Szacuny
1
Napisanych postów
48
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
6890
Co sądzicie o kakao?
Ja zawsze codziennie pije 1 szklankę(mleko 1,5%) słodzoną 1 łyżeczką cukru.Czy to będzie miało wpływ na sylwetkę,tzn czy można przez to przytyć?Nurtuje mnie to pytanie,a ja uwielbiam kakao...sami rozumiecie..."uzależnienie" :)
:)
1
:)Nie szukaj tam gdzie można znaleźć,a odnajdziesz wiecej niż szukałeś...
Szacuny
11083
Napisanych postów
51084
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Niestety ja rowniez uwielbiam kakao a jest to zgubny nalog ;) W ramach ograniczania jego zgubnosci zmienilam mleko na 0% i cukier na slodzik, mimo to kakao to kaloryczny diabel. Ja pozwalam sobie w nagrode - np. dzisiaj po zdanym egzaminie ;))
Stassi
Gdyby młodość wiedziała a starość mogła... :)
Szacuny
11083
Napisanych postów
51084
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Stassi kakao z mleka 0% tluszczu i slodzika traci swoj wysmienity smak! Najlepsze jest z 3% z 2 lyzeczkami cukru. Mmmm pycha Az sobie zrobie zaraz. Poza tym szklanka nie powinna zaszkodzic (wrecz przeciwnie).
Szacuny
5
Napisanych postów
590
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
19316
Czy to naprawde, az tak zabojcze jest? Nie przesadzacie? Przeciez jak walne sobie takie kakao z rana nawet 3,2% mlako i 3 lyzeczki cukru to przeciez to mi sie bez problemu spali w ciagu dnia. Rozumiem, ze wieczorem przed snem to nie, ale rano chyba mozna.
PHCthulhu
"Zwyciezca jest ten kto widzi odpowiedz dla kazdego problemu. Przegranym zas kto widzi problem w kazdej odpowiedzi."
PHCthulhu
"Zwyciezca jest ten kto widzi odpowiedz dla kazdego problemu. Przegranym zas kto widzi problem w kazdej odpowiedzi."
Szacuny
2
Napisanych postów
166
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2955
A nie mozna zamiast kakao pic rano mleka sojowego - o smaku czekoladowym ???....mniaaaam....
kalorii mniej wiecej tyle samo, ale wiecej skladnikow odzywczych...
BTW: nie wiedzialam, ze kakao to najbardziej zgubny nalog pakerow ;))))))))
Szacuny
11
Napisanych postów
2881
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
20969
Ja je piję praktycznie codziennie. Używam w tym celu mleka granulowanego odtłuszczonego i ciepłej wody (plus: nie robią się kożuchy), bez cukru.
Kakao faktycznie ma dużo białka. Jest też bogatym źródłem magnezu. Minusem jest duża zawartość kwasu szczawiowego, ale jeszcze żyję i dobrze się czuję. Zatem polecam.
Szacuny
11
Napisanych postów
2881
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
20969
W wodzie kwas szczawiowy dysocjuje dając aniony szczawianowe. A one z kolei z jonami wapnia (których w organizmie nie brakuje) tworzą bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie szczawian wapnia. Nie wiem jak jest u innych, ale u mnie analiza moczu zawsze wykazuje obecność kryształków szczawianu wapnia. Nie jest to zjawisko pożądane jednak dopóki związek ten jest wydalany jest w porządku (pomaga tu większa ilość wypijanej wody).
Szacuny
1
Napisanych postów
256
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
6043
Kakao tuczy moi kochani !!! Nie dlatego , że sie je pije z cukrem lub z mlekiem 3,2 % . Tuczy dlatego , że zawiera w sobie 33 % kwasy stearynowego i 1,5 % teobrominy ( swoją drogą od niej jest nazwa kakowca (drzewa) Theobroma cacao ; jak ktoś chce sadzonkę to mogę parę rozdać [ ) . Teobromina jest alkaloidem a kwas stearynowy kwasem tłuszczowym nasyconym . Enzymy naszego organizmu napotykając na połączenie teobrominy z kwasem stearynowym ( jakimkolwiek nasyconym ) natychmiast rozpoczynają proces estryfikacji ( było w liceum na chemii ) kwasy tłuszczowego i trzech grup hydroksylowych . Produktem jest trójgliceryd kwasu stearynowego ( czyli tłuszcz ) i jest on dalej odkładany w odpowiednich miejscach . Teobromina jest w tym procesie pośrednim katalizatorem , czyli przyspiesza go.
Zatem może zastanówcie się nad nowym źródłem magnezu .
Al_Bundy_2 uważaj na szczawiany wapnia !
Najlepiej sprawdź jaka jest twoja norma na ich stężenie w moczu , ostatnio koledzy z urologii przypisują inne dopuszczalne stężenia dla danego wieku !!
Chyba wiesz jakie są następstwa zalegania złogu szczawianowego w narządach wydalniczych ?
Tułam się tu i tam... najczęściej w jamce tradycyjnych Dlaczego widząc słowa "gramatyka, ortografia, fleksja, składnia" myślisz sobie takie straszne i obraźliwe rzeczy pod moim adresem ?
http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=64429 <-- wejdź...