Nie sądzę. Wpływ na nawodnienie ma zawartość elektrolitów w wodzie. Podgrzewanie wody może wręcz powodować ich wytrącanie (kamień po gotowaniu 'twardej wody' to przecież głównie związki wapnia i magnezu), także może nawet gorzej nawadniać. Najlepiej nawadniają wysokozmineralizowane wody, ale przy wyborze takiej należy zwrócić uwagę na zawartość [...]
Witam Polecam zapoznać się z tym artykułem : http://www.sfd.pl/art/Suplementy/Nietolerancja_laktozy__jakie_bia%C5%82ko_wybra%C4%87_-a615.html Czym jeszcze kierować sie kupując białko ? Istotne jest, by odzywka zawierała przede wszystkim pełnowartościowe białko, bez dodatków takich jak tauryna, glicyna czy kreatyna. Producenci często piszą, iż te [...]
Zawartość MCPD/innych zanieczyszczeń odnosi się do oleju rafinowanego. .;-) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2016.4426 .Tak, tak jak wspomniałem ten z miąższu palmy jest dobry, z nasion nie(czy też może by nie demonizować konkretnych produktów- od tego jestem daleki - zdecydowanie nie powinien być pierwszym wyborem [...]
Obecnie w użytku jest zupełnie inna kategoria spalaczy tłuszczu. Oczywiście połączenie które wymieniłeś wyżej nie będzie kolidowało w żaden sposób ze sobą. Jest to wręcz idealne połączenie w przypadku redukcji (odżywka białkowa + spalacz tkanki tłuszczowej). Wyższa zawartość białka w diecie przyspiesza przemianę materii, wspomaga regenerację, [...]
Dobra, rozumiem, każde białko to aminokwasy i ich zawartość jest różna, z tym że jedni producenci ją padają inni nie (jak podałem wyżej) czyli czy ja kupię białko + BCAA czy białko z BCAA będzie to samo, muszę sobie tylko porównać diagram jaka jest zawartość tych aminokwasów czy to rozgałęzionych czy zwykłych (jeśli będzie wypisana).
Skoro robisz to na mleko 2 procentowym, to licz taką ilość tłuszczów na 100 gramów wytworzonego sera z jakiej ilości mleka go wytwarzasz. Proporcjami policz ile mleka trzeba na wytworzenie danej ilości twarogu/sera i wyjdzie Tobie jaka jest w nim zawartość tłuszczów. Ten tłuszcz z mleka w trakcie wyrabiania twarogu nie wypłynie nigdzie. Będzie on [...]
Nie pozostaje Ci nic innego jak zliczyć zawartość błonnika ze wszystkich produktów z których pieczesz chleb. Ja osobiście nie znam aplikacji (dostępnej free), która pokazywałaby ogólną zawartość błonnika w każdym produkcie. Możesz nam tu wkleić dokładny przepis na chleb i może uda nam się sprawdzić i pomóc Ci w oszacowaniu. Bo póki co, bez [...]
Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich celów i przede wszystkim diety. Pamietaj, że odżywki mogą co najwyżej stanowić jej uzupełnienie a nie podstawę. Ważne jest żeby odżywka, którą kupujemy zawierała przede wszystkim pełnowartościowe białko i wolna była od dodatków takich jak kreatyna, tauryna czy glicyna. Choć wydawać by się mogło, że składniki [...]
Witam ,trzeba zdawać sobie sprawę ,że odżywki białkowe mogą co najwyżej stanowić jej uzupełnienie diety a nie podstawę. Jaką odżywkę białkową wybrać ? Ważne jest żeby odżywka, którą kupujemy zawierała przede wszystkim pełnowartościowe białko i wolna była od dodatków takich jak kreatyna, tauryna czy glicyna. Choć wydawać by się mogło, że [...]
Tłuszcz nie utrudnia wchłaniania białek. może spowolnić trawienie ogólnie dlatego niby nie daje się go okołotreningowo ale teraz właśnie dużo ludzi dodaje 5-10g tłuszczy przed treningiem właśnie specjalnie żeby lekko spowolnić trawienie, zmniejszyć wyrzut insuliny i dłużej energię mieć na treningu. wszystko to kwestia indywidualna dla danej osoby. [...]
