SKŁADNIKI:
- 100g zmielonych na proszek migdałów
- 100g pestek dyni
- 100g nasion słonecznika
- 50g nasion sezamu
- 3x jajka
- 3x łyżki oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
- 1/2x łyżki soli
- łyżka nasion czarnuszki
- 1/2x łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g nasion babki plesznik namoczonych w szklance gorącej wody
SPOSÓB ZROBIENIA:
Zasada jest bardzo prosta. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy do środka roztrzepane jajka i namoczone ziarenka babki - razem z wodą! ( a w zasadzie kisielem, który z tą wodą stworzyła ). Dokładnie całość mieszamy i przelewamy do foremki. Ja tą foremkę wysmarowałem oliwą i wysypałem ziarnami amarantusa. Polecam, bo wtedy chlebek będzie miał MEGA chrupiący spód. Możemy również wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 45/50 minut lub do momentu, w którym wbity w chleb patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z pieca i studzimy!
Świetny w połączeniu z masłem, z hummusem, z guacamole, z plastrami pomidora! I dość długo trzyma świeżość.
SMACZNEGO!
PS - znacznie lepszy jest po przestudzeniu. Na ciepło czuć w nim posmak jajek, który daje małe wrażenie jedzenia zapiekanej jajecznicy z ziarnami.
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2014-10-11 16:38:43