[...] niszcząco wpływają na organizm i jak można zaoszczędzić wielkie zasoby energii, którą obecnie zupełnie zbędnie tracisz. Produkty o dużej zawartości skrobi (ryż, chleb, ziemniaki itp.) wymagają do trawienia substancji zasadowej, którą wstępnie wydziela w ustach enzym śliny zwany ptialiną. Produkty białkowe (mięso, orzechy, nabiał, zboża) [...]
[...] pochodzących z cyklu Krebsa. Jakie w takim razie węglowodany będą najlepsze? Najlepszym źródłem węglowodanów dla optymalnych kulturystów są węglowodany pochodzące z skrobi (ziemniaki, mąka, warzywa). Pewną ilość cukrów prostych i dwucukrów w ilości 10-20g/dziennie można dostarczyć z owoców jagodowych (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] (posiłków innych niż w diecie np. posiłki na mieście) najlepiej żeby nie łączył Pan w jednym posiłku węglowodanów (makaron, ryż, kasza, kluski śląskie, pieczywo, kopytka, ziemniaki) z białkiem (mięso/ryba/owoce morza) tzn. najlepiej jest zjeść jakieś mięso/rybę/owoce morza z warzywami - surówka, sałatka, warzywa gotowane/grillowane lub [...]
[...] wielocząsteczkowe (cukry złożone): — skrobia; jedna cząsteczka skrobi zawiera setki cząsteczek glukozy. Możemy ją znaleźć w zbożach (pszenica, kukurydza, ryż), bulwach (ziemniaki), korzeniach (brukiew), ziarnach lub roślinach strączkowych (fasolka, soczewica, groszek, groch, bób, soja, komosa ryżowa). STARY PODZIAŁ CUKRÓW! Przez długi czas [...]
[...] serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych, wchodzi w skład wielu enzymów. Źródła: Sery żółte, sery białe, mleko, sardynki, rzeżucha, jaja, kapusta, mięso, ziemniaki, buraki, rośliny strączkowe, orzechy. Zapotrzebowanie: Wapń wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . • wapń stanowi około 2% masy ciała dorosłego [...]
[...] meczem diety bogatej w węglowodany moźe niemal podwoić pojemność zasobów energetycznych. Przynajmniej 55% pożywienia powinny stanowić węglowodany takie, jak chleb, makaron, ziemniaki, ryż, fasola i owoce. 2. Dbaj o niski poziom tłuszczów w swojej diecie. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30% całkowitego dziennego zapotrzebowania [...]
[...] K można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Oprócz tego zawierają ją owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Działanie witaminy K osłabiają takie czynniki jak: promieniowanie rentgenowskie i inne rodzaje promieniowania, zamrażanie żywności, [...]
[...] Źródła białka: białka jaj, Low-Carb Grow, tuńczyk, kurczak Źródła węgli: owoce (1-2 kawałki do uzupełnienia zapasów glikogenu w wątrobie), owies, kasze (grits), słodkie ziemniaki, musli, naleśniki na cieście gryczanym (buckwheat pancakes) - bez polewy Posiłek potreningowy (węgle + białko) Surge z ryżem, w celu uzupełnienia węgli 60-90 minut [...]
[...] wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W diecie Polaków dobrym źródłem witaminy C są także ziemniaki, a to ze względu na częstość ich spożywania. Osoba dorosła powinna dostarczać ok. 70 mg witaminy C dziennie. Zapotrzebowanie to wzrasta jeśli palimy papierosy, [...]
[...] pamiętajcie, żeby jeść tony żarcia. Nie daję tutaj wcale przyzwolenia na jedzenie słodyczy i chipsów. Mówię tylko, że musicie zapewnić sobie dodatkowego steka, zjeść dwa ziemniaki więcej lub nawet wrzucić w siebie jeden dodatkowy posiłek, ponieważ spożywanie dziennie co najmniej 5000 kalorii dziennie nie jest czymś niezwykłym dla poważnego [...]
[...] DNT BWT 100/150/50 ~ 1450 kcal Dieta bezglutenowa, unikam również nabiału, ponadto odżywiam się zgodnie z założeniami low FODMAP. Źródła węglowodanów: ryż brązowy i biały, ziemniaki, kasza jaglana, kasza gryczana, mąka bezglutenowa (gryczana, jaglana, ryżowa), owoce Źródła białka: indyk, schab wieprzowy, wołowina, chude ryby, jaja, podroby [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (zapisane również w suplementacji) Obiad (14:30 -1zmiana, 15:30 -2zmiana) Dzień treningowy: -zupa (różnorodne zupy np. pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak itp.) zupy zawierające ziemniaki, ryż bądź makaron, zależy od zupy. – duża miska (około 600-650ml) -SUBSTYTUT – czasami ktoś ugotuję obiad w postaci ziemniaki (lub frytki) + kotlet (np. schabowy [...]
[...] orzechach, warzywach i owocach. Duże jego ilości zawierają owoce cytrusowe, banany, melon kantalupa, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki. Generalnie im pokarm uboższy w tłuszcze, tym bardziej bogaty w potas. Selen: Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. [...]