Więc tak postanowiłem tu napisać o pierwiastkach , często pojawiają się tematy o niedoborze jakiegoś pierwiastka. A czasem lepiej dorzucić coś do diety niż męczyć się z tabletkami Pierwiastki wchodzące w skład organizmu dzielimy na : Makroelementy - funkcje budulcowe i regulacja pracy narządów , występujące w dużych ilościach. Mikroelementy - [...]
a ja znowu głównie do wegetarian i rzecz jasna tych wszystkich, którzy znaja się na rzeczy Otóż robiłam sobie ostatnio rózne badanka potrzebne do dokumentów na studia i m. in było to badanie krwi. Okazało się, że mam lekką anemię(HGB 11g/dL) i oczywiście szanowny pan doktor ( i moja mama) zaczęli pomstowac na moja wegetariańską dietę, straszyć [...]
[...] nastoletnich chlopcow drobnej postury i opoznionym dojrzewaniem plciowym podzielono na 4 grupy: kontrolna, leczona testosteronem, dostajaca suplementacje z wit A i zelaza (zelazo 12mg/dzien i wit A 6000 IU/tyg) oraz testosteron plus wit A i zelazo. najciekawsze jest to, ze wyniki leczenia u grupy testosteronowej i "witaminowej" byly niemal [...]
Chela-Ferr™ Forte Żelazo nowej generacji Chela-Ferr™ Forte to suplement diety zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® - najlepiej przyswajalną i najbardziej tolerowaną postać żelaza, w zwiększonej dawce, w zaawansowanym kompleksie z kwasem foliowym i witaminami: C, B6, B12. Jakie skutki może mieć niedobór [...]
Witam! chciałbym przedstawić ciekawy artykuł o żelazie,ze względu,że w wyszukiwarce o nim nic niema i wogóle. Żelazo (medycyna-dietetyka) W organizmie człowieka znajduje się od czterech do pięciu gramów żelaza. Około 70% tej ilości jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, czerwonego [...]
Stężenie hemoglobiny odzwierciedla liczbę czerwonych krwinek w ustroju. Jest to transporter w największej mierze tlenu, a więc pełni krytyczną rolę dla każdego sportowca. Spadek stężenia hemoglobiny ma wpływ na proces transportowania tlenu, wydajność. Zbyt mała ilość świadczy o niedoborach B12, żelaza lub kwasu foliowego. Może być też związana z [...]
Kotlety w panierce to taki jeden z najpopularniejszych produktów na polskich obiadowych talerzach. Zwykle jest to kotlet schabowy, ewentualnie z piersi kurczaka a weganie poszukują dla siebie roślinnych alternatyw. Jedną z nich jest roślinny sznycel znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem [...]
Sezon grillowy rozpoczęty, zatem warto rzucić okiem na wegańskie odpowiedniki kiełbasek. Oczywiście można sobie upiec paprykę, cukinię, kromkę chleba, ale dlaczego nie korzystać z uroków grillowania w pełni? Kiełbaski z One Day More zainteresowały mnie ze względu na swój skład. Zrobione zostały z białka grochu, a większość, które do tej pory [...]
Zwolennicy legalnych słodyczy nie będą spać spokojnie, gdyż pojawił się nowy krem z serii NUTLOVE. Krem o smaku białej czekolady z orzechami ziemnymi oraz dodatkiem soli himalajskiej – czy można wymarzyć sobie coś lepszego? NUTLOVE White Choco Peanut to krem, który podbije Wasze serca oraz kubki smakowe. Kolejny NUTLOVE bez dodatku cukru NUTLOVE [...]
Temat wzmożonego popytu na płyn Lugola w aptekach wraca co kilka lat. Lęk post-czarnobylski towarzyszy nam nieustannie już ponad 3 dekady i cały czas krąży wokół tej kwestii wiele kontrowersji. Jod (gr. Ioeides, łac. Iodum), który jest substancją aktywną płynu Lugola, jest mikropierwiastkiem niezbędnym dla organizmu, jednak z jego dawkowaniem [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
Antyoksydanty opóźniają starzenie się naszych komórek. Istnieje sporo produktów, które są bogate w przeciwutleniacze. Biolodzy z Clemson University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że ekstrakt z żurawiny ma niezwykle silne działanie przedłużające życie. Podsumowanie Jeśli chodzi o nicienie, żurawina ma właściwości przedłużające im życie. [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
Malina to roślina pochodząca z Europy i Azji. Znana jest ze słodkich i wartościowych owoców. Rzadziej mówi się o jej liściach, które też są pełne składników odżywczych i używa się ich do przygotowania herbaty o leczniczym zastosowaniu. Tak naprawdę, to liście malin stosowane są od wieków w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych i wywoływaniu [...]
W branży fitness oraz wśród osób starających się utrzymać prawidłową wagę ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne. Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]