
PAMIĘTAJ O WITAMINIE C
Witamina C zwana też kwasem askorbinowym jest pochodną glukozy. To witamina rozpuszczalna w wodzie, nietrwała - wrażliwa na działanie tlenu i wysokich temperatur.
GŁÓWNE FUNKCJE WITAMINY C
- podnosi odporność organizmu (zmniejsza ryzyko przeziębień i wpływa na krótszy czas ich trwania),
- przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości,
- chroni organizm przed zmianami nowotworowymi,
- odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi,
- działa jako przeciwutleniacz (wychwytuje wolne rodniki),
- hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł,
- wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej).
NIEDOBÓR WITAMINY C
Najpoważniejszym zagrożeniem związanym z brakiem witaminy C jest szkorbut. Wiążą się z nim zaburzenia pracy układu krwionośnego, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych. Niedobór witaminy C powoduje również:
- zmniejszenie odporności na infekcje,
- zaburzenia w produkcji kolagenu, co przekłada się na wolniejsze gojenie ran,
- osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach,
- bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu.
NADMIAR WITAMINY C
Witamina C nie jest toksyczna, jednak jej nadmiar może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Może też wywołać dolegliwości żołądkowe, nudności i wymioty, biegunkę czy wysypkę na skórze. Najczęściej jednak nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem.
ŹRÓDŁA WITAMINY C
Dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka to ok 70mg.
Produktami, które zawierają największe ilości tej witaminy są między innymi:
- czarna porzeczka,
- czerwona papryka,
- natka pietruszki
- brukselka,
- truskawki,
- cytryny,
- pomarańcze.

MAGNEZ - bardzo ważny makroelement
Magnez należy do pierwiastków występujących we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Jest pod względem ilości, czwartym składnikiem mineralnym ustroju. Z 20 do 30 gramów magnezu znajdującego się w ciele dorosłego człowieka ponad połowa znajduje się w kościach.
GŁÓWNE FUNKCJE JAKIE PEŁNI MAGNEZ
- jest niezbędny w organizmie człowieka do działania około 80 enzymów i aktywacji witaminy B1,
- optymalne stężenie magnezu warunkuje optymalną kurczliwość mięśni,
- bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych a zwłaszcza w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca,
- poprawia wchłanianie potasu oraz chroni komórki mięśnia sercowego i komórki nerwowe przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
NIEDOBÓR MAGNEZU
Niedobór tego makroelementu sprawia wiele kłopotów, które często trudno z nim skojarzyć. Są to:
- skurcze mięśni,
- nadmierne męczenie się,
- drganie powiek, czasem okolic górnej wargi, częściowo górnych warg,
- pojawienie się w kończynach uczucia odrętwienia i mrowienia,
- bolesne skurcze łydek,
- intensywne pocenie się, zwłaszcza w nocy,
- miewanie zawrotów głowy, ataki migreny,
- arytmia serca,
- stany lękowe,
- wypadanie włosów ponad miarę,
- nadmierne wychłodzenie a nawet zasinienie dłoni i stóp.
NADMIAR MAGNEZU
W zależności od dawki, objawy przedawkowania magnezu są zróżnicowane. Należą do nich:
- osłabienie mięśni,
- niedociśnienie,
- zaburzenia oddychania,
- zaburzenia rytmu serca.
ŹRÓDŁA MAGNEZU
Dzienna dawka magnezu dla zdrowych osób wynosi 375mg, a dla osób aktywnych fizycznie, które tracą bardzo dużą ilość tego makroelementu podczas treningów jest o wiele większa.
Produktami, które zawierają największe ilości magnezu są między innymi:
- pestki dyni
- naturalne gorzkie kakao,
- zarodki pszenne,
- migdały,
- kasza gryczana,
- soja,
- czekolada,
- orzechy pistacjowe, laskowe,
- płatki owsiane,
- banany.