Szacuny
2
Napisanych postów
87
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
4839
Siema!
mam trochę śmieszny problem, ale... Nie jestem do końca pewien jak się orbi owsiankę...
Na mleku robię to tak, że wlewam do gara 350 ml mleka i jak zaczyna się gotować, to dosypuję 100 gramów płatków górskich i mieszam ok 5-7 minut. Czasem dodam białko, ale dziś niestety nie mam więc pewnie wleci cynamon i słodzik... :(
Ale jak to jest z wodą?
Zalewa się te płatki tylko wrzątkiem, czy tak jak na mleku - gotuję wodę w garnku i na gotującą wsypuję owies?
Przepraszam, za tak laickie pytania, ale naprawdę już się pogubiłem z tym owsem :/
Dzięki! :)
PS Macie może jakieś ulubione przyprawy do owsianki?
Pewnie było na forum, ale tak chciałem zapytać, może ktoś ma coś nowego i zechciałby się podzielić :)
Szacuny
0
Napisanych postów
78
Wiek
31 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
424
NA mleku robisz dobrze ale niech to nie bedzie owsianka błyskawiczna tylko zwykła lub owsianka górska, A na wodzie to wsypujesz owsianke to miseczki i zalewasz wrzątkiem tak zeby tylko przykryły płatki, ale w ten sposób musisz odczekac asz nasiakna woda najlepiej zrobic to wieczor zeby zjesc rano lub jak masz czas to najlepiej około poł h odczekac.
Szacuny
0
Napisanych postów
78
Wiek
31 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
424
do owsianki dodaje łyzeczke rodzynek, żurawiny, migdały i owoce banan gruszka jabłko co popadnie cynamon tez jest ok. Jesli dodasz owoce to owsianka bedzie słodziutka i smaczna słodzik nie bedzie potrzebny ;) Zycze smacznego
Szacuny
17707
Napisanych postów
132171
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460727
Ja robięwowsiankę tak zalewam płatki na noc wodą zwykłą, rano odcedzam, kto lubi zimne mleko to z zimnym, ja delikatnie podgrzewam, mieszam z wpc i tym zalewam odsączone płatki, mozna dodać, bakalie, starte jabłko, cynamon, nie polecam do gotującego mleka odsypywać wpc, zważy się. Ale ze nie mam czasu to wszystko leci do blendera i piję.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
2
Napisanych postów
244
Wiek
28 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
6471
to ja zdradze swoją metodą sprawia, że szybko płatki nasiąkają. płatki górskie zalewam wrzątkiem w rondelku. Woda gdzieś tak z 1,5 cm nad płatkami musi sie znajdować. Gotuje na najmniejszym ogniu mieszając co jakiś czas, ąż cała woda zniknie. Wtedy dolewam mleka i gotuje dosłownie kilka sekund aby się zagrzało mleko
Szacuny
2
Napisanych postów
87
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
4839
Dzięki bardzo za pomoc :) mam jeszcze jedno pytanko. Czy jak zaleję 50g płatków górskich wrzątkiem i odczekam pół godziny, to one mocno zwiększą swoją objętość? Przepraszam za tak laickie pytania ale naprawdę to jest dla mnie ważne...