[...] Musimy zatem zadbać o dodatni bilans kaloryczny, ale nie tylko on będzie odgrywał rolę w procesie budowania mięśni. Musimy zadbać również o odpowiednią podaż białek oraz węglowodanów i tłuszczy, a także zapewnić wystarczającą ilość witamin i minerałów. ‘ Pamiętajmy również, że zbyt duża nadwyżka energetyczna lub niewłaściwy dobór jakościowy [...]
[...] I ułożyłem też przykładowy dzień z tych posiłków. Zdecydowałem się na rozkład makroskładników: B/T/W = 2/1,8/5,1 - mniej więcej. Nie jestem w stanie przejeść więcej węglowodanów. Ponadto jak widać w przykładowym dniu zdecydowałem się na 4 posiłki na dzień, bo to jest dla mnie najbardziej wygodne i optymalnie zdrowe chyba (bo nie 2 czy 3 [...]
[...] węglowodany, występujące w warzywach, ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, nasionach i orzechach. Zapewniają one stały strumien energii w czasie treningu. Dobrymi źródłami węglowodanów są: -makarony z pełnoziarnistej mąki pszennej, -chleb pszenny pełnoziarnisty, -owoce, -warzywa, -rośliny strączkowe, -nasiona, -orzechy, -niskotłuszczowe [...]
[...] Natomiast jeżeli to powoduje, to znaczy, że albo jesz zdecydowanie za dużo albo możesz mieć problemy zdrowotne. Trzecia rzecz jest związana z drugą, nie potrzebujesz węglowodanów aby budować mięśnie. Zatem zamiast brać się za prohormony powinieneś: - Ułożyć solidnie żywienie - odpowiednia kaloryka i podział makroskładników. [...]
Ja polecam obciecie weglowodanow do minimum na jakis czas, np 2 tygodnie, a jesli juz weglowodany, to tylko te z warzyw o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Czlowiek chudnie a jeszcze apetyt traci, je sie wlasciwie zeby glod zaspokoic, do syta. Podczas tych dwoch tygodni zero cukru, maki, ryzu, makaronu i owocow. Na mnie to super dziala. Nic [...]
[...] od uzyskanego wyniku 300 kcal. Wartość, którą otrzymasz, podziel na zalecane ilości makroskładników: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Z kolei bazować warto na najlepszych jakościowo źródłach: 1. Białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html. 2. [...]
[...] zjeść posiłek w miarę szybko, np. do godziny. W przypadku diety zbilansowanej dostarczamy wtedy wszystkie składniki odżywcze. Będą to odpowiednie źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Dla przykładu może on wyglądać w ten sposób: szynka wieprzowa, ziemniaki i surówka warzywna. Warto znać najlepsze źródła białka, tłuszczów i węglowodanów: 1. [...]
Musisz też w diecie dobierać odpowiednie produkty jeśli chodzi o węglowodany. Bo sam lubię płatki owsiane, pieczywo pełne, ziemniaki itp tylko jak masz w diecie 300g węglowodanów to na prawdę trudno Ci będzie dostarczyć tyle węglowodanów z pełnoziarnistych produktów. Po pierwsze płatki owsiane czy chleb pełnoziarnisty mają w 100g mniej [...]
[...] do pracy, w wyniku odpłynięcia sporej części krwi do mięśni. Łatwo strawny gainer będzie tutaj odpowiedni. PVL Mutant Mass zawiera w swoim składzie: - 20% białka, - 70% węglowodanów, - 5,4% tłuszczów. Daje to łączną sumę 410 kcal. Producent sugeruje stosowanie 280 g dziennie. Jednak jest to ogromna ilość, co niekoniecznie ma sens. Stosować [...]
Chlopie, masz przeczytane 40pare artykulow, przeczytaj troszke archiwum, czyli posty z uzasadnieniem wielu prawidel. Bialko nie trawi sie tak szybko jak ww, tak wiec spozywajac posilek godzine przed treningiem dopiero na poczatku jego bialko przyswoi sie w duzym stopniu. Dzieki energii z weglowodanow-miesnie beda mialy sile pracowac-a nie jak [...]
[...] wyniki dodajemy około 300-400 kcal i dzielimy je na zalecane ilości składników odżywczych. Są to: 2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii z węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Warto, abyś poznał najlepsze źródła składników odżywczych, a są to: - [...]
Źródła węglowodanów są nieodłącznym elementem większości diet. Szczególnie tej zbilansowanej. Są one głównym źródłem energii dla naszych mięśni. Wyróżnić tutaj warto: - kaszę (gryczana, jęczmienna, pęczak, bulgur, jaglana), - ryż (parboiled, jaśminowy, basmati, czarny, czerwony, dziki, brązowy), - makaron (durum, pełnoziarnisty, żytni), - [...]
[...] czynników takich jak płeć, masa ciała, intensywność treningu itp. Moim zdaniem nie ma potrzeby stosowania BCAA w innych porach. CARBO to preparat dostarczający niezbędnych węglowodanów oraz witamin. Węglowodany skutecznie uzupełniają pokłady glikogenu, które zostały zużyte podczas intensywnego treningu, są też świetnym środkiem na odzyskanie [...]
Większość witamin i minerałów jesteśmy w stanie pozyskać z pożywienia. Jeśli nasza dieta jest bogata w różne źródła białka, węglowodanów, tłuszczy (z nieprzetworzonej żywności), zawiera warzywa i owoce to najprawdopodobniej to co jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mamy zapewnione. W przypadku sportowców sytuacja ta może być [...]
[...] istotna jest w tym przypadku nasza dieta, czyli to, co spożywamy w ciągu dnia. Składają się na to różnego rodzaju źródła składników odżywczych: białka, tłuszczów i węglowodanów, czyli ogólnie ilość energii w postaci kalorii. Ważne jest to, aby opierać swoją dietę o jak najlepsze jakości źródła makroskładników. Dieta bazować powinna na [...]
[...] białek to zacznie on spalać w pierwszej kolejności mięśnie a nie tłuszcz. Powinny być to przede wszystkim weglowodany złożone i białko zwierzęce, które powstrzyma rozpad białek mięśniowych. Pamiętam że w jednym ze starych Flexów jest artykuł "Spalaj tłuszcz w ogniu węglowodanów" jak chcesz to mogę sprawdzić w domu. Moderator Odżywianie
[...] dodajemy do niego około 400 kcal. Następnie dzielimy otrzymany wynik na zalecane ilości makroskładników: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów i ustalamy pasującą nam ilość posiłków. Kcal i makroskładniki możemy podzielić po równo na każdy z posiłków lub ew. inaczej, jeżeli tak nam pasuje. Warto [...]
[...] poziom. Jeszce trochę dni redukcji zostało ale jeszcze trochę mam do rzucenia więc po redukcji gdy odpocznę miesiąc mam w planie przystąpić do diety low carbo do max 150 węglowodanów, nigdy nie stosowałem tej diety więc pytanie do specjalistów, czy dieta low carbo ma skutki ubocze które mogą odbić się na zdrowiu? oraz ile powinno znajdować [...]