[...] łączy się tłuszcze (w większości nasycone i trans). W jednym z badań dotyczących amerykańskich sieci fast food burgery z serem były głównym źródłem tłuszczy nasyconych i zawierały od 18 do 25 g na każde 1000 kcal produktu. Frytki również zawierały sporą ilość tłuszczy nasyconych od 6,7 do 14 g na 1000 kcal produktu. Przykładowo Big Mac [...]
[...] 23% białka Groch suchy 24% białka Wołowina 18% białka (oczywiście nalezy pamiętać że w/w produkty zawieraja równiez tłuszcz i węglowodany więc niekoniecznie są najlepszym źródłem białka) Białko składa się z aminokwasów.Jest ich w sumie 22. Tu następuje kolejny podział, [...]
[...] one naszym podstawowym źródłem węglowodanów, tak więc aby dostarczyć ich 70 gram, musielibyśmy ich zjeść (70 x 100) / 75 = 93 gramy. Ponieważ jednak inne produkty też będą zawierać węglowodany, możemy to zmniejszyć tak na oko do 80 gram. Da nam to (80 x 75) / 100 = 60 gram węglowodanów. Z 80 gram płatków dostarczymy też nieco białka i [...]
[...] w skład białek pełnowartościowych, 1-4 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 1-2 cukrowców, 21 składników mineralnych oraz 18 witamin. Ponadto pożywienie powinno zawierać surowe włókna roślinne zwane błonnikiem. Wszystkie te składniki powinny być dostarczane codziennie w poszczególnych posiłkach, ponieważ procesy przemiany materii [...]
[...] dbających o sylwetkę, to jest ono nieodłącznym elementem prawie każdego wysokobiałkowego suplementu? Oczywiście wyżej wymienione produkty nie zawierają płynnego wytworu gruczołów mlecznych krowy które możemy nabyć w osiedlowym sklepie, ale białka serwatkowe pochodzące z produktu pobocznego przy wielkoprzemysłowej [...]
[...] tylko nie należy podawać dziecku mleka krowiego, ale nie należy podawać go w ogóle. Nikt nie podważa faktu, że mleko nie pasteryzowane czyli takie tylko ,,prosto od krowy" zawiera dużo dobrego wapnia. Jest jego jednak więcej w orzechach, kapuście, marchwi, burakach. Ciekawe jest to, że w tych warzywach jest w idealnej proporcji z innymi [...]
[...] wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc [...]
[...] wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie [...]
[...] najlepiej jest zmielić bezpośrednio przed spożyciem. Czy to prawda? Niedawno temu zaopatrzyłem się w młynek do kawy i zamiast kawy mielę siemię. Co według moich informacji zawiera kwasy Omega-3? 1. Tłuszcz z ryb (łosoś, tran, makrela, tuńczyk, itd.). 2. Oliwa z oliwek. 3. Olej lniany. 4. Siemię lniane. 5. Orzechy włoskie i pestki dyni? 6. Olej [...]
[...] Pronabol (Indie) - Anabol Tablets 5mg (Tajlandia) - Dianabol 5mg (USA) Ze względów czysto praktycznych tabletki 1mg nie są stosowane w dopingu kulturystycznym. Również krem zawierający metandienon nie ma większego zastosowania w kulturystyce (z wyjątkiem leczenia trudno gojących się ran skóry, które mogły pojawić się w wyniku mechanicznego [...]
[...] składników odżywczych. Mięso i produkty mięsne są jednym z najważniejszych źródeł białka o dużej wartości odżywczej, tzn. białka o korzystnym składzie aminokwasowym, zawierającego w odpowiednich proporcjach wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawartość białka w tkance mięśniowej u różnych gatunków waha się od 15% do 20%, zaś w mięsie poddanym [...]
[...] przez osoby lubiące słony smak. Nadmiar sodu zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób ze skłonnościami do tej choroby. Jedna łyżeczka soli kuchennej (5g) zawiera około 2000mg sodu. Dzienne spożycie soli powinno wynosić łącznie 7-8g czyli 2800-3200mg sodu. Obecnie w Polsce sprzedaje się w sklepach wyłącznie sól jodowaną [...]
[...] to wywar należy wylać, gdyż mogły do niego przejść zanieczyszczenia. Ziemniaki można gotować tylko takie, z których zostały głęboko wydrążone „oczka”; młode mogą zawierać trującą solaninę. -Warzywa na jarzynę najlepiej gotować w specjalnych naczyniach na parze.Wówczas straty składników odżywczych są najmniejsze (tab. 86). Tabela . [...]
[...] w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki. Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości - powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez częstsze [...]