SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Kwasy Omega-3 - kilka istotnych pytań

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11198

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1346
Witam.

Właśnie jestem w trakcie układania swojej kolejnej diety na siłownię. Chciałbym bardzo dokładnie się na niej skupić, gdyż jak wiadomo to od niej w głównej mierze zależą nasze wyniki na siłowni oraz liczy się również nasze zdrowie. W związku z tym mam kilka pytań. Pierwszy temat będzie dotyczył kwasów Omega-3.

Chciałbym się dowiedzieć z jakiego źródła jest najlepiej pozyskiwać owe kwasy?

Od paru miesięcy zażywam codziennie tran (olej z wątroby dorsza) Mollers'a w ilości 5 ml dziennie rano na czczo. Prócz tego, w trakcie poprzedniego cyklu treningowego, jadłem regularnie łososia gotowanego na parze oraz do dań dodawałem oliwy z oliwek extra virgin. Jadłem również orzechy włoskie. Rano na śniadanie oraz wieczorem do ostatniego posiłku dosypywałem do posiłków łyżkę siemienia lnianego niezmielonego, które ponoć również jest bogate w kwasy Omega-3. Ostatnio dowiedziałem się, że siemię lniane najlepiej jest zmielić bezpośrednio przed spożyciem. Czy to prawda? Niedawno temu zaopatrzyłem się w młynek do kawy i zamiast kawy mielę siemię.

Co według moich informacji zawiera kwasy Omega-3?
1. Tłuszcz z ryb (łosoś, tran, makrela, tuńczyk, itd.).
2. Oliwa z oliwek.
3. Olej lniany.
4. Siemię lniane.
5. Orzechy włoskie i pestki dyni?
6. Olej rzepakowy.
7. Olej sojowy.

Czy coś pominąłem lub może błędnie wpisałem? Nie jestem pewny co do orzechów włoskich oraz pestek z dyni. Jakby ktoś mógł mnie sprostować - byłbym wdzięczny. To dla mnie ważne.

Czy moja w/w dieta była dobrze skomponowana, jeśli chodzi o uzupełnianie kwasów Omega-3?

Kolejne pytanie. Co jest lepsze? Oliwa z oliwek czy olej lniany? A może rzepakowy lub sojowy? Czy dysponuje ktoś może tabelą z zawartościami kwasów tłuszczowych w poszczególnych olejach? Dzisiaj natknąłem się w sklepie na olej lniany w dosyć przystępnej cenie, więc dlatego pytam.

Następne moje pytanie. Czy mogę skomponować dietę na bazie samych ryb z całkowitym wyłączeniem mięsa zwierzęcego? Z powodu masowych hodowli w ostatnich latach znacznie zmienił się stosunek zawartości kwasów Omega-6 oraz Omega-3 w mięsie pochodzenia zwierzęcego (zwiększyła się zawartość Omega-6, natomiast zmniejszyła Omega-3). Dodatkowo zwierzętom podaje się hormony wzrostu i inną chemię. Z rybami też nie jest za ciekawie (zanieczyszczenia w wodzie), ale podobno nie jest aż tak źle w porównaniu z mięsem zwierzęcym (łososie, makrele są stosunkowo mało zanieczyszczone... najgorzej jest np. z wielorybami [są na końcu łańcucha pokarmowego]).

Jakie ryby najlepiej jeść? Które z nich zawierają najwięcej kwasów Omega-3? Łososie, makrele, a może tuńczyk?

W rybach jest praktycznie tyle samo białka, co w piersi z kurczaka, także raczej nie miałbym żadnego problemu z budową masy mięśniowej? W piersi z kurczaka jest z kolei o wiele mniej tłuszczu, także musiałbym ograniczyć spożywanie tłuszczów innego pochodzenia.

Zamierzałbym jeść głównie łososia (dziki łosoś pacyficzny) oraz tuńczyka rozdrobnionego we wodzie (choć w takiej postaci tuńczyka, raczej niewiele będzie tłuszczów). Do tego tran 5ml, orzechy włoskie, siemię lniane, oliwa z oliwek lub inny olej, o ile okaże się według Waszych opinii lepszy.

Z góry przepraszam, że temat jest trochę chaotyczny.

Czekam na opinie i z góry dziękuję za cenne rady.

Pozdrawiam.

