[...] cukry we krwi i tym samym nie wydzielał nadmiaru insuliny? Montignac odpowiada: „ należy tak zmienić swoje obyczaję żywieniowe, aby oprócz białek i tłuszczów spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym(IG>50)" „ koniem trojańskim otyłości są „złe" węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we [...]
[...] dostępnym źródłem energii (energia ta wykorzystywana jest przez organizm do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego). 2. węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami (najpierw wykorzystywana jest energia z węglowodanów, jeśli ona się skończy to organizm wykorzystuje [...]
[...] diety w białko powinny być odżywki wysokobiałkowe (np. WPC - koncentrat białek serwartkowych lub mieszanka o roznej charakterystyce uwalniania aminokwasow do krwiobiegu). - węglowodany (glukoza) to podstawowe paliwo mięśni i mózgu - są niezbędne do syntezy glikogenu oraz są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, enzymów oraz błonnika [...]
[...] twórcy niektórych modnych diet. Jak mawia Willett, podstawowe przesłanie nowego sposobu zdrowego żywienia brzmi: "jedz, pij i bądź zdrowy". Mamy też koniecznie pamiętać, że węglowodany są równie groźne jak tłuszcze. Od lat 60. minionego wieku wiadomo, że tłuszcze nasycone zawarte w czerwonym mięsie i nabiale podnoszą poziom cholesterolu i [...]
[...] powinien spożywać przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc [...]
[...] zaleca się celem ukształtowania masy mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą, a wydatkowaniem energii. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany. Przed wysiłkiem - złożone, w trakcie wysiłku - proste, jako łatwo dostępne dla mięśni, a po wysiłku, znów najlepiej - złożone. Przemysł bardzo szybko nadąża za [...]
Napisałem ten art z powodu tego , że brakowało artu uwzględniajacego rózne aspekty tego hormonu , więć go zrobiłem Nie ma co zamulać tylko odrazu do rzeczy Podstawowe Info Pierw Podstawowe info by zapoznać się z tym hormonem , i wiedziec za ile funkcjii zyciowych jest on odpowiedzialny ... Kortyzol, inaczej hydrokortyzon - naturalny hormon [...]
[...] zaleca się celem ukształtowania masy mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą, a wydatkowaniem energii. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany. Przed wysiłkiem - złożone, w trakcie wysiłku - proste, jako łatwo dostępne dla mięśni, a po wysiłku, znów najlepiej - złożone. Przemysł bardzo szybko nadąża za [...]
BCAA (branched chained amino acids) - aminokwasy rozgałęzione. Te aminokwasy to izoleucyna, leucyna i walina. Poszczególne aminokwasy rozgałęzione pełnią w organizmie podobne funkcje i potrzebne są do syntezy niemal wszystkich białek. Około 35% mięśni składa się z BCAA. Mniej wiecej w proporcjach 3,0:2,5:1,0 (leucyna, walina i izoleucyna). Podczas [...]
[...] diety tzw. rozdzielne. To też nie są diety profesjonalne, bo jeśli zajrzymy do tabel wartości odżywczej, zobaczymy, że prawie w każdym produkcie mamy tłuszcz, białko i węglowodany, i nie jesteśmy w stanie ich rozdzielić. Najgorzej jest, gdy sami profesjonaliści zalecają diety nieracjonalne. Ma Pani na myśli dietę tłuszczową dr. J. [...]
[...] istotne nie tylko w okresie bezpośrednio poprzedzającym zawody, ale także podczas całego cyklu treningowego. Poznajmy więc najważniejsze wiadomości na ten temat. Dlaczego węglowodany są istotne? Ponieważ to najbardziej efektywne źródło energii dla naszego organizmu. Cukry są szybko trawione, wchłaniane i spalane, a ich nadwyżki skutecznie [...]
[...] zaleca się celem ukształtowania masy mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą, a wydatkowaniem energii. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany. Przed wysiłkiem - złożone, w trakcie wysiłku - proste, jako łatwo dostępne dla mięśni, a po wysiłku, znów najlepiej - złożone. Przemysł bardzo szybko nadąża za [...]
[...] Możesz spróbować również systemu dwufazowego: Dzień z treningiem; 1-2 gramy kreatyny rozpuszczone w wodzie i przyjęte na 30 minut przed treningiem (dlaczego nie w soku? - węglowodany przyjęte przed treningiem hamują wydzielanie hormonu wzrostu); 1-2 gramy kratyny rozpuszczone w soku owocowym lub odżywce typu Carbo przyjęte od 1 do 2 godzin po [...]
[...] że proces budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc dietę należy tak skomponować, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce [...]
Monitoruj spożycie węglowodanów. - Najważniejszy czas na jedzenie węglowodanów przypada na około 90 minut przed treningiem i tuż po nim. Przed treningiem należy jeść głównie węglowodany złożone, a w ciągu 30 minut po treningu mieszankę węglowodanów prostych i złożonych. I grubas, i kulturysta. Różnica polega na tym, że dla tych pierwszych to coś w [...]
Fruktoza, cukier owocowy, może być dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej [...]
[...] w organizmie, to około 2000 kcal. To max co może z tego być . Na podstawie tego, twórcy wspomnianych diet sugerują, że po całkowitym uzupełnieniu miejsc magazynujących węglowodany w ciele, jest tylko jedna droga dla zjedzonych węglowodanów - tłuszcz! Więc duża ilość węgli jest przyczyną tego, że tyjemy (oczywiście pomijany jest fakt, że [...]
[...] nasz organizm przerabia na tłuszcz i magazynuje je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że od tłuszczów groźniejsze są węglowodany (cukry). Groźniejsze dla nas są tłuszcze, które nasz organizm sam produkuje niż te spożywane w pokarmie – podobnie jest z cholesterolem. Białko – jak już [...]
[...] przetworzony cukier dostarczają ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są [...]
[...] że proces budowy mięśni wymaga sporych nakładów energii, więc należy skomponować dietę tak, by znalazła się w niej odpowiednia podaż składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o [...]