WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

znowu aeroby, tętno i spalanie tłuszczu...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11304

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10258

Ostatnio będąc w klubie oswoiłam bieżnię [wszystkie orbitreki były zajęte ]. BYŁO BOSKO! Kiedyś biegałam, ale przestałam ze względu na problemy z biodrem, ale ten jeden raz na bieżni przywołał miłe wspomnienia

W każdym razie, w czasie biegania [średnio szybki trucht, około 25'] utrzymywało mi się tętno w granicach 80-85% HRmax, co zdaje się nie bardzo sprzyja spalaniu tłuszczu.
No właśnie - czy naprawdę nie sprzyja?
Pamiętam, że jak wtedy wcześniej biegałam, to dość szybko schudłam bez żadnej diety, więc może jednak...?

Zaraz poszukam jeszcze jednego postu [Tyki...? ] o tętnie, ale poproszę o szybkie info, czy bardzo będę grzeszyć jeśli przestawię się na ćwiczenie aerobów [niezależnie czy bieżnia, czy coś innego] z takim właśnie tętnem?

Z góry dzięki za info.

"Go ahead, make my day..."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11204 Napisanych postów 52098 Wiek 32 lat Na forum 26 lat Przeczytanych tematów 57816
a skalibrowałaś miernik bieżni przed bieganiem ?

generalnie nie zalecałbym 25 minut z takim tetnem (o ile pomiar jest poprawny, w co wątpię)
...
Napisał(a)
Znawca
> a skalibrowałaś miernik bieżni przed bieganiem ?

...emmm... a jak?
Bo ja myslalam, ze nie trza, bo ona ma super-fister-elektro-czujniki w poreczy. No i kilka razy ja sprawdzalam z pomiarem "palcyma" i w zasadzie sie zgadzalo.

> generalnie nie zalecałbym 25 minut z takim tetnem (o ile pomiar
> jest poprawny, w co wątpię)

Hm, OKi, tamtego postu sobie sama poszukam jak juz bede w domu, bo teraz nie mam czasu w to wnikac.
Natomiast co do pomiaru - po prawdzie, to zmierzylam sobie za pomoca tych super-fister-elektro-czujnikow jakies 3 minuty po rozpoczeciu, a potem jak skonczylam biec, ale jeszcze sobie maszerowalam. No i jeden i drugi pomiar byl w granicach 155-160, co jak dla mnie stanowi wlasnie 80-83% HRMax.

No i tak sobie mysle - 85% to pewnie za duzo, ale to 80% jest przeciez tak blisko 75%...

Pozdr,

...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11204 Napisanych postów 52098 Wiek 32 lat Na forum 26 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5538

Witam
małe pytanko mam ad aerobów po treningu siłowym, tzn. jak maksymalnie można je wydłużyć? (cel to redukcja) i jeszcze jedno męczę te aeroby (bieg, szybki marsz, rower)...choć nie bez przyjemności po godzince 6 razy w tygodniu...i tak sobie myślę czy to aby nie jest za dużo?
pozdro

Daj sie zaskakiwać,wierz we wszystko, bądź jak dziecko, a zdobedziesz...

...
Napisał(a)
Ekspert
w każdym rodzaju ćwiczeń najistotniejsza jest progresja - brak progresji = brak postępu

jak zaczynasz od 6 x 60 minut to za miesiąc aby mieć efekty będziesz musiała robić 6 x 90 a za pół roku 7 x 120

dlatego też nalezy zaczynać od 2-3 x 30 i stopniowo podnosić ilość, długość i intensywność aerobów

obiegowe podejście do aerobów po treningu siłowym jest takie że mogą być, byle niezbyt intensywne i nie za długie (do około 40 minut)

ja osobiście nigdy nie robie aerobów po treningu siłowym - z prostego powodu, po treningu siłowym kluczowym jest dostarczenie mięśniom substancji niezbędnych do wzrostu co kłóci się z aerobami

wolę robic je w dni wolne od treningu siłowego lub aeroby rano a trening siłowy wieczorem
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5538
ok panimaju, czyli troche zbastować...bo inaczej zamęczę się na śmierć 3x tydz po 40 min. i będzie ok...czy może lepiej najpierw odpocząć na tydz....i dopiero wrócić do biegania(czy tam truchtania?)z obcięciem czasu na 30/40 min. warto?
A z tymi...po siłowym aerobami, pewnie tez lekko przegiełam bo wychodziło mi ok 35 min.+ marszem do domku ok godziny...czy zamordowałam moje mięśnie?...o ile je w ogóle miałam
pozdddddrrrro

Daj sie zaskakiwać,wierz we wszystko, bądź jak dziecko, a zdobedziesz...

...
Napisał(a)
Znawca
OKi, OKi, Tyka nie nerwuj się. Żartowałam

Swoją drogą też bym chciała nie musieć robić aerobów po siłowni, ale nie mam takiej opcji czasowej, niestety. Przynajmniej w tej chwili jej nie widzę. Ale może jest to po prostu kolejna rzecz do przemyślenia.
Tyka, powinieneś sobie dodać "food for thought" gdzieś w sygnaturce.

Pozdr,

P.S. O, znalazłam tego posta: https://www.sfd.pl/temat134387/ . Sama jakiś czas temu komuś go polecałam, a potem mi zniknął. No to teraz polecę go sobie

Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2005-03-22 21:17:41

...
Napisał(a)
Znawca
[C.D. o tętnie do Tyki]

No i pięknie. Nie będę reanimować tamtego wątku, bo widzę, że już na niego nie reagujesz. Ale tak...

"Strefa 2 (60 - 70% HRmax) - (...) W tej strefie tłuszcz jest podstawowym źródłem energii jest więc to idealny przedział dla osób pragnących schudnąć.
Strefa 3 (70 - 80% HRmax) - Najlepsza strefa dla poprawiania wydajności sercowo-naczyniowej. (...) Organizm spala mniej glukozy niż tłuszczu, poprawia się równiez ogólna siła mięśniowa.
Strefa 4 (80 - 90% HRmax)(85-90%= próg beztlenowy)"

Rozumiem, że strefa 2 jest "najbardziej optymalna" do spalania tłuszczu, ale sam piszesz, że w strefie 3 organizm nadal spala więcej tłuszczu niż glukozy [podejrzewam, że "więcej" nie oznacza tu stosunku 51% tłuszczu do 49% glukozy, tylko jakoś znacząco więcej], a dopiero po 85% wchodzę w próg beztlenowy.
Fizycznie nie wiem, czy dałabym radę wytrzymać 30-40' na tętnie 75-80% HRmax [chociaż wydaje mi się, że jest to możliwe] i pewnie nadal będę jeździć na orbitreku na poziomie 65-75%, ale chciałabym Cię jednak poprosić o teoretyczne wyłożenie jak chłop krowie na miedzy, dlaczego tak naprawdę jazda na 80% HRmax przez dłuższy czas to nie jest dobre postępowanie.
Dzięki.

...
Napisał(a)
Ekspert
no ja tez mam pytanie
strefa 2 to 60-70% ale zeby nie byl to marsz to usze wskoczyc tak na 70-75% czy to bedzie bardzo zle pod katem spalanie tkanki tluszczowej/ochrona miesniowej?
...
Napisał(a)
Ekspert
przyjmuje się że do 75% jest okay
zresztą nie ma co demonizować tej utraty mięśni
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

moja dieta-finalna modyfikacja

Następny temat

Proszę o pomoc pilne 2 pytanka

electro
Polecane artykuły