[...] to kolejno: 1. Wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego 2. Podział kalorii na składniki odżywcze. 3. Ustalenie pasującej nam ilości posiłków. 4. Podział posiłków na zalecane źródła makroskładników. 5. Kontrolowanie efektów diety i treningów. Aby wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, warto zrobić to na podstawie złożonego wzoru: [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] się jakość spożywanych węglowodanów, a wyłącznie ich ilość, przekładająca się na kaloryczność naszej diety - nie uzyskują oni jednak zamierzonych efektów. Dobre jakościowo źródła węglowodanów nie tylko dają nam energię do treningu czy codziennych czynności, ale również uzupełniają glikogen mięśniowy, a dodatkowo są źródłem wielu witamin i [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] nich między innymi: - masło, tłuszcze z nabiału, - tłuszcze z mięs, - ryb, - orzechy, pestki, nasiona, - olej lniany, oliwa z oliwek, olej kokosowy, mct. Więcej informacji o źródła tłuszczów możemy poczytać tutaj: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html. Główną zasadą diety ketogenicznej jest [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
[...] redukcyjnej. 6. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
Postaw też na bardziej zróżnicowane źródła pożywienia. Nabiał nie musi być zły pod warunkiem, że nie jest podstawą białka. Posiłki zbilansuj, nie zostawiaj samych białkowych. Słonecznik jest ok, pod warunkiem, że masz też inne źródła tłuszczu - daj raz migdały, raz pestki dyni a raz niech będzie ten słonecznik. Kaloryczność w górę i trening [...]
[...] słodyczy. 5. Podsumowanie Banany, oprócz węglowodanów, dostarczają również pewnej ilości, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, potasu. W towarzystwie źródła dobrego jakościowo białka, np. w postaci nabiału lub odżywki białkowej, mogą stanowić posiłek bezpośrednio po treningu. Nie wymagają obróbki termicznej i można je [...]
Lena, białko bezwzględnie w każdym posiłku. Jaki przyjmiesz rozkład makro to zależy od organizmu. Są ludzie którzy się redukują na 300g ww Nie ma jednej drogi Oriona, trudno mi się odnieść do badań, których nie przedstawiasz. Ale co do białka roślinnego to jest to białko niepełnowartościowe. I nie wiem też o jakich rezultatach piszesz? Bo jeśli [...]
Różne są opinię na temat wafli ryżowych. Ja ich nie wrzucam do diety, bo uważam, że są lepsze źródła ww, np kasze czy ryż brązowy. Pieczywo chrupkie pełnoziarniste jest OK. Warzywa musisz jeść, nie chodzi tylko o błonnik, ale o witaminy, minerały i odczyn zasadowy. Jeśli chodzi o twarogi, to wygoogluj hasło prolaktyna. Myślę, że nie powinnaś [...]
[...] (nie może być on ani zbyt mały ani zbyt duży), to kolejnym krokiem będzie dostarczenie energii i budulca. Energia to oczywiście węglowodany i tłuszcze. Najlepsze źródła węglowodanów: kasze, ryże, makarony, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo Najlepsze źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, orzechy, awokado, tłuste ryby (które są także [...]
[...] masy ciała. W przypadku ujemnego bilansu kalorycznego zaleca się zwiększenie podaży protein w diecie do 1.8 -2.7 gram białka na kilogram masy ciała, a według innego źródła nawet do 2.3-3.1 gram na kilogram masy ciała. Wiąże się to z lepszą kontrolą łaknienia w trakcie redukcji. Proponuje 25-30% kaloryczności diety dostarczyć z białka. [...]
[...] molekuł tłuszczu zapasowego, a gromadzone są głównie w formie białek mięśniowych. Aby doszło do wzrostu masy ciała, dieta musi zawierać nadmiar energii - to jasne. Jednak od źródła, z jakiego energia ta pochodzi, zależą ostatecznie proporcje tkanek, powiększających swoją masę. Pod pojęciem tuczenia rozumiemy - mam nadzieję - przyrost masy tkanki [...]
[...] z tłuszczem, w gruncie rzeczy nie mając o tym pojęcia. Jedni osiągają lepsze rezultaty, inni gorsze. Ci ambitniejsi w batalii sie niechcianym wrogiem wertują najróżniejsze źródła, fachowe czasopisma, medyczne księgi, poznając tajniki walki z bezwzględnym szpecącym tłuszczem. I niewątpliwie ci osiągają największy sukces, ponieważ tutaj wiedza [...]
[...] części normy. W przypadku ujemnego bilnasu kalorycznego zaleca się zwiększenie podaży protein w diecie do 1.8 -2.7 gram białka na kilogram masy ciała, a według innego źródła nawet do 2.3-3.1 gram na kilogram masy ciała. Wiąże się to z lepszą kontrolą łaknienia w trakcie redukcji. Warto jednak mieć na uwadze, że zalecenia dotyczą diety [...]
Owoce to zło, lepiej kupić przecież witaminy z Olimpa czy pakiet Animalpaka;);) Tyle że trudno za każdym razem każdemu nowemu tematowi rozpisywać wszystkie źródła węgli, wszystkie białka i wszystkie tłuszczy, szkoda klawiatury, a od tego są tematy podwieszone. A to, żeby zamieniać źródła składników, nie jeść monotonnie, to nie jest jakaś wiedza [...]
[...] obfita zarówno w tłuszcze jak i węglowodany. Albo robić low carb i dużo tłuszczy albo wysoko węglowodanową i tłuszcze to 10-20%, nie ma że to i to. Ale to już odsyłam do źródła. Wiadomo trzeba pochodzić z dystansem i dieta optymalna to już trochę fanatyzm i za dużo magii w liczeniu proorcji jak dla mnie. Ale polecam podobne wynalazki [...]
[...] górnej części normy. W przypadku ujemnego bilnasu kalorycznego zaleca się zwiększenie podaży protein w diecie do 1.8 -2.7 gram białka na kilogram masy ciała, a według innego źródła nawet do 2.3-3.1 gram na kilogram masy ciała. Wiąże się to z lepszą kontrolą łaknienia w trakcie redukcji. Warto jednak mieć na uwadze, że zalecenia dotyczą diety [...]
[...] masy ciała. W przypadku ujemnego bilansu kalorycznego zaleca się zwiększenie podaży protein w diecie do 1.8 -2.7 gram białka na kilogram masy ciała, a według innego źródła nawet do 2.3-3.1 gram na kilogram masy ciała. Wiąże się to z lepszą kontrolą łaknienia w trakcie redukcji. Proponuje 25-30% kaloryczności diety dostarczyć z białka. [...]