[...] ale nie mogą jeść ziemniaków i szpinaku. Kontrowersyjną jest także sprawa, czy dzięki takiej diecie można organizmowi dostarczyć wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i witaminy. Istnieją także ludzie, którzy starają się drastycznie zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, albo unikają tylko jego specyficznych rodzaji, np. mięsa kurczaka, czy [...]
[...] błąd! To właśnie o jej wysoki poziom musi zadbać każdy, kto pragnie zachować młodą sylwetkę, wigor i zdrowie. Trzeba ją uzupełniać systematycznie - tak samo, jak inne witaminy. Karnityna - działanie: jest niezbędna dla metabolizmu kwasów tłuszczowych i aminokwasów (bez jej udziału procesy te nie mogą przebiegać) - niedobór prowadzi do [...]
[...] wytwarzaniem olejów roslinnych. “Unikaj czerwonego miesa" Czerwone mieso jest bogatym zródlem skladników odzywczych, które chronia serce i uklad nerwowy. Zawiera witaminy B12 i B6, cynk, fosfor, karnityne i koenzym Q10 “Ogranicz spozycie jaj" Jaja sa najdoskonalszym pozywieniem stworzonym przez przyrode, sa zródlem doskonalych protein [...]
[...] własnym, podawany z gotowanymi jajami, oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym. c). Wątróbki z dorsza ( wyjątek z uwagi na konieczność spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D ) znów z sokiem cytrynowym i sałatką warzywną/ Podsumowanie : Macie możliwość konfrontacji ,, marzeń z rzeczywistością ". Mieliście okazję zastanowić się nad swoim [...]
[...] rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, a także do właściwej mineralizacji kości. Jeśli nie dostarczysz ich odpowiedniej ilości, to mimo,że nie masz niedoboru witaminy D3 oraz zaspokajasz zapotrzebowanie na wapń, Twoje kości i tak będą kruche.Omega-3 poprawiają też właściwości reologiczne krwi(polepszają jej przepływ). Na szczęście [...]
Jaka jest najważniejsza cecha wyróżniająca kulturystów spośród innych sportowców? Oczywiście masa mięśniowa, twarde, wyrzeźbione ciało. W wielu artykułach na temat treningu siłowego znajdziesz słowo „intensywność". Dla ciebie intensywność jest stanem ducha, poziomem siły psychicznej umożliwiającej ci pokonanie barier bólu i wysiłku. Intensywność [...]
[...] niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, trzustki, nadmierną degradację hemoglobiny oraz odkładanie się żelaza w śledzionie, co [...]
[...] substancji wpływajacej na nasze dobre samopoczucie. Również żółć, niezbędna do trawienia tłuszczu, powstaje z cholesterolu. Jest on także prekursorem przy produkcji witaminy D, która powstaje przy naświetleniu skóry, w której znajduje sie cholesterol, promieniami UV-B. Ponadto cholesterol jest bardzo silnym antyoksydantem, który chroni [...]
Witam zebrałem kilka ciekawych informacji na temat jedzenia. Nie jest to może artykuł dla osoób, obeznanych w temacie ale myśle że nada się dla osób piszących "czy dacie rade ułożyć diete " macie tu podstawowe informacje na temat tłuszczu białka i węgli. Jeżeli przeczytanie teg postu jest zbyt trudne ... no cóż przypudrujcie noski Węglowodany - [...]
[...] Witamina A (retinol) - jest witaminą niezbędną w procesie budowania białek (łączenia aminokwasów w długie łańcuchy). Warunkuje również proces widzenia. Niedobór tej witaminy uniemożliwia regenerację organizmu i prowadzi do upośledzenia funkcji wzroku, utrudzenie widzenia szczególnie po zmierzchu tzw. "kurza ślepota" Witamina A oraz [...]
[...] treningu siłowym powoduje przyrost masy mięśniowej. Gainery zostały stworzone w celu praktycznego ułatwienia diety. W tego typu odżywkach białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały znajdują się w odpowiednich proporcjach. Stosowane są głównie w cyklach treningowych mających za zadanie rozbudowę masy mięśniowej. Odżywki te nie powinny [...]
[...] niż węglowodany czy białka, -dzielą się na tłuszcze zwierzęce i roślinne. Głównymi źródłami tłuszczów są: -smalec, -słonina, -boczek, -masło, -śmietana; Regulujące Są to witaminy oraz sole mineralne.(Nie są one źródłem energii). Sole mineralne: -mikroskładniki(żelazo, miedź, mangan, cynk, jod, kobalt, fluor...), -makroskładniki(węgiel, azot, [...]
[...] chcesz mieć większe mięśnie. Nie można mieć dwóch rzeczy naraz. 2 Stosowanie suplementów zamiast pożywienia Chodzenie po sklepach i wydawanie mnóstwa forsy na aminokwasy, witaminy i prohormony jest stratą czasu i pieniędzy, jeśli jednocześnie nie dostarczy się organizmowi wystarczającej ilości białka i kalorii- dwóch podstawowych i [...]
[...] niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, trzustki, nadmierną degradację hemoglobiny oraz odkładanie się żelaza w śledzionie, co [...]
[...] w syntezie purpury wzrokowej (rodopsyny) - światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka i umożliwiającego rozróżnianie odcieni szarości. Niedobór tej witaminy hamuje syntezę purpury wzrokowej i może być przyczyną suchości spojówek oraz zmian chorobowych objawiających się upośledzeniem widzenia o zmroku (tzw. kurza [...]
[...] niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, trzustki, nadmierną degradację hemoglobiny oraz odkładanie się żelaza w śledzionie, co [...]
[...] niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, trzustki, nadmierną degradację hemoglobiny oraz odkładanie się żelaza w śledzionie, co [...]
[...] /karetonoidy/ - Znajdziemy je w warzywach i owocach 'kolorowych'. Dobry antyoksydantem jest beta-karoten, którego najwięcej znajdziemy w marchwi. Jest również prekursorem witaminy A. Witamina P - Znajdziemy je również wyłącznie w roślinach (też wino, cherbata). Flawonoidy zmniejszają ilość enzymów rodnikotwórczych (lipooksygenazy i [...]
[...] zawarta w tłuszczach jest skondensowana, to znaczy, że dostarczają jej sporo w małej ilości pożywienia. Może być to zarówno ich wadą, jak i zaletą. Tłuszcze zapewniają nam witaminy A, D, E i K. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Oznacza to, że przy zerowym spożyciu tłuszczów, nie bylibyśmy w stanie dostarczyć do organizmu tych [...]
[...] magnezu, wapnia, potasu, fosforu,a także cynku i miedzi. Jednak sa one malo przyswajalne a to za sprawa obecności błonnika i kwasu fitynowego. *Przetwory zbozowe sa bogate w witaminy z grupy B (głownie B , B i PP) *Przetwory z mak ciemnych (razowych) sa bogatsze w witaminy, składniki mineralne i blonnik II Mleko i produkty mleczne. *Naleza [...]