150g mąka pszenna pełnoziarnista
65g mąka żytnia
1 szt żółtka
130g jogurtu naturalnego
30tabletek słodzika
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie się kleić. Kulą ciasta parokrotnie rzucamy o blat, tudzież uderzamy w nią tłuczkiem do mięsa, żeby napowietrzyć masę. Następnie rozwałkowujemy cienko i tniemy ciasto na prostokąty. W każdym wykrawamy po środku otwór po czym bok prostokąta przewlekamy przez niego. Wykladamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10-15 min na 170 -180stopni. Całość posypać cukrem pudrem.
Najlepiej piec z termoobiegiem! I uważać, żeby faworki się nie przypaliły!
Faworki wychodzą serio bardzo dobre. Z podanej porcji wyszło mi ok. 21sztuk.
1sztuka z mojego przepisu ~ 40kcal
1sztuka zwykła ~90kcal