Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
280
Cześć,
Szukam informacji na temat kakao a konkretniej ile jest % kakao w proszku.
- 100 g czekolady kosztuje około 4-6 zł i 90% Kakao,
- 150 g kakao 4-6 zł i Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%).
I teraz dylemat finansowy i odżywczy.
Jeśli mam się cieszyć prozdrowotnymi właściwościami to kupować zwykłą czekoldę, bo kakao takie za 4-6zł jest bezwartościowe?
Czy te % w kakao to jakieś inne %? (nadzieja finansowa, pcha mnie do zadania takiego pytania :D )
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-10 20:04:38
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-10 20:05:45
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1128
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68548
Moim zdaniem pod względem odżywczym bardziej opłaca się kupować i jeść kakao, jako że jest to produkt mniej przetworzony od czekolady, nie poddawany (o ile pamiętam) działaniu temperatury (jak czekolada), więc powinno być w nim więcej korzystnych związków chemicznych, w niezmienionej obróbką postaci.
Nie ma tam też dodatku cukru, więc płacisz za czyste kakao, a nie również jakieś cukrowe dosypki, jak w czekoladzie.
W czekoladzie (nawet tej o wysokiej zawartości kakao) bywają też niezdrowe dodatki, jak E476.
Nie wiem tylko, jak wypada porównanie zawartości tłuszczu kakaowego w dobrej czekoladzie i w odtłuszczonym kakao oraz jakości tego tłuszczu w jednym i drugim produkcie. Generalnie jest to cenny składnik, ale obróbka termiczna, o ile wiem, mu nie służy. Czyli np. może być tak, że w czekoladzie jest tego tłuszczu więcej, a w kakao mniej, ale za to o zachowanych właściwościach zdrowotnych.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1128
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68548
Dlaczego rezygnujesz? chyba źle odebrałeś przekaz - kakao, nawet odtłuszczone, JEST dobre. Czekolada też może być. A zamiennik, to chyba chodziło o karob? http://potreningu.pl/articles/4983/kakao-czy-karob Pozdrawiam.
Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
280
Chodzi mi o to, że czekolada za 5 zł nie ma własciwości, które ma prawdziwe kakao, choćby przez ten wrogo wyglądający napis ( kakao o obniżonej zawartości tluszczu 10-12%) w dodatku na allegro można dostać kakao po 20zł, a to już jak dla mnie za dużo, a różnica chyba musi jakaś być?
Oczywiscie to tylko moje założenie na które nie znalazłem potwierdzenia.
Polecam dla zainteresowanych tematem - Jak powstaje czekolada z ziaren kakaowca
Cześć 2
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-15 20:54:15
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1128
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68548
Gdyby czekolada nie miała dobrych właściwości, to byśmy jej Tobie nie polecali. Może nie ma ich aż tyle, co kakao, ale i tak je ma i warto ją jadać. Nie wiem, po co pytasz o nasze zdanie, skoro za chwilę robisz "własne założenia", niczym nie poparte... Obniżona ilość tłuszczu w kakao jakoś tam minimalnie zmniejsza jego wartość, ale i tak to kakao pozostaje bardzo wartościowym produktem.
Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
280
To było moje założenie od samego początku, na które nie do końca otrzymałem satysfakcjonującą odpowiedz, więc wciąż jestem w miejscu gdzie byłem, a byłem przy kasie i zrezygnowałem z zakupu w celu sprawdzenia informacji.
Zdaje sobie sprawę, że nie ma co wariować, ale myśle, że podobnie myśli każdy "kowalski".
Dlatego chciłem się upewnić co do wartości odżywczych takiego kakao a nie na temat samego kakao.
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-15 21:12:09