SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

czosnek bakterie

  • Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6283 Data: 2017-12-14 10:26:42
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28524 Data: 2018-01-29 10:08:46
  • [...] już wiesz, co zrobić, by wzmocnić swój układ odpornościowy. Unikaj przetworzonego jedzenia bogatego w cukier, dbaj o swoją dietę włączając do niej warzywa i przyprawy takie, jak czosnek i kurkuma, pamiętaj o produktach fermentowanych, zwłaszcza kiszonkach, wysypiaj się, regularnie ćwicz, śmiej się jak najwięcej i naucz się zarządzać stresem.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5637 Data: 2018-09-18 18:10:35
  • [...] wciąż jednak trafiają na nie w innych potrawach, choćby zawierających cebulę. Bogatym źródłem fruktanów są rośliny takie, jak: pszenica, jęczmień, żyto, owies, cebula, czosnek, por, cykoria, szparagi, sałata, słonecznik, ciecierzyca, kapusta, karczochy. Fruktany stały się alternatywą w stosunku do fruktozy przy wykorzystaniu jako słodzik. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6290 Data: 2019-03-05 17:13:51
  • Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6920 Data: 2020-08-13 23:00:56
  • Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie.  Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 725 Data: 2023-09-05 13:09:05
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4269 Data: 2019-03-24 08:44:34
  • Pokarmy, które mogą wpływać na nasz nieprzyjemny zapach

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] to nie dziw się, że nikt nie chce trenować w pobliżu ciebie. Z różnorakich przyczyn m.in. fizjologicznych niektóre osoby wydzielają nieprzyjemny zapach. Z drugiej strony czosnek wywiera korzystny wpływ na proporcje HDL, LDL oraz stężenie cholesterolu całkowitego, ma niewielki wpływ na trójglicerydy i ciśnienie krwi. Najważniejszą ​zaletą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4888 Data: 2018-03-03 10:35:31
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1312 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • [...] Mannitol (poliole) – pieczarki, kalafior Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe Fruktany z warzyw (oligosacharydy) – cebula, czosnek Galaktany GOS (oligosacharydy – soczewica, migdały Bardzo pomocnym narzędziem w przestrzeganiu jadłospisu zgodnego z założeniami diety low FODMAP są tabele, dostępne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 878 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9616 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • Mity związane z koronawirusem

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    W ciągu ostatnich tygodni pojawiło się wiele mitów związanych z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. W dzisiejszym artykule postaram się oddzielić mity od prawdy. Wirus powstał w laboratorium w Chinach Pomimo wielu plotek w Internecie, nie ma dowodów na to, że tak jest. Niektórzy badacze uważają, że SARS-CoV-2 mogły nam przekazać nietoperze, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2595 Data: 2020-03-25 15:16:44
  • Probiotyki i prebiotyki w diecie sportowca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11952 Data: 2018-04-09 12:43:41
  • Zima to taka pora roku, która kojarzy się z wieloma wyjątkowymi aktywnościami. Sanki, narty, lepienie bałwana… Niestety, ale Polska zima jest od paru lat specyficzna. W wielu regionach temperatury są na plusie, a towarzyszą im liczne opady deszczu, wichury itp. A to niestety nie sprzyja zdrowiu wielu z nas i nie bez powodu mówi się, że jesień i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 700 Data: 2023-12-29 12:33:54
  • Czym różnią się prebiotyki od probiotyków?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1460 Data: 2020-01-27 10:10:38
  • Zanim przejdziemy do samych ciekawostek dotyczących tego suplementu, dosłownie kilka słów wstępu, przybliżających Wam suplement, jakim jest berberyna. Podsumowanie  Uzbrojony w informacje zawarte w tym artykule, będziesz w stanie podjąć decyzję, kiedy i w jakich okolicznościach, najbardziej skorzystasz na suplementacji berberyną, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8397 Data: 2020-11-26 12:14:19
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4466 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • [...] bogate w błonnik i FODMAP, czyli krótkołańcuchowe węglowodany, które przechodzą bezpośrednio do okrężnicy, gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1044 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6060 Data: 2019-11-24 14:15:53
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] Źródła witaminy D Witamina E powstaje tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)