Wiele osób, szczególnie tych bardzo szczupłych zastanawia się, co należy zrobić, aby zwiększyć masę ciała. Najlepiej jak najwięcej i jak najszybciej. Droga do tego niestety nie jest taka prosta. Wystarczy skupić się na pewnych podstawach, ale efekty nie są takie, jak wyobraża sobie większość osób. Kształtowanie sylwetki nie jest sprintem, a [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, w którego trakcie zależy nam na jak największym zrzuceniu zbędnych pokładów tłuszczów z naszego organizmu, przy jednoczesnych jak najmniejszych stratach mięśni. Celem tego jest poprawa wyglądu i jakości sylwetki oraz proporcji poszczególnych partii mięśniowych. Z tego też względu podstawą osiągnięcia jak [...]
Każdy, kto trenuje, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Z tego też względu zdecydowanie warto skupić się na tym, aby bazować na jak najlepszych jego źródłach pod względem jakości. Będą to zdecydowanie źródła białka zwierzęcego, takie jak: - mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, [...]
co do makroskładników to liczysz zpaotrzebowanie, dodajesz 200-300kcal i rozdzielasz na 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała, a po tym jak to dobierzesz będziesz wiedział ile dać węgli, bo dodasz je z pozostałych kcal - 1g białka 4kcal, 1g tłuszczu 9kcal, 1g węgli 4 kcal http://www.sfd.pl/ -t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie [...]
Problem Twojej sylwetki, jak i sporej części osób jest taki, że nie masz diety. W ten sposób niestety ciężko o znaczną zmianę sylwetki na estetyczną. Do pewnego stopnia być może coś zmienisz. Jednak jak sam widzisz, przytyłeś 10 kg i otłuściłeś organizm. Nie jest aż tak źle, ale dalsze budowanie masy mięśniowej na oko, bez diety zdecydowanie może [...]
Cześć! Jeżeli jesz niedużo, to na pewno nie będziesz miał dużej masy mięśniowej i łatwo wpaść w przekonanie, że jest się ektormorfikiem. Przede wszystkim warto byś odpowiednio wyliczył swoją kaloryczność i skupił się na poprawnym podziale makroskładników. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. [...]
Chcąc kształtować naszą sylwetkę, zdecydowanie warto skupić się na poprawie nawyków żywieniowych. Jednym z możliwych wariantów żywieniowych jest bazowanie na białku i tłuszczach, czyli ograniczenie podaży spożywanych węglowodanów od 50 do 150 g dziennie. Dieta low carb definiowana jest jako ta o zawartości węglowodanów w przedziale od 100 do 150 [...]
Dobrze dobrana dieta jest podstawą sukcesu, bez względu na to, jaki celu obraliśmy oraz bez względu na to, jaką dyscyplinę sportu trenujemy. Ma ona również istotny wpływ nie tylko na wyniki sportowo, ale również, a nawet przede wszystkim nasze zdrowie. Posiłki w diecie zbilansowanej powinny być pełnowartościowe. Dobieramy więc zalecane źródła [...]
trochę odbiegliśmy od tematu.. było porównanie.. a zrobiło sięo twarogu na redukcji.. -------------------------------------------------------- KAIN napisał w podanym linku: Nalezy mleko traktowac tak i inne posiłki. Pijąc je nalezy liczyc spożywane kalorie i weglowodany. Ot i cała tajemnica. NA noc bardziej wskazany bedzie twaróg ze względu na [...]
Dieta low carb jest bez wątpienia popularną metodą wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej. Podstawowym jej założeniem jest ograniczenie ilości węglowodanów do 100-150 g dziennie, gdzie większość ustalamy w okolicy treningu lub w przypadku treningu rano całość w posiłku po treningu. Z kolei dzień wcześniej na kolację można zjeść większość z puli [...]
Budowanie masy mięśniowej to proces wymagający dużego nakładu pracy, dyscypliny i cierpliwości. Można powiedzieć, że jest bardziej wymagające niż redukcja tkanki tłuszczowej. Każda praca nad sylwetką składa się z kilku podstawowych elementów: - odpowiednio dobrana dieta - trening adekwatny do celów - regeneracja - opcjonalnie suplementacja Osoby [...]
Trzymanie się ułożonej diety to nie tylko jałowe jedzenie ryżu z piersią, kaszy z dorszem, czy płatków z odżywką białkową. Równie istotne, co wyliczenia, jakość źródeł składników odżywczych są również przepisy na te posiłki. Pamiętać należy o tym, że zdrowe odżywianie prowadzić należy całe życie, a nie miesiąc, rok, czy kilka lat. Jedząc jałowe [...]
Witaj. Z tego co opisujesz to zdecydowanie Twoja dieta będzie słabiutka. Musisz wiedzieć , że diety deficytowe w prawidłowy rozkład makro a zarazem kaloryczność na dłuższa metę zadziałają odwrotnie .Mogą zaszkodzić sylwetce przy dużym wysiłku,nie chodzi tu tylko o białka mięśniowe i katabolizm, bo to twoje najmniejsze zmartwienie. Chroniczne [...]
Bez względu na to, jaki jest nasz cel, oczywiste jest to, że podstawą do jego osiągnięcia jest odpowiedni trening siłowy. Czy będzie to budowa masy mięśniowej, redukcja tkanki tłuszczowej, poprawa wydolności, gibkości, wytrzymałości, czy siły, zawsze należy ukierunkować w odpowiedni sposób treningi oporowe. Nie może być to tylko cardio w postaci [...]
Ilość składników odżywczych w diecie jest jedną z podstaw tego, jakie będziemy mieli efekty kształtowania sylwetki. Bez względu na to, czy naszym celem jest budowa masy mięśniowej, czy redukcja tkanki tłuszczowej, ilości te są bardzo podobne. Założenia diety zbilansowane mówią o 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i reszta pozostałych [...]
Dieta jest pojęciem błędnie rozumowanym przez większość osób. Należy pamiętać o tym, że każdy z nas ma jakąś dietę i odżywia się w jakiś sposób. Dieta to styl życia, a nie tylko liczenie według tabelki. To jak się odżywiamy ma główny wpływ na to, jak będzie wyglądała nasza sylwetka a przede wszystkim zdrowie. Bezwzględnie należy skupić się na tym, [...]
Dobrze dobrana dieta, czyli odpowiednio zbilansowana jest podstawą zdrowia i kształtowania sylwetki. Dobrze sobie zdajemy o tym sprawę. Jednak nie zawsze wiemy co jeść i na co innego możemy wymieniać dany produkt, czy dane źródło składników odżywczych. Dlatego też podstawą będzie zapoznanie się z zalecanymi źródłami makroskładników i odpowiednie [...]
Białko a Tłuszcze !!!!!! No właśnie. Przeczytałem w KIFie taki właśnie artykuł i z niego wynika że nie powinno się łączyć białka z wysoką zawartością tłuszczów nasyconych : KIF . Cytat ; " Ilość tłuszczu w pokarmach. Komponując posiłki białkowe trzeba uważać na wysokość zawartość tłuszczu w poszczególnych produktach, gdyż często duża ilość [...]