O jakim utlenianiu może być mowa, kiedy gotujesz jajko na miękko lub smażysz sadzone, żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - [...]
Dlaczego jajka mają psuć lipidy? Lecytyna z jaj poprawia stosunek hdl/ldl, a cholesterol z pożywienia się nie przyswaja, albo przyswaja w bardzo małym stopniu. Tylko jajka trzeba dobrze potraktować, żółtko płynne, czy to jajecznica, czy cokolwiek, nie przegrzać, bo ox-chol już się dobrze przyswaja :D Tadziu pisał o tym ze niektorzy (np ja i on) [...]
w zyciu nie obrałbym jajek wiejskich, bialko odchodzi z łupką, 15 jajek wez obierz, kilka lat smazylem mieszane, poznieh na twardo, teraz pije i jest najszybcjiej, np teraz zajelo mi to 2 minuty a juz weszlo ponad 100 g białka jak byłem mały to cała Polska jadla gokel-mogel- zoltko z cukrem i kazdy zyje chyba sie przyswajaja mumin bo to moje [...]
Nie no bez przesady podczas wedzenia chyba makrela nie traci wszystkich składników najlepiej to iść na ryby złowić i zjeść jeszcze na kutrzee żywa %) Zacznijmy od jakiego wedzenia( naturalne czy chemiczne ) Jeśli jest podniesioną temperatura ( nie pamiętam ile stopni ) To h** z omega 3 Nawet prawidłowo żeby jeść jajko żółtko to musi być [...]
Dlaczego jajka mają psuć lipidy? Lecytyna z jaj poprawia stosunek hdl/ldl, a cholesterol z pożywienia się nie przyswaja, albo przyswaja w bardzo małym stopniu. Tylko jajka trzeba dobrze potraktować, żółtko płynne, czy to jajecznica, czy cokolwiek, nie przegrzać, bo ox-chol już się dobrze przyswaja :D
ja natomiast odkryłem genialna kompozycję śniadaniową - sadzimy na patelni 6 jajek, zasypujemy drobniutko posiekaną cebulką (lub jeszcze lepiej szczypiorkiem) oraz przyprawami, na to warstwa śmietany 18%, na to łyzka zmielonego siemienia lnianego (w wersji fitness zamiast cebulki stosujemy ze ćwierć kilo szpinaku) i przykrywamy pokrywką po takim [...]
O jakim utlenianiu może być mowa, kiedy gotujesz jajko na miękko lub smażysz sadzone, żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - [...]
/SFD/Images/2015/12/31/566512300bfb4e08a5c1298950a6b0f9.jpg Trening: Plecy + Brzuch + Aeroby Plecy: 1.Przyciąganie wyciągu górnego do klatki : 15,15,12,12 x 7sztabka + dropset 12 x 8sztabka 2.Przyciąganie wyciągu dolnego szeroko : 15,15,12,12 x 66kg 3.Wiosłowanie na maszynie w oparciu: 15,15,15,15 x 30kg 4.Wiosłowanie sztanga : 15,15,12,12 x 60kg [...]
/SFD/Images/2015/12/31/7de0a8b13dff407d8ed63e75cb955885.jpg Trening: Plecy + Brzuch + Aeroby Plecy: 1.Przyciąganie wyciągu górnego do klatki : 15,15,12,12 x 7sztabka + dropset 12 x 6sztabka 2.Przyciąganie wyciągu dolnego szeroko : 15,15,12,12 x 66kg 3.Wiosłowanie na maszynie w oparciu: 15,15,15,15 x 30kg 4.Wiosłowanie sztanga : 15,15,12,12 x 60kg [...]
/SFD/Images/2015/12/31/b142a9a7b7364ce8b334d5dd757c4816.jpg Trening: Plecy + Brzuch + Aeroby Plecy: 1.Przyciąganie wyciągu górnego do klatki : 15,15,12,12 x 7sztabka 2.Przyciąganie wyciągu dolnego szeroko : 15,15,12,12 x 66kg 3.Wiosłowanie na maszynie w oparciu: 15,15,15,15 x 30kg + dropset 12 x 20kg 4.Wiosłowanie sztanga : 15,15,12,12 x 60kg [...]