[...] kapsułce. Im większa jest zawartość konkretnego składnika odżywczego (np. witaminy) w dodatku żywieniowym, tym mniejsza jest jego przyswajalność. Przykładem może być witamina C, której małe dawki są w 100 procentach wchłaniane. Przy przyjmowaniu jednorazowo dużych dawek, wchłanianie zmniejsza się aż o 50 procent. Produkty Nutrilite* [...]
[...] składnik odżywczy dla tkanek nerwowych naszego organizmu), ponadto zawiera witaminy A, E, a ze soli mineralnych cenny cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, traktowane jako witamina "F", a wywierające korzystny wpływ w leczeniu różnych chorób skórnych, jak łuszczyca, egzemy, trądzik. Siemię lnu zawiera jeszcze wiele innych aktywnych [...]
Zadziwiająca arginina W ostatnich czasach naukowcy dużo miejsca w swoich badaniach poświęcali argininie. Ich badania doprowadziły do ujawnienia wielu intrygujących faktów dotyczących tego aminokwasu- faktów, które upoważniają mnie do określenia argininy mianem „niezwykłej”. Jednak zanim zacznę omawiać te odkrycia, pozwólcie , [...]
JAKI RODZAJ MIĘSA WYBRAĆ? W mięsie znajduje się witamina C oraz wszystkie substancje odżywcze potrzebne organizmowi. Dzięki zawartej w mięsie postaci żelaza mamy ochronę przed anemią. Aby nie utyć, należy jeść mięso o najmniejszej zawartości tłuszczu. Z dużych zwierząt tj. mięso cielęce, niskokaloryczne będące pięciokrotnie chudsze od [...]
Koenzym Q10 zapobiega migrenie Koenzym Q10 może zapobiegać migrenie - donoszą naukowcy podczas 56. dorocznego zjazdu Amerykańskiej Akademii Neurologicznej odbywającego się w San Francisco w Kalifornii. Koenzym Q10, zwany inaczej ubichinonem, jest cząsteczką przenoszącą protony i elektrony w łańcuchu oddechowym komórki, jest więc niezbędny dla [...]
Broń się przed grypą Zanim jej wirus rozszaleje się na dobre, wzmocnij swój układ odpornościowy. Jak? Oczywiście dzięki mądrej diecie i trybowi życia. System immunologiczny nieustannie produkuje komórki, których jedynym zadaniem jest wychwytywanie i niszczenie szkodliwych bakterii i wirusów. W kilka dni nasz organizm wymienia aż 1/4 tych [...]
[...] cukru we krwi. Fistaszki mają też sporo błonnika, który hamuje wzrost poziomu glukozy po posiłku. Inne dobroczynne składniki zawarte w orzeszkach to magnez, kwas foliowy, witamina E. Wpływają one korzystnie zarówno na samopoczucie, jak i wygląd włosów i cery. Podobne właściwości mają też inne orzechy. Ich jedyną wadą jest wysoka kaloryczność. [...]
[...] regularnie, są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm, dzięki czemu może być on zawsze prawidłowo odżywiony. Ponadto składniki te lepiej ze sobą współpracują np. witamina C zwiększa wyraźnie wchłanianie żelaza, a dobre jakościowo białko sprzyja przemianie beta-karotenu na witaminę A. W licznych badaniach stwierdzono także, że [...]
[...] 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach) E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach) E 102 niebezpieczny (tartaksyna, niedopuszczona w Polsce, cytrynowo-żółty, [...]
[...] przeciwutleniaczy w zapobieganiu raka układu pokarmowego. Ogólnie wzięło w nich udział około 170 tys. pacjentów. Jak zauważyli badacze, w porównaniu z placebo preparaty z witaminami o działaniu przeciwutleniaczy, jak witamina A, C, E i beta-karoten (prekursor witaminy A), nie obniżały ryzyka rozwoju raka przełyku, żołądka, jelita grubego i [...]
Białko-makaron buduje szkliwo zębów Szkliwo zębów, najtwardsza substancja w organizmie, powstaje dzięki samoorganizującemu się białku - odkryli naukowcy. Białko to ma zdolność do grupowania się w pasma przypominające mikroskopijny makaron. Poznanie tajemnicy powstawania szkliwa może pomóc w opracowaniu nowego sposobu uzupełniania ubytków w [...]
[...] a nawet leczy krzywicę, anemię, szkorbut. Poleca się ją osobom przepracowanym, dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym gdyż usprawnia krążenie krwi i kierowcom bo witamina A polepsza widzenie w ciemnościach. Ma własności odtruwające, usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, regeneruje naczynia włosowate i uspokaja. [...]
Wojtek tak jak gadaliśmy nie ma trahedii ;) więc raczej nie ma się czym przejmować. Kortyzol może warto narazie spróbować zbić właśnie ashwaganda i witamina C. A 11 zostawić na przyszłość;) progesteronem to chyba też nie ma się co przejmować i nawet tego provironu szkoda wrzucać;do
Co do fotek...hmm już po 1 focie było widać, że brzuch to będzie Twoja mocna strona Rower w terenie 74km??? czujesz mój zawistny oddech na plecach?? A jak zinterpretował Twoje wyniki morfologii lekarz? Pisałaś, że miałaś czerwone krwinki poniżej normy? Wspominałaś, że puchną Ci łydki i że jesteś zmęczona... nie jestem lekarzem ale opuchnięte i [...]
[...] to jedz więcej wątróbki ma dużo żelaza i B12, mięso, żółtka jaj, ten sok buraczany to taki stary sposób na anemię naszych babć do tych produktów zawsze jakieś warzywa (witamina C poprawia przyswajanie żelaza). Dietę Ci Obli poprawia więc wygląda to wzorcowo:) Ale i tak zawsze warto robić co jakiś czas morfologię! Sorka za ten mój wywód ale [...]
Dzis trening klatki,barkow i brzucha i 20 minut cardio , zarcie zrobione juz na caly dzisiejszy dzien i na jutro:-) Popoludniu jeszcze 20 minut cardio a zaraz ruszamy w miasto z zona na spacer bo pogoda jest mega:-) Klatka: -Rozpietki 4 serie 20 powtorzen -Wyciskanie sztangi na skosie 4 serie 8-10 powtorzen -Wyciskanie hantli [...]
Dzis zadzwonilem do pracy ze nie dam rady przyjsc , jakas masakra , nie moge z lozka wstac moja mi pomagala zejsc po schodach bo ja do pracy musialem zawiesc a wczorj bylo wszystko ok , chyba mnie przewialo:-( I posilek: 100g platkow zytnich 50g izolatu 15g wiorkow kokosowych kilka kawalkow ananasa + witaminy/mineraly/ALA/Omega/Witamina C 10g BCAA [...]