SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wody

  • Upiekłam właśnie swój pierwszy chleb razowy :) wzięłam składniki wg przepisu Oveji: 500g zakwasu, 500g mąki, 400g wody. Górę jeszcze posypałam 20g orzechów włoskich, bo zapomniałam dodać ich przy mieszaniu. Piekłam wg tego co napisała etrala, czyli najpierw zmieszałam w misce składniki, odstawiłam na ok 2h (do lekko ciepłego piekarnika), później [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-22 00:22:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a wyrzucałas połowe, czy tylko dokarmiałas ? :-? ło matko nie wyrzucałam........... Przez 5 dni dokładałam po 100 g mąki i 100 g wody. Etrala nie mam mąki i kasy też }:-( myślę że przetrzymam przez święta w lodówie i zacznę po świętach dokarmiać.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-22 13:00:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kociszcze, takie mleko w procesie sterylizacji straciło wszystkie bakterie - i te dobre i te złe. Ostatecznie dostajesz coś na kształt zabarwionej wody ;)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-01-19 18:37:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-23 20:30:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś? No tak... ależ głupek ze mnie, ja się doszukiwałam [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-24 15:58:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ze skrzepów. wrzucam na patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam śmietany, wrzucam ryż, ryż nasiąka i robi się pyszna szamka ;-D

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-28 16:52:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam śmietany, wrzucam ryż, ryż nasiąka i robi się pyszna szamka ;-D wyglada zachecajaco, z [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-28 19:52:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dont, MagdaK dała tam też swój przepis, z którego ja też korzystam ja robie : 2 jaja, 20-30gr mąki żytniej 2000, białko ubijam z mąką, żółtko z odrobiną wody gazowanej miksuję, potem delikatnie mieszam całość i na rozgrzanej patelni, na małym ogniu z przykrywką :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-04 18:09:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] co na zdjęciu. Chleb wzbogaciłam o płatki owsiane (górskie), siemię lniane, pestki dyni i słonecznika. Zastanawiam się, czy dodatki zepsuły konsystencję, czy dałam za dużo wody, czy po prostu było go zostawić do ostygnięcia. Chleb jest bardzo dobry w smaku (słodkawy) i chciałabym go upiec ponownie - przydało by się nie popełnić tego samego [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-11 21:30:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i oderwij papier. A potem pozostaje przekręcić chleb na odpowiednią stronę i połozyć na kratce żeby odparował. Jak nie ma się kratki można zostawić do góry pupą, aż przestygnie ;-) Oczywiście też po zdjęciu papieru,bo inaczej nie odparuje ;-) Jak to nie pomoże to wina może tkwić w ilości wody w przepisie. Wtedy możesz pokombinować z proporcjami.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-11 21:59:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] piekę go już od kilku lat, zawsze wychodzi. Nie robię oddzielnie zaczynu, tylko do zakwasu, który mam sypię tyle mąki i wody, żebym miała do pieczenia chleba 300g zaczynu. Zostawiam na 12 godz. w szafce. Nastepnego dnia, gdy mam piec chleb biorę 300 g i resztę składników. W pojemniku, gdzie [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-05-02 20:34:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • karolinaKK, wygugluj sobei dziem skandynawski. On jest bez dodawanego cukru a tylko z odpowiednio dlugo smazonych owocow. Chociaz nie wiem czy on dobry dla ladies, bo on zawiera duzo cukru z owocow. przez wyparowanie wody podnosisz koncentracje cukru i fruktowzy w owocach. Moze zapytajcie specjalistek od diety czy to jest OK....

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-06-03 23:31:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] o małych oczkach, rzodkiewki i czosnek również tarkujemy na tych samych oczkach. Rzodkiewki mogą zdarzyć się lekko gorzkie, więc trzeba spróbować. Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, taką pozostawiły. Mieszamy dokładnie, dodajemy majonez - 2-3 łyżki i przyprawy wg. uznania (sól, pieprz, mieszankę przypraw a la warzywko). [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-07-08 11:01:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ja robiłam szynkę i karkówkę w ten sposób. Proporcje na 2kg mięsa: łyżka- taka jaką się je zupę łyżeczka - do herbaty Umyte mięso wkładamy do garnka i wlewamy dwa litry wody, dodajemy pół szklanki soli (ja dodaję 1/4), 3 łyżki majonezu, 3 łyżki majeranku, jeden listek laurowy, 3-4 ziela Czekamy aż się zagotuje, od chwili zagotowania gotujemy [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-08-17 17:14:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja zapytam o chleb żytni - w czym może tkwić mój problem? "Upiekłam" go drugi raz, w proporcji 1:1 zakwas i mąka, tym razem dałam trochę więcej wody i odebrałam dodatki orzechowe (które być może go obciążyły), ale może to ciasto powinno być wręcz rzadkie..? Piekłam je 1,5h w 180* (bez termoobiegu, może to to? :-P). Jest mokre i niewyrośnięte. Być [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-21 10:28:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] nawet przy idealnym zakwasie i chyba zawsze jest skutkiem słabego wyrośnięcia lub za niskiej temperatury. miałam własny zakwas ale ze 2 dni wcześniej zrobiła mi się warstwa wody na górze słoika. Rozbełtałam i dodałam mąki ale co z tego jak mam zimno w domu bo kolo 20st. W sumie chleb gryczany jest ponoć niezły ale już z mąki żytniej razowej nie [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-10-12 09:08:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czarny kocie ja mam w domu średnio 18-20stopni i chleb zawsze wychodzi. A jesteś pewna, że to zakalec bo żytni zawsze będzie wilgotny w środku :-) mi za pierwszym razem wyszedł tak jakby zakalcowaty (bardziej zbity) ale to dlatego, że dałam za mało wody.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-10-12 09:19:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dont, napisz coś więcej o tych kąpielach wodnych? ja zawsze nacieram solą jak chcę upiec, ale czasem jakieś niedosolone wychodzi. Poza tym rozumiem, że to nadaje kruchości mięsu? Jakieś konkretne proporcje wody i soli do tej solanki? Ile powinno mięso w tym pływać?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-10-29 12:30:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bułeczki orkiszowe na zakwasie • około 0,5 szklanki zakwasu żytniego obudzonego 12 godzin wcześniej • 0,75 szklanki letniej wody • 2 łyżki oliwy • 1 łyżeczka soli morskiej • 1 łyżeczka miodu • 150 g mąki żytniej jasnej • 150 g mąki żytniej razowej • 100 g mąki orkiszowej Zakwas mieszamy z wodą, dolewamy oliwę oraz miód. Dosypujemy również [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-20 17:02:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wiesz.. yerba ma swój specyficzny smak i niektórym on nie podchodzi tak czy siak %-) ja takiej normalnej bez dodatków też nie lubię, ale jak są jakieś mieszanki to już jak najbardziej. albo można do suszu dać trochę mięty z torebki albo wlać cytrynę do wody i ponoć też dobrze smakuje ;-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-28 20:12:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)