[...] biegunkami, ale również bardzo często zaparciami oraz ciągłym uciążliwym wzdętym i twardym podbrzuszem. W tym drugim przypadku proponowałabym poczytać o diecie niskiego FODMAP, która polega na wyeliminowaniu z diety pokarmów o wysokim udziale tych cukrów, które poprzez fermentację doprowadzają do uciążliwych dolegliwości ze strony jelit. [...]
Jest jeszcze zespół jelita drażliwego i nie jest to powiązane z FODMAP. Dodatkowo jeszcze dochodzą indywidualne nietolerancje pokarmowe. To, że jakiegoś produktu nie ma na liście FODMAP nie oznacza, że jest bezpieczny dla każdego (w sensie nietolerancji). Oczywiście zgodzę się z Tobą, że płatki jaglane są lekkostrawne. Banany raczej nie powinny [...]
Możesz mi coś doradzić? Jestem już 8 tydzień na diecie low FODMAP (faza eliminacyjna). Wyeliminowałam wszystkie produkty które uwielbiałam np banany, chleb pszenno-orkiszowy domowej roboty na zakwasie. Bardzo się poświęciłam dla tej diety, strasznie pilnuje ilości tego jem. Po 2 tygodniach była poprawa - brzuch się zmniejszył, nie bolał. Natomiast [...]
[...] nie mamy identycznej flory, każdy też posiada różnego rodzaju nietolerancje, dlatego warto sprawdzić każdy produkt na sobie. Polecam Ci też zapoznać się z tematem diety FODMAP. Niżej podrzucam ciekawy artykuł, który warto przeczytać. Mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda na bardzo zniechęcającą, to jeśli spojrzysz na nią z drugiej strony, [...]
[...] zbyt intensywne treningi, ogólna higiena funkcjonowania itd. Ja bardzo długo zmagałam się z tym problemem, a udało mi się to poważnie złagodzić dzięki diecie niskiego FODMAP i wprowadzeniu do codziennej diety probiotyków oraz enzymów trawiennych. Obecnie jest już całkiem dobrze. https://www.sfd.pl/sklep/Szukaj.aspx?q=Now+Super+Enzymes [...]
[...] w miarę równo i w żadnym wypadku nie dojadać między nimi. Co do problemów jelitowych, to niestety ma je coraz więcej osób. Warto jednak wypróbować dietę niskiego FODMAP. Wiele osób, które skarży się na problemy z jelitami odnotowuje znaczną poprawę po wprowadzeniu wielu sugerowanych eliminacji. Początkowo rozwiązanie to może wydawać [...]
[...] lub opieranie się na anegdotach, bo w badaniach póki co nie rozpatrywano takiego specyficznego scenariusza. Paszkos244 poszukaj informacji na temat diet z ograniczeniem FODMAP. Na poprzedniej wersji swojego bloga miałem artykuł na ten temat, ale obecnie został skasowany. Na potreningu.pl również pojawiały się artykuły na ten temat. Zmieniony [...]
Hej nolose };-) U mnie to jednak nie warzywa. Zaczęłam je liczyć tak na wszelki wypadek, bo moja wyobraźnia szwankowała kiedy przyszło do oszacowania ile ich jem dziennie.. Teraz widzę, że nie jadłam większych porcji niż 200g. Najlepiej byłoby się pobawić w fodmap ale jak widać mi się nie chce ;-) U mnie to jest falowo, jak raz zacznę mieć [...]
Zacznę może od tego ryżu. Ryż ciemny czy dziki sugeruje się osobom, które mogą mieć problemy z glikemią lub które muszą bardzo tego pilnować. Ponadto korzyścią wynikającą z konsumpcji ciemnego ryżu jest zawartość błonnika. I niby wszystko jest ok ale.... nie wiem czy w Twoim przypadku jest to niezbędne, szczególnie gdyż Twoim obecnym celem nie [...]
[...] około 10 minut po posiłku. Dobrym pomysłem będzie spacerowanie po posiłku, pozwala to poprawić trawienie i obniżyć poziom cukru we krwi. Staraj się spożywać pokarmy z grupy FODMAP. One powinny być lekko strawne i nie powodować problemów trawiennych. Dodatkowo warto zastanowić się nad suplementacją betainy - [...]
Białko i kreatyna są bez wątpienia fundamentem suplementacji każdego sportowca. Jeśli Twoim celem jest ujędrnienie sylwetki, progres w sile i jakości tkanki mięśniowej, to wyższy poziom białka w diecie jest absolutnie niezbędny. Kreatyna jest najbardziej znanym i powszechnie stosowanym suplementem. Powinna być używana nie tylko przez osoby [...]
Inez, a płatki jaglane mogą powodować wzdęcia? Owsiane to rozumiem, ale jaglane przecież są takie lekkostrawne. A z tymi owocami - to które owoce bezpiecznie jeść i nie powinny powodować wzdęć, banany mogą być? Zarówno pomarańcze, jak i truskawki są low FODMAP, a mimo to powodują dolegliwości jelitowe.
Jogurty, maślanki, kefiry toleruje jedynie bez laktozy. Po zjedzeniu normalnego jogurtu po godzinie mam spory problem :). Kapusta kiszona, podobny przypadek choć mniejszy. Jedynie ogórki kiszone wchodzą w grę. W ostatnim tygodniu tygodniu zmniejszyłem ilość błonnika drobnymi zmianami ryż brązowy na jaśminowy, warzywa i owoce z 800 gram na 500 [...]
Przez tydzień nie jadłam odżywki białkowej. Dzisiaj pierwszy raz po przerwie do owsianki dodałam 15g izolatu z Olimpa i było w porządku, brzucha nie miałam wzdętego. Bardzo się cieszę, bo szczerze mówiąc lubię owsianki z białkiem i brakowało mi tego :-) Zastanawiam się, jak zareaguje na izolaty z AllNutrition/Sfd - będę testować, czy po nich [...]
Cześć! Każdy z pokarmów jest trawiony różną długość. Gdy dodasz do tego fakt, że nie jesz jednego pokarmu w czasie, na przyklad samej oliwy, albo samych jajek, to musisz wiedzieć, że ten czas się zmieni. Jedyne tłuszcze jakich powinieneś unikać, to tłuszcze trans i silnie utlenione. Samo rozbicie makro wygląda ok, ale gdy masz duże zapotrzebowanie [...]
Zatem proponuje zmniejszyć ilość błonnika, jeśli takie są Twoje podejrzenia oraz spróbować diety FODMAP. Być może problem leży po stronie węglowodanów. Jakieś sile leki stosujesz? Niektóre leki antydepresyjne także wywołują takie dolegliwości (zaparcia, gazy, wzdęcia), szczególnie u osób wrażliwych.
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie "Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków [...]