""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html
...
Napisał(a)
Nie wyszedł mi aż taki ładny niestety cały przykleił mi się do papieru do pieczenia i musiałam odkroić skórkę i ponownie przypiec, przez to ostatecznie spędził ciut za dużo czasu w piekarniku
...
Napisał(a)
Mi też się papier przyklejał do tego typu chlebów - za długo mają z nim styczność i zamaka. Polecam żaroodporne naczynie wysmarowane masłem (olej koko pewnie też się sprawdzi) i wysypane np. otrębami albo czymś innym dość gruboziarnistym. Ewentualnie mąką gryczaną.
W szkle fajnie się piecze, bo widać, kiedy chleb jest wystarczająco zrumieniony, a kwasy z fermentującego chleba nie uszkadzają metalowej czy nieprzywierającej foremki.
Owsiane otręby są świetne, bo po pierwsze grube, po drugie smaczne, kiedy zrumienią się na chlebie.
Pozdrawiam.
W szkle fajnie się piecze, bo widać, kiedy chleb jest wystarczająco zrumieniony, a kwasy z fermentującego chleba nie uszkadzają metalowej czy nieprzywierającej foremki.
Owsiane otręby są świetne, bo po pierwsze grube, po drugie smaczne, kiedy zrumienią się na chlebie.
Pozdrawiam.
1
...
Napisał(a)
dzięki za radę M-ka, następnym razem na pewno tak zrobię
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html
...
Napisał(a)
Spróbujcie gryczano jaglanego, również z kasz w proporcjach 1:1. Z tą różnicą, że u mnie kasza moczy się przez 48 h. Piekę zazwyczaj w foremkach aluminiowych i nigdy nie ma problemu z przywieraniem (z tym, że chlebek musi być już zimny) - jest petarda . Nie mam porównania do 100% grycznego, więc może na dniach wykonam.
...
Napisał(a)
Od siebie polecę foremki silikonowe Nic nie przywiera , tylko nie wiadomo jak ze szkodliwością ?
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
Niby silikon sam w sobie jest bezpieczny, ale tak do końca nie jestem pewna; szczególnie kiedy ma kontakt z kwasem. Z tego względu wolałam szkło, chociaż wymaga smarowania tłuszczem i najlepiej posypki. Szkło się poza tym nie wygina i można spokojnie przekładać wyrastający chleb (np. do lodówki na czas wyrastania, a później do piekarnika). Ja sobie kupiłam taką foremkę, jak do pieczenia kurczaka - owalną, z pokrywką w komplecie, wysoką na 9,5 cm plus pokrywka jakieś 3cm - świetnie mi się to sprawdza. Pokrywka przydaje się, żeby chleb z wierzchu nie wysychał, rosnąc i nie trzeba owijać folią itp.
Natomiast aluminium czy foremki powlekane nieprzywierającymi powłokami zdecydowanie odradzam do chlebów na zakwasie, bo kwas reaguje z aluminium czy nawet wyżera słabszą stal i metal będzie się stopniowo rozpuszczał, zatruwając chleb. To samo z powlekanymi - przekonałam się, że to się nie nadaje do wyrastania chleba, kwas je pomału rozpuszcza...
Natomiast aluminium czy foremki powlekane nieprzywierającymi powłokami zdecydowanie odradzam do chlebów na zakwasie, bo kwas reaguje z aluminium czy nawet wyżera słabszą stal i metal będzie się stopniowo rozpuszczał, zatruwając chleb. To samo z powlekanymi - przekonałam się, że to się nie nadaje do wyrastania chleba, kwas je pomału rozpuszcza...
2
...
Napisał(a)
O tak , folii aluminiowej do pieczenia nie powinno używać się wcale , nie rozumiem tylko dlaczego wróciła skoro już nasi dziadkowie wymieniali w miarę możliwości garnki aluminiowe i wiedzieli o jego szkodliwości .
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
Najgorszy jest kontakt aluminium z kwasami, bo ono wtedy reaguje i jego związki przechodzą w dużej ilości do jedzenia, np. nie powinno się w folii alu piec ciast z owocami. Natomiast w kontakcie z czymś obojętnym chemicznie chyba nie jest tak źle, np. z jakimś mięsem...
...
Napisał(a)
Może to będzie dla Was głupie pytanie, ale dla mnie to problem :) Kaszę zalać przegotowaną wodą w sensie wrzątkiem od razu po zagotowaniu, czy po prostu przegotowaną i wystudzoną?
1
Poprzedni temat
Polędwiczka wieprzowa w sosie z pomidorami suszonymi by Malinowa
Następny temat
Czekoladowe, wegańskie kulki mocy z awokado
Polecane artykuły