trawi wiec głownie mieso oraz rowniez jajka powinno sie spozywac po obrobce termicznej tylko, ze ja nikogo nie namawiam na jedzenie surowych jajek pisalm tylko o tym iz gotowane tez maja minusy a filmik i moje posty o spozywaniu surowego pokarmu tycza sie wylacznie [...]
[...] jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie globularnych cząsteczek białek serwatkowych (denaturacja), w cząsteczkach odkrywają się reaktywne grupy, czego wynikiem są wspomniane kompleksy z kazeiną. Tworzą się one już na poziomie podstawowym przerobu mleka, na [...]