SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węgorz

  • [...] ich spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9397 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10583 Data: 2017-07-24 10:02:32
  • [...] M – jest termostabilne i nie traci swej alergenności w czasie gotowania czy smażenia. Najczęściej uczulające gatunki: dorsz, który zawiera ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7059 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Czy warto jeść tłuste ryby? Wpływ tłustych ryb na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7247 Data: 2020-02-27 17:08:44
  • Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8605 Data: 2019-06-28 09:40:14
  • [...] w tym testosteronu. Jako że jej rola jest bardzo szeroka, została okrzyknięta mianem witaminy życia. Witamina D3 bogato występuje w takich produktach jak: ryby typu węgorz, śledź, makrela oraz jaja. Nieocenionym źródłem witaminy D3 jesteśmy my sami, gdzie podczas ekspozycji na promienie słoneczne w organizmie zachodzi proces jej syntezy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5540 Data: 2017-05-01 10:02:20
  • Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1476 Data: 2020-03-06 18:55:09
  • Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1923 Data: 2020-02-19 08:22:10
  • To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7990 Data: 2018-01-02 12:13:38
  • [...] zwierzęcego. Przykładem flagowym dla tej witaminy są tłuste ryby morskie. Aby w prosty sposób dostarczyć dawki adekwatne do zapotrzebowania, warto regularnie sięgać po m.in. węgorza (około 1200 IU / 100 g produktu), łososia (540 IU), śledzia (480 IU), sardynki (200 IU), czy makrelę (152 IU). Ponadto źródłem o dużym znaczeniu ze względu na wysoką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3523 Data: 2021-11-25 21:40:06
  • Ryby - po które warto sięgać?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Ryby - po które warto sięgać? Do tego, że ryby są wartościowe nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Pytanie jakie ryby należy wybierać, by wpływały dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Z racji tego, że wiele się teraz mówi o skażonych rybach, karmionych paszami, antybiotykami postanowiłam napisać kilka słów o tym, które ryby powinny znaleźć [...]

    Odpowiedzi: 68 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-11-04 19:26:05 Szacuny postu: 4,8 (cały temat: 0)
  • Dieta Redukcyjna (dla ludzi otyłych)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] przekwaszone, sery żółte i topione, ser biały tłusty Jaja gotowane na twardo i smażone Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny Frytki, [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-04-28 00:11:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kalorie!!!!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] stosuje się natomiast gęsi, kaczek, i dzikiego ptactwa. W diecie podstawowej podaje się ryby chude (dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak), zabronione są ryby tłuste (śledź, węgorz, halibut), ryby solone, wędzone, marynowane i konserwy. Do ryb stosuje się jedynie proces gotowania, czyli ryby z wody, pulpety, faszerowane i w galarecie. Do [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-05 15:03:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tluszcze : Rola i znaczenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] g/100g części jadalnych. Więcej tłuszczu ma mięso: makreli - 9,8 g/100g części jadalnych, sielawy - 6,5 g/100 g części jadalnych, śledzia - 18,5 g/100 g części jadalnych, węgorza - ponad 20 g/100 g części jadalnych. Składnikiem oleju z wątroby rekina są alkoksyglicerole (lipidy estrowe), związki te posiadają silne własności antyutleniające, [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-28 15:39:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wszystko o witaminach

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] kości i zębów sprawnego działania przytarczyc (narządu produkującego parathormon) prawidłowego funkcjonowania mięśni Główne źródła: tran ryb tłuste ryby (śledź, łosoś, węgorz, pstrąg tęczowy, halibut, makrela, sola, karp) mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe żółtko jaja wątroba mleko, masło i sery wzbogacane margaryny Objawy niedoboru: [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 15733 Data: 2005-09-05 23:35:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ryby - podstawowe informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka), 2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% tłuszczu( m.in. brzana, karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg, sieja, sielawa, świnka ), 3) ryby [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-10-18 11:17:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cała prawda o węgorzu

    Temat
    Kuchnia SFD

    [...] karmiona chińskimi dopalaczami panga i marynowany śledź, ewentualnie tani mintaj i tuńczyk z puszki. W ostatnim czasie jednak, powoli zaczyna rosnąć kulinarna popularność węgorza, którego w ofercie sklepów i restauracji można znaleźć zarówno w formie wędzonej jak i świeżej. O ile na temat innych jadanych przez nas ryb regularnie powstają [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1286 Data: 2016-03-04 07:38:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witamina D - a poziom testosteronu

    Temat
    Badania naukowe

    [...] Źrodlem są tez: wątroba, ser, żółtko jaj i niektóre grzyby. Olej z dorsza 10001IU 2500% Makrela surowa 360IU 90% Tunczyk z puszki 236IU 59% płatki sniadaniowe 150-200IU węgorz świeży 1200 IU śledź marynowany 480 IU śledź w oleju 808 IU dorsz świeży 40 IU łosoś (gotowany/pieczony) 540 IU makrela (gotowana/pieczona) 152 IU ryby z puszki [...]

    Odpowiedzi: 123 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-08-29 04:51:38 Szacuny postu: 4,5 (cały temat: 0)
  • Grupy krwi opisy

    Temat
    Po siłowni, o siłowni

    [...] Ryby i owoce morza Najlepszy jest szczupak, śledź, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, sieja, sardynki, okoń, pstrąg i solą. W jadłospisie mogą się znaleźć: flądra, węgorz, karp, a także kraby, krewetki, małże, ostrygi i ślimaki. Unikaj kawioru, wędzonego łososia i śledzia marynowanego. Warzywa i owoce Najlepsze są zielone warzywa [...]

    Odpowiedzi: 30 Ilość wyświetleń: 13264 Data: 2010-01-31 20:01:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jose Aldo - profil zawodnika

    Temat
    Scena MMA i K-1

    [...] przyznać że opanowane ma to do perfekcji i jest to kolejna rzecz która sprawia że jest niezwykle ciężkim przeciwnikiem. Po prostu z każdej próby obalenia wyślizguje się jak węgorz albo zwyczajnie ich unika dobrze poruszając się na nogach. Niektórzy nawet tej sztuki nie podejmują bojąc się bliskiego spotkania z kolanem Brazylijczyka który potrafi [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 4894 Data: 2013-02-21 23:55:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)