15. Czekolada poprawia sprawność umysłową Zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada mogą poprawiać sprawność mózgu - wskazują najnowsze badania amerykańskie. "Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina" - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w [...]
[...] przez osoby lubiące słony smak. Nadmiar sodu zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób ze skłonnościami do tej choroby. Jedna łyżeczka soli kuchennej (5g) zawiera około 2000mg sodu. Dzienne spożycie soli powinno wynosić łącznie 7-8g czyli 2800-3200mg sodu. Obecnie w Polsce sprzedaje się w sklepach wyłącznie sól jodowaną [...]
[...] o działaniu identycznym z działaniem brakującego gruczołu. Zazwyczaj wyciągi sporządza się z samych gruczołów, ale z moczu wyosobniono także kilka hormonów. (Krew rzadko zawiera dostateczną ilość hormonu, by stanowić jego źródło). Wreszcie próbuje się oczyścić wyciąg i wyizolować tę substancję chemiczną w nim zawartą, dzięki której następuje [...]
[...] około 6-7 kg ryb rocznie, dla porównania roczne spożycie ryb w krajach europejskich dochodzi do 20 kg na rok na osobę. Tuszka ryb jest zasobem pełnowartościowego białka (zawiera cały szereg aminokwasów egzogennych, czyli niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a których organizm sam nie jest w stanie ich sobie wytworzyć), [...]
[...] około 6-7 kg ryb rocznie, dla porównania roczne spożycie ryb w krajach europejskich dochodzi do 20 kg na rok na osobę. Tuszka ryb jest zasobem pełnowartościowego białka (zawiera cały szereg aminokwasów egzogennych, czyli niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a których organizm sam nie jest w stanie ich sobie wytworzyć), [...]
[...] które pozwolą zachować zdrowie i kondycję fizyczną. W tym celu w 1998 r. z inicjatywy Rady Promocji Zdrowego Żywienia stworzono Złotą Kartę Prawidłowego Żywienia, która zawiera podstawowe, praktyczne zalecenia dotyczące odżywiania się wszystkich zdrowych, dorosłych Polaków. Jej treść została zaakceptowana przez wiele instytucji zajmujących [...]
[...] to takie, których organizm nie potrafi sam zsyntetyzować, więc żeby je mieć i wykorzystywać do syntezy potrzebnych białek, musi je otrzymać z pożywieniem, z zewnątrz). Maca zawiera prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, a wśród nich najwięcej: waliny (79,3 mg/100 g białka), argininy (99,4 mg/100 g białka), glicyny (68,3 mg/100 g białka), seryny [...]
[...] wigilijna nie może obyć się bez maku. W różnych regionach Polski przyrządza się z niego różne potrawy: kutie, makówki, kluski z makiem no i oczywiście makowce. Nasiona maku zawierają witaminy A, C, D, E oraz błonnik aż 20% masy, wapń, magnez, żelazo, potas. Mak pomaga w procesie trawiennym, wiąże cholesterol, przeciwdziała miażdżycy. Pośnik To [...]
[...] jest bardzo bogato unaczyniona. Przez 1 g tkanki tarczycowej przepływa w ciągu 1 minuty około 5 litrów krwi. Płaty tarczycy zbudowane są z drobnych płacików, z których każdy zawiera 20 - 40 ściśle do siebie przylegających pęcherzyków. W pęcherzykach znajduje się tzw. koloid, będący miejscem magazynowania hormonów tarczycowych. Wokół pęcherzyków [...]
[...] rekonwalescencji, wyrównanych chorobach nerek i dla osób w starszym wieku. W diecie tej nie podaje się potraw ostrych, wędzonych, smażonych, pieczonych, tłustych, surowych i zawierających dużo błonnika. Należy stosować więcej niż pięć posiłków dziennie, niewielkich objętościowo, co powoduje mniejsze obciążenie układu trawiennego organizmu i [...]
[...] Kasza kukurydziana z kukurydzy. komosa ryżowa roślina ta wytwarza bogate w skrobie nasiona, natomiast nie jest ona zbożem. Komosa jest uznawana za bardzo wyjątkowy produkt, zawiera pełnowartościowe białko, mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera w sobie spore ilości flawonoidów, wykazuje zatem działanie antyoksydacyjne. Jest bogata w magnez, [...]
[...] mineralne (dużo wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), białka mają więcej niż kalafiory. Są zasadotwórcze . Brukselka- ma dużą wartość odżywczą. Ze wszystkich kapustnych zawiera najwięcej białka bo koło 4,4%. Ma dużo witaminy C, dużo A, B1 B2 a również żelazo, fosfor, magnez, siarkę, wapń i potas. Ma jedną wadę jest kwasotwórcza.Nie należy [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
[...] dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, [...]