witam, zwracam sie z prosba o porady dotyczace ewentualnej diety i cwiczen mogacych pomoc mi w poprawieniu sylwetki, wypelnilem ankiete moj problem polega na tym ze od czerwca systematycznie przybieram na wadze i widoczne staja sie zaokraglenia, wczesniej podczas regularnego treningu judo moja waga wynosila 72 kg przy 183 cm wzrostu, obecnie waze 85 kg i ciezko mi utrzymac to wage, ktora ciagle rosnie.Powstala charakterystyczna oponka- na wysokosci pepka mam 105 cm obwodu, natomiast na wysokosci miednicy, na wysokosci paska od spodni sa to 94 cm, jest to jedna z dwoch podstawowych rzeczy nad ktora chce pracowac, drugim moim problem sa dziwne boczki na biodrach, sa bardzo rzucajace sie w oczyi bardzo obfite stoja na wprost do lustra mozna zauwazyc taka jakby linie falowa zwezajaca sie od klatki do biodrach, na biodrach znaczne rozszerzenie poczym zwezenie do pasa.uprzejmie prosze o zaproponowanie cwiczen pomagajacych w zniwelowaniu tych "boczkow" i "oponki" Jeszcze kilka słów na temat mojej aktywnosci. Przyzwyczailem sie do jedzenia tylko 3 posilkow dziennie. Sniadanie zawsze jem w okolicach godziny 7 rano. Sa ta na ogol dwie bułki posmarowane masłem pokryte bialem serem i posmarowane smietana na ktora pokrojona jest cebula, herbata slodzona dwoma lyzeczkami cukru, czasami zamiast bulek sa to 4lub 5 kromek ciemnego chleba razowego, sporadycznie na sniadanie jadam 2 bulki hot-dogowe z parowkami i ketchupem. Sa dwie jedyne wersje sniadania jakie spozywam. Obiady w zaleznosci od tego czy spozywane na uczelni czy w domu sa to :na uczelnie -4kanapki z wedlina, w domu natomiast sa to albo 2hotdogi,ewentualnie fasolka po bretonsku, lub spaghetii.Innego typy obiadow zdarzaja sie bardzo rzadko. Na kolacje sa zawsze 2lub3 kanapki z serkiem topionym. Jestem uzalezniony od piwa i pepsi. Spozywam je codziennie po 1 puszcze. Aktywnosc fizyczna to regularnie robione dzien w dzien 40 pompek rano i wieczorem. Raz w tygodniu 2h pilki halowej, raz w tygodniu polgodzinny trucht po osiedlu.   Płeć: Mężczyzna   Wiek: 21   Waga: 85   Wzrost: 183   Obwód klatki: 102   Obwód ramienia: 31   Obwód talii: 94   Obwód uda: 56   Obwód łydki: 36   Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 20%   Aktywność w ciągu dnia: po 40pompek rano i wieczorem studia od 8 do 16
  Uprawiany sport lub inne formy aktywności: -judo przez 3lata od kwietnia2006 przerwany trening -pilka halowa raz w tygodniu(soboty)   Odżywianie: -lubie owoce:jablka, banany, makarony, najczestsze posilki to na sniadanie chleb razowy z białym sercem, łyzeczka smietany na 1 kanapke i cebula, obiady na uczelni(4 kanapki z wedlina,lub pasztetem), w domu fasolka po bretonscku ewentualnie 2 bułki z parowka i ketchupem, kolacja 3-4 kanapkiz serami topionymi, jedzenie nieurozmaicane, praktycznie dzien w dzien te same posilki systematycznie dzien w dzien -1lub2 piwa i 1l pepsi   Cel: redukcja rozłożona w czasie   Ograniczenia żywieniowe: brak   Stan zdrowia: zdrowy, choroby standardowe wieku dziececgo, brak dolegliwosci i ograniczen   Preferowane formy aktywności fizycznej: -powrot do sekcji judo -pilka nozna -jestem w stanie poswiecic jedna do 1,5 h godziny dziennie oprocz niedziel   Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: brak   Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: tak   Stosowane wcześniej diety: brak zadnej diety, jedynie ograniczenie spozywanych produktow
Dobrze trafiles, problem jest neistety typowo meski i uciazliwy ale mozna sobie z nim proadzic stosuajc kilka kombinacji takich jak dieta,trening i suplementacja.
Dieta u ciebei jest tragiczna nalezy ja zmienic proponuje ci diete zbialnsowana, poczytaj oniej troche http://www.sfd.pl/temat231127/ oczywiscie doradzimy ci jak ja ulozyc
kolejnym elementem jest trening, goraco cie namawiam do treningiu silowego 3-4 razy w tyg wraz z rozgrzewka nie bedzie trwal dluzej niz 1-1,5 h , trening silowy calego ciala 3 razy w tyg lub 2 razy po polowei ciala <gora-dol,gora-dol> resumujac 3 do 4 treningow okolo 5 godzin tyg to chyba nei wiele ?