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 424 Napisanych postów 56364 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 184874
Chciałbym się dowiedzieć z jakiego źródła jest najlepiej pozyskiwać owe kwasy?

korzystaj z tłustych ryb jak np łosoś właśnie, siemia lnianego świeżo mielonego, oleju lnianego wysokolinolowego, orzechów włoskich.
Poniżej produkty najbardziej bogate w omega 3

Dokup zamiast tranu GOLD OMEGA 3 i tym uzypełniaj braki inne ryby także mają o3 więc korzystaj z tabel np niam.pl i szukaj produktów które Cię intersują bo to temat rzeka.

http://nutritiondata.self.com/foods-000140000000000000000-w.html


Kolejne pytanie. Co jest lepsze? Oliwa z oliwek czy olej lniany? A może rzepakowy lub sojowy? Czy dysponuje ktoś może tabelą z zawartościami kwasów tłuszczowych w poszczególnych olejach?

niam.pl lub jedzdobrze.pl
tam wszytsko znajdziesz

oliwa to źródło kw jednoniensyconych olej wielonienasyconych także nie porównuj

lniany kupuj eurolen lub oleofarm budwigowy..\


Następne moje pytanie. Czy mogę skomponować dietę na bazie samych ryb z całkowitym wyłączeniem mięsa zwierzęcego?


oczywiście że możesz opierać się na rybach jeśli tylko masz na to fundusze....

Jakie ryby najlepiej jeść? Które z nich zawierają najwięcej kwasów Omega-3? Łososie, makrele, a może tuńczyk?

wyżej info w tabelach


W rybach jest praktycznie tyle samo białka, co w piersi z kurczaka, także raczej nie miałbym żadnego problemu z budową masy mięśniowej? W piersi z kurczaka jest z kolei o wiele mniej tłuszczu, także musiałbym ograniczyć spożywanie tłuszczów innego pochodzenia.


są też ryby chude jak dorsz mintaj morszczuk więc je też można jeść

dbasz tylko o proporcje kw tł 1:1:1 ok poczytaj podwieszone art MATEO dowiesz się więcej



unikaj ryb w puszce np tuńczyka jak wyżej napisąłem kupuj filety mrożone jest jeszcze pstrąg czasem makrela wędzona sardynki...
śledzie

[http://www.sfd.pl/temat369407] - Tłuszcze cz.1
[http://www.sfd.pl/temat395475] - Tłuszcze cz.2
[http://www.sfd.pl/temat273011] - Tłuszcz trans - najgroźniejszy tłuszcz świata
[http://www.sfd.pl/temat185012] - Rola tłuszczy

mam nadzieję żę już wiesz wszytsko pozdr

Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2010-08-25 06:33:35
1

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 3317 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12722
http://kulturystyka.pl/tluszcze-kompilacja/
Tutaj masz tabelke z roznymi olejami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 424 Napisanych postów 56364 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 184874


będzie widocznej a może inaczej dla leni

Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2010-08-25 07:15:43

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 3317 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12722
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/omega3.shtml
Tutaj masz tabelkę z zawartością EPA, DHA i ALA w rybach i owocach morza w 100g może Ci się przyda.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 321 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 16684
Ostatnio dowiedziałem się, że siemię lniane najlepiej jest zmielić bezpośrednio przed spożyciem. Czy to prawda?

Niezmielone siemię po prostu wysrasz :D

„Pain hurts”

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 10138 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 38637
A normalnym językiem... musisz poddać je obróbce bo inaczej Twój organizm nie będzie w stanie przyswoić go.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1346
Dziękuję za pomoc. Powoli udało mi się przebrnąć przez te wszystkie informacje. Nasunęło mi się kilka nowych pytań.

1. Z jakiego źródła najlepiej kupować siemię lniane? Zauważyłem dziwną rzecz. Mianowicie, siemię lniane, które kupuję jest koloru brązowego, natomiast siemię w naturalnej postaci jest ponoć koloru złotego. Czytałem, że brązowe siemię jest prażone. Czy to prawda? Jeśli tak, to już nie wiem gdzie mam się zaopatrywać w siemię. Właściwie to znam chyba tylko jednego producenta, który sprzedaje siemię. Jest nim SANTE.

Tak wygląda siemię na wikipedii:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Flax_seeds.jpg

A tak wygląda siemię firmy SANTE:
http://www.sante.pl/files/foto/ziarnakaszeryzenew/siemie-lniane_ww__small.jpg

W składzie nie ma nic wspomniane o tym, że siemię jest prażone. To jak to w końcu jest?

