Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
[...] dny moczanowej alkohol zwiększa i nasila częstotliwość ataków choroby. Istnieją również pewne doniesienia, że alkohol może nasilać zwyrodnienia stawów, jednak nie wszystkie źródła potwierdzają, że faktycznie tak się dzieje. 6. Tłuszcze obfitujące w omega-6 Kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Zazwyczaj jednak to kwasy [...]
Komponując dietę sportowca, rzadko zwracamy uwagę na to, ile znajduje się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 [...]
[...] samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z grupy B. Warzywa liściaste Warzywa liściaste to kolejne dobre źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe [...]
[...] Inulina naturalnie występuje w wielu roślinach, a także w niektórych zbożach. Jest też prebiotykiem, co oznacza, że pozwala na rozwój dobrych bakterii w jelitach. Naturalne źródła inuliny Inulina występuje w wielu gatunkach roślin i niektórych zbożach, ale najbogatszym jej źródłem jest korzeń cykorii. Znaleźć ją można także w karczochu, czosnku, [...]
[...] jak soczewica, fasola, ciecierzyca. Ale trzeba pamiętać, że mają one także sporo węglowodanów, co dla niektórych może być problemem. Nasiona i orzechy To kolejne doskonałe źródła białka dla wegetarian (i nie tylko). Jak wygląda ilość białka w orzechach? 100 g nerkowców - 18 g białka 100 g nasion sezamu - 23 g białka 100 g orzechów włoskich - 16 [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Awokado dla terenów Ameryki Łacińskiej jest tym, czym oliwki dla regionu śródziemnomorskiego. Oba produkty to bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika i witamin, oraz składników mineralnych, czy antyoksydantów. Mimo że awokado z powodzeniem uprawiane może być w Europie, to mieszkańcy tego kontynentu niestety często polegają na [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
http://www.suple4you.pl/obrazki/witamina_c_fb.png PAMIĘTAJ O WITAMINIE C Witamina C zwana też kwasem askorbinowym jest pochodną glukozy. To witamina rozpuszczalna w wodzie, nietrwała - wrażliwa na działanie tlenu i wysokich temperatur. GŁÓWNE FUNKCJE WITAMINY C - podnosi odporność organizmu (zmniejsza ryzyko przeziębień i wpływa na krótszy czas [...]
[...] skład dużej liczby ważnych enzymów – między innymi dysmutazy ponadtlenkowej, która jest jednym z systemów ochrony naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. - dwa niezależne źródła magnezu – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy mięśni, przewodnictwa nerwowego oraz przyczyniającego się do zmniejszania uczucia zmęczenia. - wapń jest [...]
[...] dla naszego organizmu składników odżywczych. Są one bogatym źródłem witaminy E i "dobrych” nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleczna czekolada i czekolada deserowa to cenne źródła magnezu, który wspiera działanie układu nerwowego. Biała czekolada z kolei to niewyczerpane źródło przyjemności ? Jak tutaj nie pokochać nowych ALLNUTRITION WHOLENUTS? [...]
[...] z której korzystamy jest fluoryzowana, należy takie pasty stosować z umiarem. Objawy zatrucia mogą wystąpić przy spożyciu od 20 do 80 mg dziennie. Źródła Najważniejszymi źródłami fluoru są herbata, ryby morskie i rośliny kapustne, fluorowana woda pitna. Fosfor Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% fosforu [...]
Nudzi mi sie wiec zamieszcze tu najpopularniejsze sterydy i ich opis moze komus sie przyda Clomid Clomid jest najczęstszą nazwą handlową cytrynianu clomifenu. Nie jest sterydem anabolicznym, lecz środkiem przepisywanym przeważnie kobietom cierpiącym na bezpłodność - wykazuje właściwości pobudzając owulację. Dzieje się tak ze względu na blokowanie [...]
[...] Ale jesli zadajesz takie pytanie to znaczy że nie masz jeszcze ułożonej diety/nie znasz podstaw. :) Zapraszam do punktu 1. lub 2. (zależnie od celu). 11. Jakie są najlepsze źródła białka? ------------------------------------- - Najlepszymi źródłami białka są produkty zwierzęce, gdyż ich skład aminokwasowy najbardziej przypomina białko [...]
[...] jak i biały - ryż - jednak te produkty możemy czasem spożywać w posiłkach po treningu, by uniknąć monotonii diety. Białka w naszej diecie: Podstawowymi źródłami białek w naszej diecie będzie mięso drobiowe, oraz chude mięso czerwone wołowe i wieprzowe, jaja, ryby, oraz w niewielkich ilościach biały ser , jogurty naturalne i [...]
[...] je od czasu do czasu z racji chociażby sporej zawartości sodu, jak wiadomo jego nadmiar nam nie służy. Warto zwracać uwagę też na to, by ryba wędzona było ze znanego źródła, często do wędzenia używa się różnych środków chemicznych, co już nic ze zdrowiem wspólnego nie ma. PSTRĄG /SFD/2016/11/4/41c2d5751fa744efa08f5675a7e32ce4.jpg Pstrąg [...]
[...] z której korzystamy jest fluoryzowana, należy takie pasty stosować z umiarem. Objawy zatrucia mogą wystąpić przy spożyciu od 20 do 80 mg dziennie. Źródła Najważniejszymi źródłami fluoru są herbata, ryby morskie i rośliny kapustne, fluorowana woda pitna. Fosfor Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% fosforu [...]