3 jaja w tym 2 białka i jedno zółtko Masz 3 jajka i bierzesz z niego 2 bialka i 1 zoltko? :O Z dwoch jajek tez mozna 2 bialka i 1 zoltko miec,ale lepiej by bylo,zebys dal po prostu 2 jajka-nawet ze wzgledu na marnotrawstwo Eh,bo pewnie przeczytales,z zoltko to 60,a bialko to 20kcal i wychodzi wtedy rowno 100,ale jesli tak to nie mysl w tym [...]
Witam. Wiem, że duża ilość początkujących ludzi zajmujących się uprawianiem sportu nurtuje się powyższym pytaniem. Jest to troszkę upokarzające dla stałych bywalców tego forum, gdyż temat jajka jest tu chyba najczęściej poruszany i niestety nie chce się nikomu już odpowiadać na takie pytania. Jest to czasochłonne, a czas to pieniądz:) Na temat [...]
Natasha Campbell-McBride - C.D. – W Irlandii przed wprowadzeniem pszenicy nie było celiakii czy też schizofreni. Po ich wprowadzeniu wybuchła epidemia tych chorób – Napady padaczki możę powodować uszkodzenie nerek lub wątroby, zaburzenia elektrolityczne, niski cukier, niedotlenienie, niski wapń we krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia [...]
Całkowicie z żółtek też sie nie powinno rezygnować bo żółtko zawiera też aminokwasy których brakuje w białku Białko+żółtko tworza idealna pare. Do tego żółtko zawiera cynk i dużo dobrych witamin. Jednym minusem i to duzym jest tłuszcz i cholesterol. Ja na 5 białek z jaj wbijam np do omleta lub jajecznicy jedno żółtko i jest git! KAIN "Loved be [...]
Maćkowi pewnie chodzi o to, że białko z jajka wywala bo żółtko dużo bardziej wartościowe i żółtko jajka ma się do kuraka tak jak hmmm nie wiem :-) No tak, że kurak przy żółtku z jajka to lipa jakaś jest ;-) Zgadzam się, że żółtko z jajka jest dużo bardziej wartościowe niż białko czy kura ale wyrzucanie białka to trochę takie marnotrawstwo jedzenia [...]
co do jajek. Wrzucam do zimnej wody, zaczynam podgrzewać - od zagotowania wody: 4min - na bardzo miękko (żółtko się leje), 5min - żółtko ścięte, ale nadal "mokre", 6min - żółtko w pełni ścięte :) Nie wiem jak Ty gotujesz, ale u mnie takie wyniki wyszły z doświadczeń Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2013-10-21 15:53:32
TATAR WOŁOWOWY Ja robię tak i śmiem twierdzić, że to najlepszy tatar jakiego jadłam, a jadłam ich sporo. Grunt to dobre mięso i mocne doprawienie (próbuj surowe mięso przed podaniem, będziesz zdziwiona ile soli i pieprzu przyjmie). Musztarda również robi tutaj wiele. Mięso: najlepiej polędwica wołowa, ale może być też ligawa Przyprawy: woda, [...]
Ale to te białka jaj szkodliwe są, czy co? Nie są i są równocześnie. Są odrobinę gorszej jakości. Niepotrzebnie pchają się do ogólnej puli białek. Jak masz do zagospodarowania <100 g B, to każde 20 g warto zużyć na towar. Szajba - żółtko to komplet. Białko to tylko wody płodowe. http://www.polskieradio.pl/23/266/Artykul/355847,Kurczak-z-zoltka [...]
a w domu owszem, w pracy nie bardzo... ja tam takie do pracy zabieram - białko kształt trzyma, a żółtko półmiękkie, w konkursie i tak muszę gotować na I śniadanie, więc dodatkowe 2-3 nie robią różnicy, ale wcześniej awaryjnie brałam surowe i robiłam "sadzone" w mikrofali - wybijam do duralexowej miseczki, wcześniej przepłukiwałam ją [...]
"No spoko. Ale dlaczego np: bialko jaja kurzego ma bialka: 10,8g zoltko jaja kurzego ma bialka: 16,3g, a cale jajko czyli bialko + zoltko ma 12,5g, a nie 27,1g????? " Teraz maly przykladzik (wagi sa wymyslone) Jajko cale wazy 100g zakladamy ze: bialko jaja kurzego ma bialka: 10,8g na 100g zoltko jaja kurzego ma bialka: 16,3g na 100g W [...]
[...] z wartości białka i żółtka(uwzgledniajac oczywiście ile % calego jajka to żółtko a ile białko) wylicza się wartości calego jajka(chodź to ze jajko ma więcej węgli niż zółtko i białko to jeszcze nikt tutaj sensownie nie wyjaśnił ). Powiedz jakiego produktu wyliczenia kcal z makroskładników nie zgadzają się z ilością kcal? Może poprostu a [...]