W procesie prażenia pewnie uciekają wszystkie kwasy Omega-3.


2. Co do Gold Omega 3 - jakoś nie jestem zwolennikiem tabletek, więc raczej zostanę przy siemieniu lnianym i rybach. Nigdy nie wiadomo jakiego pochodzenia jest olej rybi znajdujący się w owych tabletkach i jaki jest stary. Natomiast w nasionach lnu kwasy Omega-3 tak łatwo nie utleniają się, więc nie trzeba się o to aż tak obawiać?

Jeszcze co do oleju lnianego, to wyczytałem, że bardzo ciężko jest dostać pełnowartościowy olej, ponieważ szybko jełczeje. To się tyczy nawet tych olejów, które jeszcze niby nie są przeterminowane. Nigdy nie wiadomo jak były przechowywane (czy miały dostęp do światła, czy też nie, itp.).

Także mimo wszystko, chyba najlepszym rozwiązaniem wydaje się być siemię lniane?


3. Proporcje kwasów nasyconych/jednonienasyconych/wielonienasyconych powinny wynosić 1:1:1 ? Zatem nie mogę pozyskiwać tłuszczu jedynie z ryb oraz z siemienia lnianego?

A zatem, czy takie zestawienie będzie odpowiednie?
- źródło tłuszczów nasyconych: masło, kokos, smalec
- źródło tłuszczów jednonienasyconych: orzechy laskowe, migdały
- źródło tłuszczów wielonienasyconych: orzechy włoskie, siemię lniane, ryby (śledź, łosoś, tuńczyk), słonecznik

Mówicie, że lepiej będzie zrezygnować z tranu i np. jeść więcej siemienia, orzechów włoskich i ryb? Właściwie to nie wiadomo ile taki tran leżał w aptece i czy te kwasy tłuszczowe już nie zjełczały. :/

4. Kolejna sprawa. W jakiej postaci ryby jeść najlepiej? Surowe czy gotowane? Dotychczas łososia gotowałem na parze. Jednak te kwasy Omega-3 bardzo źle znoszą jakąkolwiek obróbkę termiczną i nie wiem czy ma jakiś sens jedzenie ugotowanej ryby w celu zaopatrzenia organizmu w Omega-3?

5. Czy mogę zastąpić oliwę z oliwek - orzechami włoskimi oraz wszelkie oleje - innymi orzechami, siemieniem, bądź rybami?

6. Czy wiórki kokosowe mogą być dobrym źródłem tłuszczów nasyconych? W takiej formie można je kupić najczęściej. W składzie jest dwutlenek siarki. Czy to jakoś wpływa na obniżenie wartości odżywczych?

7. Z tuńczyka w puszce mam w ogóle zrezygnować? Zwykle kupowałem rozdrobniony we wodzie (ten najtańszy).

8. Spożycie tłuszczów wielonienasyconych powinno być powiązane z odpowiednim spożyciem witaminy E. Co będzie najlepszym źródłem tejże witaminy? Czy mogą to być orzechy laskowe oraz słonecznik łuskany?

9. Czy układając plan diety powinienem również zwracać uwagę na zawartość EPA, DHA i ALA? Jaki powinien być stosunek tychże kwasów?

To na razie tyle pytań. Sogi poleciały, lecz mam nadzieję, że mnie przez to nie olejecie. :D

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Zmieniony przez - Tra87 w dniu 2010-08-26 20:03:12

Zmieniony przez - Tra87 w dniu 2010-08-26 20:05:16

Zmieniony przez - Tra87 w dniu 2010-08-26 20:06:16

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 424 Napisanych postów 56364 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 184874
ludzie ile pytań znów
1. Z jakiego źródła najlepiej kupować siemię lniane? Zauważyłem dziwną rzecz. Mianowicie, siemię lniane, które kupuję jest koloru brązowego, natomiast siemię w naturalnej postaci jest ponoć koloru złotego. Czytałem, że brązowe siemię jest prażone. Czy to prawda? Jeśli tak, to już nie wiem gdzie mam się zaopatrywać w siemię. Właściwie to znam chyba tylko jednego producenta, który sprzedaje siemię. Jest nim SANTE.