Cześć, od półtora miesiąca mieszkam w Niemczech, a od 3 tygodni chodzę na siłownię. Na razie ćwiczę na maszynach żeby przygotować mięśnie ( porada trenera ) do właściwego treningu z ciężarami. Około 15 września mam zacząć, dietę mam w miarę sensowną, 5 posiłków. Chciałem prosić o polecenie mi odżywki ( gainera ) która pomoże mi uzupełnić białko i [...]
Wśród najważniejszych różnic między tymi frakcjami odżywki białkowej wyróżnić należy: WPC (koncentrat białka serwatkowego) - zawartość białka około 60-75 procent, cukry na poziomie 5-20 procent. Zawiera laktozę. Wśród tych trzech frakcji przyswajalność będzie najwolniejsza, ale nadal szybko aminokwasy dostaną się do naszych mięśni. WPI (izolat [...]
Ja za to Dzisiaj byłem u swojego dilera i zaoferowal mi Dece,holenderską Organona i tak: Pakowana po 5 fiolek w kartoniku,zawartosc 2 ml we fiolce,100 mg w 1 ml.Czyli 200mg. Za cene 50 zł za fiolke,co odrazu wzbudzilo moje podejrzenia ze cosik za tanio. Oraz drugą,pakowaną po jednej ampułce w kartonik 50mg w 1 ml za cene 28 zł.Czyli jakby zsumowac [...]
[...] szybko wysusza sie . Jest zalecana jako srodek wzmacniajacy dla dzieci,mlodziezy,dla osob starszych i slabych.Zalecana rowniez przy nieplodnosci.Posiada wysoka zawartosc jodu, dlatego na terytoriach, gdzie jest stosowana nie ma przypadkow osob z wolami tarczycowymi. ----------------------------------------------------------- Jak [...]
Zaczęła się jesień wraz z tym grzybobranie ale czy warto jeść grzyby ten artykuł z pewnością wam pomoże Na temat wartości grzybów jako pokarmu można spotkać różne opinie. Niektórzy nie doceniają grzybów, inni przeceniają ich wartości pokarmowe. Warto zapoznać się z wynikami badań naukowych, które podają skład chemiczny grzybów i zawartość [...]
[...] informacje: Bialko sproszkowane mozna rozrabiac z mlekiem, jogurtem, "Kubusiem". Najlepszy efekt osiaga sie w momencie dodatnia do jogurtu lub mleka ze wzgledu na zawartosc wapnia w tych produktach, który pozwala na lepsza przyswajalnosc bialka jaja kurzego. Podstawowe zalety bialka w proszku dla sportowców to: 1. produkowane z [...]
Witam. Przegladając forum nie znalazłem prawie zadnych wiadomosci odnoscie tego cudu natury więc postanowiłem wrzucić conieco na jego temat łącznie z pysznymi przepisami:) Żródło : Wykłądy "amarantus na polskim stole" z cyklu festiwalu nauki oraz encyklopedia internetowa "puszkkka.spinacz.pl". Amarantus (szarłat spożywczy) ma ok. 60 różnych [...]
Bialko sproszkowane mozna rozrabiac z mlekiem, jogurtem, "Kubusiem". Najlepszy efekt osiaga sie w momencie dodatnia do jogurtu lub mleka ze wzgledu na zawartosc wapnia w tych produktach, który pozwala na lepsza przyswajalnosc bialka jaja kurzego. Podstawowe zalety bialka w proszku dla sportowców to: 1. produkowane z czystego [...]
Witajcie:) Kilka małych uwag ode mnie:) Co do wody. Dobrze jest pić małymi łyczkami jak najczęściej. Woda błyskawicznie się wchłania przez śluzówkę wewnątrz buźki! Jeśli gotować (szczególnie warzywka) - to najlepiej "na parze", lub zawinąć w folię i gotować bez wody w kuchence mikrofalowej. Nie uciekną witaminki do wody w garnku. Do [...]
[...] Concentrate (serwatka) i ma takie samo BV = 104 bigger - Hi Tec protein 90% ma ponoc 90% bialka w swoim produkcie. Ale tak naprawde wiele zalezy od tego czy producent podaje zawartosc bialka w suchej masie czy nie. I tak np. jezeli producent wybierze wariant pierwszy to zawartosc bialka moze wyniesc ponad 90% (np. WPC ktore ja posiadam zawiera [...]