Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] Aby zwiększyć spożycie witamin, wchłanianie minerałów lub zadbać o zdrowie jelit, dodaj sfermentowane pokarmy, takie jak wodorosty, kimchi, kiszoną kapustę, a także źródło witaminy B12 (np. drożdże odżywcze, które nadają serowy smak). Czego nie jedzą weganie? białka zwierzęcego/ryb jajek nabiału produktów pszczelich olejów i [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] względu na roślinne pochodzenie, są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych kwasów omega-3, retinolu, witaminy B i cynku. Weganie mogą mieć problemy z powodu szczególnie niskiego spożycia witaminy B12 i wapnia. Najprawdopodobniej duży dowóz kwasów omega-6, przy niskiej [...]
[...] istotne jest to, by wiedza zdobyta w tym wątku była na tyle spora, aby nasze odżywianie w nowej strategii nie sprawiało nam trudności. Dieta musi być bogata w minerały i witaminy, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Wegetarianizm jest dietą zdrową, pod warunkiem że z jej walorów korzysta się mądrze i rozsądnie. Zanim zdecydujemy się na [...]
[...] B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. Witamina B12 (jak i wszystkie inne z witaminy z grupy B) zalicza się do drugiej grupy. Witamina B12, w odróżnieniu od innych witamin z grupy B, jest dostarczana wyłącznie wraz z pokarmami zwierzęcymi. Inną formą [...]
[...] wartości dla człowieka i najlepszej przyswajalności). Soki nie są źródłem protein, białka są tam pomijalne (nieistotne ilości, np. <0,5 g w 100 g). Soki nie są źródłem witaminy B12 (zawierają ją np. mięso, produkty mięsne) oraz wielu innych niezbędnych związków. Problem nr 2. Diety niskokaloryczne (np. dostarczające 800-1200 kcal dziennie) [...]
[...] jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co oznacza, że [...]
[...] jadłospis. Łączenie różnych źródeł białka przyniesie nam na pewno nie tylko przyjemność ze względu na wielorakość walorów smakowych, ale również świetnie wpłynie na naszą dietę. Wszystko to za sprawą różnych aminokwasów, dostarczanych z alternatywnymi produktami oraz wielu cennych składników, takich jak witaminy, minerały czy kwasy tłuszczowe.
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] mięso. Potrzebne są kolejne badania, w szczególności w celu zbadania oceny ryzyka wystąpienia podtypów udaru i ustalenia, czy czynniki dietetyczne, takie jak niskie spożycie witaminy B12 u wegetarian, mogą mieć niekorzystny wpływ na ryzyko udaru. Nowotwory Kolejne analizy nie wykazały dużych różnic, także jeśli chodzi o nowotwory. Osoby biorące [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
Modna dieta Dukana jest ekstremalnym przykładem diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej. Przy tym dostarcza się małych lub średnich ilości tłuszczów. Jest modna i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, [...]
[...] większą świadomością, uprawianiem sportu, ograniczeniem picia alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości np. witaminy B12, kreatyny (zawarta w mięsie), kwasów EPA, DHA (omega-3). Wszystko można suplementować, tylko czy taka dieta pozostanie „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z [...]
[...] Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny. Witamina K razem z D3 Jako końcową ciekawostkę wartą podkreślenia należy wskazać możliwy synergizm oddziaływania suplementacji łącznej witaminy D3 z witaminą K2. Przynajmniej bowiem w kilku ww. obszarach łączne podawanie tych dwóch witamin, skutkowało większą poprawą parametrów zdrowotnych.
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
[...] w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku 13-17 lat wykazano, że im więcej w diecie było owoców i warzyw, czyli źródeł kwasu foliowego i witaminy C, tym występował niższy stan zapalny. Najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9) dostarczają: liście (szpinak, trawy), zielone warzywa liściaste, przetwory zbożowe, [...]
[...] Jeśli stosujesz dietę wegańską, dobrze by było skrupulatnie przyjrzeć się swoim posiłkom (lub skonsultować je z dietetykiem) w celu uniknięcia niedoborów żelaza, witaminy B12, cynku, kwasów omega-3 i innych. Zwolennicy diety makrobiotycznej Co jedzą? Produkty pełnoziarniste, warzywa sezonowe, rośliny strączkowe, orzechy, wodorosty, [...]