[...] międzynarodowy efekt badań na całym świecie. Indeks Glikemiczny (IG) to liczbowy system mierzący jak bardzo wzrośnie poziom cukru w krążącej krwi, wywołany spożyciem węglowodanów. Im większa wartość IG, tym w odpowiedzi wyższe stężenie cukru we krwi.. A więc produkt z niskim IG będzie wywoływać mały wzrost poziomu cukru, natomiast [...]
[...] 7,35-7,45 Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju I tak, w procesach utleniania węglowodanów, tłuszczów i białek powstaje kwas węglowy, który w większości jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca, w wyniku oksydacji metioniny i cystyny tworzy [...]
[...] - stopień pokrycia mięśni siatką naczyń krwionośnych. Aby uzyskać dobrze widoczne unaczynienie, trzeba znacznie obniżyć zawartość tkanki tłuszczowej i podwyższyć ilość węglowodanów w organizmie. W Węglowodany (carbohydrates, carbs) - związki w formie cukrów, skrobi i błonnika, występujące głównie w owocach, warzywach i pieczywie. [...]
[...] od dawna stosują dietę wysokowęglowodanową - praktycznie to oni ją wymyślili. I chociaż ostatnio w miediach jest sporo ostrzeżeć przed jedzeniem już nie tylko słodyczy, ale węglowodanów jako takich w nadmiernych ilościach, to osoby regularnie biegające mogą bez najmniejszych wyrzutów sumienia mogą sięgać po koszyk z chlebem, a nawet ciasto. [...]
[...] podnosi wykorzystanie tlenu, działa odtruwająco, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Tiamina - przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo, reguluje metabolizm węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych. Ryboflawina - wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych oraz metabolizm węglowodanów, odpowiada za proces prawidłowego [...]
[...] omega3, whey, tran, zielona herbata, multiwitamina, zioła prozdrowotne - dla pewności przypomnę niedozwolony jest cukier biala maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących Źródła białka dozwolone: Mięso białe, mięso czerwone, ryby i [...]
[...] Podczas wyjazdów związanych z dużym wysiłkiem, zasadniczą rolę odgrywa właściwy sposób odżywiania. Należy dostarczać organizmowi pokarm składający się ze złożonych węglowodanów (makaron, ryż, chleb) unikając tym samym cukrów prostych. Dietę tę należy wzbogacić w łatwo strawne białko. Najlepszym sposobem na równomierne dostarczenie [...]
[...] jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich [...]
[...] jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich [...]
Artykul, ktory przytocze pochodzi z czasopisma SDW. Wklejam go z tego wzgledu iz nt superkompensacji na naszym forum informacji jest nie wiele. JAK SPRAWIC BY MIESNIE BYLY WIEKSZE, A EFEKTYWNOSC TRENINGOWA ROSLA? DO ZBUDOWANIA POZADANEJ MASY MIESNIOWEJ NIE WYSTARCZA INTENSYWNE TRENINGI I WLASCIWIE DOBRANA DIETA. NIEZWYKLE WAZNA JEST REGENERACJA [...]
[...] pomóc. Także trening, suplemencja i całą otoczka życia na wyższych obrotach nie jest mi obca. Co na początek? Od pewnego czasu jestem na diecie której podstawą jest unikanie węglowodanów w cyklu tygodniowych i ich ładowanie z nadkompensacją przez 1,5doby co cykl. Na początku ciężko mi było wymyślic, dobrac odpowiednie posiłki itd. Z czasem jednak [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] utrzymać prawidłową wagę: 1. Dziennie jemy 5-6 posiłków o stałych porach 2. Węglowodany spożywamy głównie rano i w posiłkach przed i po treningowych, im później tym liczba węglowodanów w posiłkach powinna ulegać zmniejszeniu 3. W ostatnim posiłku nie jemy praktycznie węglowodanów jest to posiłek białkowy, mówię "praktycznie", ponieważ nawet w [...]
[...] o 250 do 500 - wzrost może być większy, ale będzie to głównie masa tłuszczowa. 2. BIAŁKO - TŁUSZCZE - WĘGLOWODANY - ile, czego i dlaczego ? Teraz to, co najważniejsze: 1 węglowodanów - 4 kcal 1 białka - 4 kcal 1 tłuszczy - 9 kcal Znamy też nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Wiemy również, że na 1 spożytego białka powinno przypadać 24 [...]
[...] energii, tłuszcze zaś utrzymują we właściwej formie organy wewnętrzne i zaopatrują organizm w substancje niezbędne do produkcji hormonów. Jeśli twoja dieta zawiera zbyt mało węglowodanów, organizm ulegnie odwodnieniu, skutkiem czego nie będziesz miał siły na trening. Znam dobrze te symptomy, gdyż starając się uzyskać sylwetkę zawodowca, sam przez [...]
[...] /SFD/2016/12/27/1c65b6ea63f845648dccd9263de16e0e.jpg 1. Dieta na masę – jak zacząć? 2. Zapotrzebowanie kaloryczne 3. Jaka powinna być nadwyżka kaloryczna? 4. Ile białka, węglowodanów i tłuszczu? Dieta na budowę masy mięśniowej kojarzy nam się głównie z większą ilością jedzenia i treningiem opartym na dużych obciążeniach. Trzeba przyznać, że [...]
[...] następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a więc zdecydowanej większości. Ten drugi sposób nie dość, że oszczędza pieniądze, to jeszcze [...]
[...] O Uboczne produkty procesu spalania Żywy organizm składa się z komórek. Funkcja każdej z nich polega głównie na spalaniu podstawowych składników odżywczych: tłuszczów, węglowodanów i tlenu. Nie jest to tylko praca dla samej pracy. Aby uprościć sprawę, posłużę się pewną analogią: mamy w domu piec, w którym spalamy drzewo lub węgiel. [...]
[...] Ok, więc jedziemy. I. Całkowite opróżnienie glikogenu i jego nadkompensacja Jak wiadomo nasze mięśnie są wypełnione materiałem zapasowym czyli glikogenem(długim łańcuchem węglowodanów). Wiadomo również, że rozpad glikogenu mięśniowego występuje w innych warunkach i wymaga innych czynników niż opróżnianie glikogenu w wątrobie. W normalnych [...]