Suplementacje ustalimy juz po wybraniu i ustawieniu diety ale napewno siegniemy po witaminy i mineraly,NNKT<omega-3>, moze jakies boostery energi<koffeina,guarana>
dzieki za tak szybką odpowiedz poczytalem, przyjalem do wiadomosci ;) i z checia wykorzystam a chcialbym jeszcze dorzucic ze efekt nie musi byc natychmiastowy, nie wierze w cuda ze z dnia na dzien cos sie da zrobic,na wszystko potrzeba czasu, wiec moim marzeniem celem jest zejscie z waga do okolo 75 kg na wakacje 2007 i to samo z poprawa sylwetki, wiec licze sie z dlugoterminowa dieta/ aczkolwiek waga nie jest priorytetem liczy sie glownie wyglad bo mozna przeciez wazyc i te 85 kg a nie miec oponki i boczkow tylko miesnie ;)
Zmieniony przez - chłopiec85 w dniu 2006-10-31 23:08:14
1162332191000
qazar ZASŁUŻONY
Wysłana - 31 października 2006 23:08
aby osiagnac cel wystarczy 8-10 tyg
ja proponuje diete w szablonie jaja/ser chudy/mieso/losos/mintaj/drob+warzywa+ oliwa z owliek/maslo orzechowe
i jak posilek po treningowy mieszanina bialka serwatki oraz weglowdanow pod postacia carbo
trening coz zalezy jaka wybierzesz opcje 3 lub 4 dni treningowe plus zapowiadany powrot do judo powinie wystarczyc
Moim zdaniem rezygnacja z judo w głównej mierze przyczyniła się do tego, że zacząłeś przybierać na wadze. Treningi były zapewne dosyć wyczerpujące, a więc i sporo kalorii było spalanych. Codzienne odżywianie, jak mówisz, wygląda podobnie, a więc teraz doszło te pareset kcal dziennie dodatkowo i patrząc na to, że obrosłeś tłuszczem można łatwo stwierdzić, że jesteś endomorfikiem i dosyć łatwo przybierasz na wadze... niekoniecznie w mięśnie.
Co do jadłospisu - trzeba przyznać, że jest tragiczny. Konieczna będzie wizyta w dziale Odżywianie i przestudiowanie najważniejszych tematów dot. układania diet redukcyjnych. Od siebie polecę bardzo prosto napisany artykuł kolegi ellisa nt. ww. diet - http://www.sfd.pl/temat231127/ Jeśli już uda Ci się dostosować pod siebie jadłospis, to z tego co piszesz raczej nie będzie problemem utrzymanie rygoru, ponieważ z tego co piszesz i tak codziennie jesz to samo (lub podobnie). Mając podstawową wiedzę nt. produktów, jakie można spożywać i układania diety można bez problemu zastąpić posiłek innym, równie smacznym i pożywnym, tak więc nie grozi Ci w żadnym wypadku monotonia.
Piszesz, że móżesz poświęcać codziennie 1,5 godz. na zajęcia niezwiązane z życiem codziennym. Nie wiem, czy masz możliwość i chęci ćwiczyć na siłowni (co oczywiście byłoby bardzo wskazane) i jak poważnie myślisz o powrocie na sekcję judo, ale aeroby, obowiązkowo, powinny pojawić się w Twoim tygodniowym rozkładzie. Może to być właśnie bieg, rower, szybki marsz, czy steper - najważniejsze jest właściwe tętno (65-75% z 220 [tętno max] - [odjąć] wiek) i czas, przez jaki będziesz je wykonywał. Kompletnym 'antytalenciem' sportowym zapewne nie jesteś, więc myślę, że możnaby zacząć przygodę od 30 min.
Jeszcze słowo odnośnie tych 80 pompek dziennie. To mija się z celem. Codzienne stymulowanie tych samych partii mięśniowych w ten sam sposób naprawdę nie przyniesie nic, na co warto byłoby tracić czas.
PS. post został napisany, zanim jeszcze ktokolwiek się odezwał, ale miałem problem z dodaniem...
Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.
1162337691000
chłopiec85
Wysłana - 03 listopada 2006 10:23
no i pierwszy krok juz zrobilem, powrocilem do sekcji, treningi 3 razy w tygodniu(poniedzialek-sroda-piatek) po 2h od 18 do 20 :) co do silowni to mam taka mozliwosc tylko zastanawiam sie jak ja wpasowac w tydzien przy takim rozkladzie treningow, od dzisiaj zmieniam przyzwyczajenia zywieniowe, oj bedzie ciezko :)