O jakim utlenianiu może być mowa, kiedy gotujesz jajko na miękko lub smażysz sadzone, żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - [...]
ja natomiast odkryłem genialna kompozycję śniadaniową - sadzimy na patelni 6 jajek, zasypujemy drobniutko posiekaną cebulką (lub jeszcze lepiej szczypiorkiem) oraz przyprawami, na to warstwa śmietany 18%, na to łyzka zmielonego siemienia lnianego (w wersji fitness zamiast cebulki stosujemy ze ćwierć kilo szpinaku) i przykrywamy pokrywką po takim [...]
Nie no bez przesady podczas wedzenia chyba makrela nie traci wszystkich składników najlepiej to iść na ryby złowić i zjeść jeszcze na kutrzee żywa %) Zacznijmy od jakiego wedzenia( naturalne czy chemiczne ) Jeśli jest podniesioną temperatura ( nie pamiętam ile stopni ) To h** z omega 3 Nawet prawidłowo żeby jeść jajko żółtko to musi być [...]
Dlaczego jajka mają psuć lipidy? Lecytyna z jaj poprawia stosunek hdl/ldl, a cholesterol z pożywienia się nie przyswaja, albo przyswaja w bardzo małym stopniu. Tylko jajka trzeba dobrze potraktować, żółtko płynne, czy to jajecznica, czy cokolwiek, nie przegrzać, bo ox-chol już się dobrze przyswaja :D
w zyciu nie obrałbym jajek wiejskich, bialko odchodzi z łupką, 15 jajek wez obierz, kilka lat smazylem mieszane, poznieh na twardo, teraz pije i jest najszybcjiej, np teraz zajelo mi to 2 minuty a juz weszlo ponad 100 g białka jak byłem mały to cała Polska jadla gokel-mogel- zoltko z cukrem i kazdy zyje chyba sie przyswajaja mumin bo to moje [...]
Dlaczego jajka mają psuć lipidy? Lecytyna z jaj poprawia stosunek hdl/ldl, a cholesterol z pożywienia się nie przyswaja, albo przyswaja w bardzo małym stopniu. Tylko jajka trzeba dobrze potraktować, żółtko płynne, czy to jajecznica, czy cokolwiek, nie przegrzać, bo ox-chol już się dobrze przyswaja :D Tadziu pisał o tym ze niektorzy (np ja i on) [...]
O jakim utlenianiu może być mowa, kiedy gotujesz jajko na miękko lub smażysz sadzone, żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - [...]