[...] może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. W Internecie bez trudu można znaleźć informację o stężeniu PM 2,5, czyli drobnych cząstek o stężeniu mniej niż 2,5 µm (mikrometra) powstających w czasie spalania paliw kopalnianych i drewna (a także stężeń tlenku azotu, PM10, ozonu, tlenku [...]
[...] zbilansowana dieta oraz rozsądny trening aerobowy, siłowy i interwałowy. Z pewnością na system odpornościowy silnie oddziałuje stres. Dwudziestu dobrze wytrenowanych mężczyzn dobrano wg maksymalnej wydolności aerobowej. Otrzymali 4 g żeń-szenia (kapsułki) lub placebo przed i po zbieganiu z góry (co miało wywołać bolesność mięśniową). [...]
czy kardamon i imbir obniża poziom cukru w krwi.Czy spala tłuszcze i czy obniża ciśnienie.Jak długo można brac insulinę.Jakie są właściwości czosnku w medycynie i czy czosnek obniża ciśnienie i czy można do brac codziennie
[...] się zaparzają, ciemnieją i tracą swoje walory. Zioła należy suszyć tylko w miejscach ocienionych, zadaszonych, przewiewnych. W czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35oC, gdyż inaczej zawarte w ziołach olejki lotne się ulatniają. Ziół nie wolno suszyć na Słońcu, ponieważ powoduje to odbarwienie i rozkład wielu cennych substancji. [...]
[...] skuteczności i bezpieczeństwa stosowania. Z tego też względu suplementem zainteresowali się naukowcy. Wyniki były szokujące: nastąpiły zmiany testosteronu. Złe skutki dotyczyły zwiększenia poziomu estrogenów i zmniejszenia poziomu hormonu utlenizującego (sterującego pracą testosteronu). Naukowcy ostatecznie wykazali, że przyjmowanie doustne [...]
[...] nie nurtuje panów w białych kitlach. Czy da się regularnie jeść owe ząbki o ostrym smaku, a jednocześnie nie zrazić do siebie bliskich i kolegów z pracy oddechem cuchnącym niczym boloński dom schadzek? Jeszcze nie tak dawno temu wielu Brytyjczyków traktowało czosnek – zarówno surowy, jak i gotowany – nader podejrzliwie, jako przyprawę [...]
[...] i składniki mineralne, ale także substancje lecznicze. Aby jednak mogły one korzystnie wpływać na zdrowie, musielibyśmy warzywa i owoce jeść kilogramami. A to siłą rzeczy nie jest możliwe. Pamiętajmy również, że przechowywane w lodówce, gotowane, czy duszone tracą one wiele cennych składników. Postaram się przedstawić, co zawierają [...]
[...] ds. odżywania i zdrowia, autor wielu książek o odżywianiu) Treść artykułu może nie jest jakaś wybitnie odkrywcza, nie jest też ściśle ukierunkowana pod robienie masy, czy redukcji, ale jednak kładzie nacisk na ważny aspekt odżywiania - stopień przetworzenia żywności, który moim zdaniem powinien być moim zdaniem kluczowym kryterium przy [...]
[...] dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących [...]
[...] Jacek Poreda Zródło: http://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat02.htm 1. Biada wam mordercy Współczesna nauka, a w jej części i medycyna, zabrnęła w śle-py zaułek. Zamiast leczyć - niszczy. Zamiast pomagać w cierpieniu zmusza przeciętnego człowieka do niszczenia swojego zdrowia, za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł produkcji [...]
[...] Zacznijmy od pacjenta A, który przyszedł do mnie pewnego popołudnia i powiedział, ze właśnie wypisał się z szpitala na własne życzenie, wbrew zaleceniom lekarzy. Niczym w filmie, powyrywał sobie wszystkie rurki i wenflony (IV's). Następnego dnia miał przejść drugą operację wszczepienia by-passów. Powiedziano mu, że jeżeli nie podda się [...]
[...] Według diety dr.Atkinsa (ketogennej) szkodliwymi składnikami diety nie są tłuszcze, a cukry złożone i proste. Przyjmuje że w walce z nadwagą należy drastycznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, a przez to zmusić organizm do spalania tłuszczu. Według twórcy tej diety stosując się do jej zaleceń można stracić do 2 kg tygodniowo i [...]
[...] dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących [...]
[...] się dopiero w jelitach. B - jak biopierwiastki Selen, podawany łącznie z koenzymem Q10 oraz z witaminą E, chroni serce przed działaniem toksyn. Niedobór selenu może być przyczyną rozwoju choroby niedokrwiennej serca i zaburzeń krążenia mózgowego. Nasz organizm potrzebuje dziennie około 0,01 mg selenu. Jego głównym źródłem są owoce morza, podroby [...]
[...] na siłownie. Długi trening w dusznym pomieszczeniu…spoceni szybko wybiegamy żeby zdążyć zjeść posiłek potreningowy… Po pewnym czasie czujemy się nieswojo boli Nas głowa, zaczyna się katar i kaszel-Wpadliśmy ;) Przeziębienie to schorzenie, które pojawia się wraz z jesiennymi chłodami i łagodnymi zimami. Choroba ta prawie każdemu z nas dała się [...]
[...] zawałem serca i wieloma nowotworami. Jej zalety trudno przecenić. Masz więcej niż 25 lat i jadasz tradycyjnie “po polsku", a od czasu do czasu nie odmawiasz sobie hamburgera czy frytek? Jeśli tak, pewnie w twoich naczyniach krwionośnych sieje już spustoszenie miażdżyca. U przeciętnego Polaka cholesterol zaczyna się odkładać w tętnicach sporo [...]
[...] Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wykład z 19. paź. 2007. Składniki czosnku Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy. W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i [...]
[...] w praktyce, ale wiele korzystnych cech czosnku potwierdziło się dziś w badaniach naukowych. Co jest dla nas najważniejsze w tej roślinie? Powinny nas zainteresować dwie rzeczy: wpływ spożycia czosnku na układ krążeniowy oraz układ immunologiczny, a konkretnie chodzi o osłonę antynowotworową. Jako ciekawostkę warto przytoczyć fakt, że podczas II [...]
[...] zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, chroni przed udarem mózgu i przed zawałem serca, pośrednio obniża ciśnienie. Czosnek nie obniża poziomu cholesterolu Czosnek - czy to w postaci nieprzetworzonej, czy w formie syntetycznych suplementów - nie obniża poziomu "złego" cholesterolu (LDL) we krwi - donosi lutowy numer czasopisma "Archives [...]
[...] zwierzęta (wilkołaki, wampiry itp ) Obecnie czosnek wykorzystywany jest coraz częściej m.in. do przygotowania wielu potraw głównie mięsnych (mięsa drobiu, mięsa z królika czy dziczyzny, stosowany jest również do przygotowania potraw z tłustego mięsa wieprzowego i baraniego). Pozytywne skutki spożywania czosnku: przeciwmiażdżycowe - obniża [...]