Składniki na ciasto:
Marchew 450g
Jajka 4
Olej kokosowy 30g
Płatki owsiane 100g
Mąka arachidowa 40g
Orzeszki ziemne 20g
Przyprawy typu: cynamon, przyprawa do piernika
Proszek do pieczenia
Składniki na krem:
Serek śmietankowy light
Słodzik
Aromat śmietankowy
Wiórki 10g do posypania
Wykonanie:
Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, płatki mielimy ale niezbyt dokładnie. Mąkę, orzeszki, proszek do pieczenia, cynamon, płatki owsiane wsypujemy do jednej miseczki. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami żółtka, olej kokosowy i zawartość produktów sypkich i marchewkę. Powstałą masę przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 170stopni i pieczemy 50-60 minut. Krem to po prostu wymieszany serek ze słodzikiem i aromatem.
Ciasto ważyło 800g, wartości dla 100g