Postaraj się jeść nie ponad normę, tylko zgodnie z wytycznymi - zapraszamy do działu "Odżywianie" na lekturę. Wbrew pozorom i ludowej mądrości, to ww są odpowiedzialne za masę tłuszczową.
Masy nabieramy jedząc. Ćwicząc dajemy wskazówki organizmowi co ma z tą masą zrobić: zmagazynować sobie w tłuszczu, czy spalić część, a z części zbudować mięśnie. Ćwicząc regularnie na drążku możesz się namachać i nie zdołasz zrobić nic, albo pobudzić do wzrostu mięśnie wykorzystywane przy tej okazji (grzbiet, bic i podobne). Zależy ile jest tych regularnych ćwiczeń i jak ciężkie.
Ale co z resztą mięśni? Co z brzuchem (OK, na drążku też się dobrze go ćwiczy, byle o nim nie zapomnieć)? Co z klatą? Tricem? Co - przede wszystkim - z nogami? Prostownikami grzbietu...?
Pozdrawiam!
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Transi, no tak, chce troszke nabrac masy przy tym powiekszyc kilka miesni. Jeszcze zostaja pompki, ale na drazku to nie wiem, moglby ktos cos powiedzie o cwiczeniach na nim o szerokim, waskim rozstawie rak, oczywiscie bede tez cwiczyl na nim miesnie brzucha, podciagajac kolana jak najwyzej do klatki piersiowej.
1225475187000
Transi
Wysłana - 04 listopada 2008 13:10
Nie mam teraz wiele czasu, ale: 1. Wąski uchwyt: bardzie pracują bicepsy 2. Szeroki: bardziej najszersze grzbietu (chyba nie pokręciłem...) 3. Drążek jest doskonały do ćwiczeń brzucha: http://www.sfd.pl/Legendarny_ABS_II-t180570.html 4. Pompki też są ćwiczeniem, które można wykonywać w wielu wariantach... temat rzeka
Pozdrawiam!
1225800614000
HaroKamo
Wysłana - 04 listopada 2008 22:11
A na drążku nic z klatą nie zrobię?
1225833063000
Mawashi
Wysłana - 05 listopada 2008 10:37
Nie.
Moderator dz. Trening w domowych warunkach
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Ekspert -
1225877855000
Transi
Wysłana - 05 listopada 2008 10:55
Chyba, że uda Ci się stanąć na nim na rękach
Aby mięśnie pracowały, ich włókna muszą się kurczyć. Nie potrafię sobie wyobrazić w tej chwili ćwiczenia na drążku, które wymagałoby kurczenia włókien w mięśniach piersiowych. Ale może mam małą wyobraźnię lub czegoś nie wiem.
Modelowym ćwiczeniem są tu pompki: jeśli ustawienie ramion i ruch jest podobny do pompek, to działa na klatę (pomyśl o wyciskaniu leżąc: ruch jest jak przy pompkach, ale w górę, wykorzystując zewnętrzny ciężar). Może uda Ci się coś wymyśleć.
Pozdrawiam!
1225878906000
Mawashi
Wysłana - 05 listopada 2008 10:59
Wchodzenie na drążek, ale w domowych warunkach to nie wykonalne i wymaga sporego przygotowania siłowego i technicznego.
Moderator dz. Trening w domowych warunkach
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"