Pisałoby gdyby było prażone Sante jest ok

2. Co do Gold Omega 3 - jakoś nie jestem zwolennikiem tabletek, więc raczej zostanę przy siemieniu lnianym i rybach. Nigdy nie wiadomo jakiego pochodzenia jest olej rybi znajdujący się w owych tabletkach i jaki jest stary. Natomiast w nasionach lnu kwasy Omega-3 tak łatwo nie utleniają się, więc nie trzeba się o to aż tak obawiać?

kwasy z leinienia to ALA za to te o które powinieneś dbać najbardziej to epa i dha. Ala się bardzo słabo konwertuje różnie źródła podają ale kapsów nie masz się co obawiać i śmiało jeśc bedą lesze niż siemie a siemię traktuj jako uzupełnienie



Także mimo wszystko, chyba najlepszym rozwiązaniem wydaje się być siemię lniane?

tłuste ryby i omega a olej lniany jako usupełnienie

3. Proporcje kwasów nasyconych/jednonienasyconych/wielonienasyconych powinny wynosić 1:1:1 ? Zatem nie mogę pozyskiwać tłuszczu jedynie z ryb oraz z siemienia lnianego?


nie możesz 1:1;1 lub 1;2;1 na korzyśc jednonienasyconych z oliwy z oliwek czytaj arty o tłuszczach podałem !!!!




4. Kolejna sprawa. W jakiej postaci ryby jeść najlepiej? Surowe czy gotowane? Dotychczas łososia gotowałem na parze. Jednak te kwasy Omega-3 bardzo źle znoszą jakąkolwiek obróbkę termiczną i nie wiem czy ma jakiś sens jedzenie ugotowanej ryby w celu zaopatrzenia organizmu w Omega-3?

parowany łosoś nie polecam jeść surowych ryb i mięsa

5. Czy mogę zastąpić oliwę z oliwek - orzechami włoskimi oraz wszelkie oleje - innymi orzechami, siemieniem, bądź rybami?

NIE to inne źródło tł oliwa jest najlepsza

6. Czy wiórki kokosowe mogą być dobrym źródłem tłuszczów nasyconych? W takiej formie można je kupić najczęściej. W składzie jest dwutlenek siarki. Czy to jakoś wpływa na obniżenie wartości odżywczych?

bardziej stawiaj na tłuste mieso troche z masła smalcu oleju plmowego czy kokosowego

7. Z tuńczyka w puszce mam w ogóle zrezygnować? Zwykle kupowałem rozdrobniony we wodzie (ten najtańszy).


3 razy w tyg bedzie ok ale w kawałkach

8. Spożycie tłuszczów wielonienasyconych powinno być powiązane z odpowiednim spożyciem witaminy E. Co będzie najlepszym źródłem tejże witaminy? Czy mogą to być orzechy laskowe oraz słonecznik łuskany?

w oliwie występują spore ilości tokoferoli

9. Czy układając plan diety powinienem również zwracać uwagę na zawartość EPA, DHA i ALA? Jaki powinien być stosunek tychże kwasów?

wyżej podane najlepiej ok 2-3g epa + dha

To na razie tyle pytań. Sogi poleciały, lecz mam nadzieję, że mnie przez to nie olejecie. :D



CZYTAJ NASTĘPNYM RAZEM BO PYTANIA TRYWIALNE A ODPOWIEDZI MASZ W PODANYCH POSTACH !!!

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 3317 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12722
Olej lniany budwigowy jest przechowywany w lodowkach w aptekach poszukaj
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1346
Czy mielone siemię lniane jest gorsze od oleju lnianego?

Wyczytałem, że nasz organizm jest w stanie syntetyzować kwasy DHA i EPA z Kwasu ALA, jednak mechanizm ten nie jest zbyt wydajny.

Właśnie dokonałem obliczeń i wychodzi na to, że jednak Gold Omega 3 będzie lepszym rozwiązaniem niż tran, przynajmniej z ekonomicznego punktu widzenia. Mam nadzieję, że jakościowo nie będzie odstawał od oleju z wątroby dorsza.

A co z witaminami A oraz D? W tranie znajduje się 250 mcg witaminy A oraz 10mcg witaminy D. Czy witaminy te znajdują się również w Gold Omega 3? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Znalazłem jedynie informację, że prócz kwasów Omega-3 w Gold Omega 3 znajduje się jedynie witamina E w ilości 6,7mg, czyli aż o 33% mniej niż w tranie!


Przepraszam za tak trywialne pytania. Jestem laikiem w tej dziedzinie, a informacji jest taki gąszcz, że czasem po prostu nie da się tego wszystkiego wyłapać...

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta

Następny temat

Dobra mieszanka