[...] osobom o typie endomorficznym, czyli takim, które mają spowolniony metabolizm i łatwo łapią masę tłuszczową. Rotacja węglowodanami polega na podaży zmiennej ilości węglowodanów, w zależności od zmiennego zapotrzebowania na insulinę. W tym przypadku wyznacznikiem są treningi i ich intensywność.Spokojnie możesz sobie założyć takie [...]
[...] treningowa, jak i charakter aktywności fizycznej -budowa ciała, predyspozycje -dotychczasowa dieta Im jesteśmy szczuplejsi i bardziej aktywni fizycznie tym więcej węglowodanów możemy spożywać, im nasza aktywność jest mniejsza, a poziom tkanki tłuszczowej wyższy tym umiar w spożyciu węglowodanów powinien być większy. Możemy przyjąć 2,2 [...]
[...] dziennego zapotrzebowania, a także odpowiednio ukierunkowany trening, jak również suplementacja. 1. Wyznaczanie dziennego zapotrzebowanie na energię 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? 3. Trening 4. Suplementy 1. Wyznaczanie dziennego zapotrzebowanie na energię Zapotrzebowanie na energię obliczamy zgodnie z informacjami zawartymi w poniższym [...]
[...] Wartość odżywcza wafli zbliżona jest do ryżu, z którego są zrobione, choć należy pamiętać, że proces obróbki te wartości uszczupla. Są one źródłem skrobi, czyli węglowodanów złożonych, błonnika a także niacyny, miedzi, magnezu i manganu. Do ich zalet należy przede wszystkim trwałość (możemy je trzymać w kuchni dużo dłużej niż [...]
Płatki owsiane są źródłem węglowodanów, otręby głównie błonnika. Jeżeli brakuje Ci w diecie błonnika uzwględniasz dodatkowo otręby, jeżeli węglowodanów, to płatki - chyba logiczne? Te tabele znajdują się na stronie Optymalnych i wszystko co ma dużą ilość węglowodanów jest tam niezalecane.
[...] kcal. Następnie uzyskaną wartość kcal podzielić na składniki odżywcze. Zalecane ilości w diecie zbilansowanej, to około 2 g białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Wśród zalecanych źródeł makroskładników wyróżnić warto: - białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - [...]
[...] czy redukcja tkanki tłuszczowej, ilości te są bardzo podobne. Założenia diety zbilansowane mówią o 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i reszta pozostałych kalorii z węglowodanów. Pamiętać jednak należy o tym, że aby dokładnie wiedzieć ile ma być tych węglowodanów, musimy znać nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Wyliczyć można je z [...]
[...] ilość narażamy się na niedobory witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chleb oraz innego rodzaju pieczywo nie należy do najlepszych źródeł węglowodanów. Głównym tego powodem jest sposób ich przygotowywania. To co jest dostępne w sklepach w większości wypadków jest mocno przetworzone i zawiera różne dodatki [...]
Dziękuje Patt ale coś mi tu nie gra,jeśli "jajo kurze cale" zawiera 12,5 gr.bialka to jak to możliwe że samo żóltko tego samego jaja ma o ok.4 gr.wiecej bialka???? Jajo kurze cale - 12,5g bialka 10,7g tluszczu 1g weglowodanow 151 kcal Żóltko jaja kurzego - 16,3g bialka 31,9g tluszczu 0,7 g weglowodanow 354 kcal Bialko jaja kurzego - [...]
[...] dziennego zapotrzebowania, a także odpowiednio ukierunkowany trening, jak również suplementacja. 1. Wyznaczanie dziennego zapotrzebowanie na energię 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? 3. Trening 4. Suplementy 5. Do poczytania 1. Wyznaczanie dziennego zapotrzebowanie na energię Zapotrzebowanie na energię obliczamy zgodnie z informacjami [...]
[...] 2. Dieta. Powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana. Zależy nam na tym, żeby dostarczyć odpowiednie ilości nie tylko kalorii, białek, tłuszczów i węglowodanów, ale również bazować na produktach jak najmniej przetworzonych. Redukcja tkanki tłuszczowej niczym tutaj nie różni się od budowania masy mięśniowej. Wyjątek [...]
Witam , dieta prawidłowo zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj pracy, dodatkowa aktywność, [...]
[...] gainery, czyli odżywki węglowodanowo-białkowe są to suplementy diety specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Ich zadaniem jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka i węglowodanów w sytuacji wystąpienia ich braku w diecie. Gainery warto stosować właśnie wtedy, gdy nie mamy czasu, możliwości, ochoty na przygotowanie, czy zjedzenie posiłku. [...]
[...] podaż białka równomiernie na cały dzień. Jeżeli jesz 5 posiłków dziennie i około 200g białka, to staraj się by posiłki miały po około 40g białka. Jeżeli chodzi o podział węglowodanów i tłuszczy, to nie ma on dużego znaczenia, jednak osobiście jestem fanem spożywania węglowodanów bliżej treningu (przed i po). Natomiast fakt, że masz mniej [...]
[...] z rana - w takim przypadku dużo lepszym wyborem może być chociażby Carb Targeting lub przeciwieństwo diety Ketoza- dieta High Carb. Stwierdzenie "tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów" ma przełożenie ze względu na tzw. cykl krebsa, w którym odpowiednia podaż węglowodanów jest konieczna do utlenienia kwasów tłuszczowych. Efektywność i wady [...]
Skoro, załóżmy na to 300 gramów węglowodanów dziennie to dla Ciebie zbyt dużo, to nie widzę problemu w tym, aby zmniejszyć ich ogólną ilość i podbić ilość spożywanych tłuszczów. Operować należy ilością źródeł energii. 2 gramy białka na kilogram masy ciała, 1-1,5 grama tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Możesz nawet wejść [...]
[...] żywieniowy należy dostosować pod swój organizm, tak aby było nam wygodnie i przyjemnie. W takiej sytuacji nie można tego stwierdzić, skoro nie jesteś w stanie zjeść tyle węglowodanów, lub też zjeść i się z tym męczyć. Powinno być to dla nas wygodne i przyjemne. Nie widzę w takiej sytuacji sensu w 300 gramach węglowodanów. Daj ich mniej i [...]
[...] zasad jak te : -Ektomorfik. Po prostu wcinaj Założenia dietetyczne: ok. 3g (nawet do ponad 4g) białka na kilogram masy dziennie, 30% kalorii pochodzących z białka, 50% z węglowodanów oraz 20% z tłuszczy Ilość i wielkość posiłków: Jedz 5 średnich wielkościowo posiłków. Jedzenie większej ilości mniejszych posiłków może przyspieszyć [...]
Węglowodany Unikaj: spożywania węglowodanów prostych (cukrów prostych): cukru, miodu, dżemu, słodyczy, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Źródłem węglowodanów powinny być dla Ciebie głównie: produkty zbożowe szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica). [...]