Gdyby podchodzić do tematu żywienia na zasadzie syfiaste/nie syfiaste to wszystko dzisiaj jest syfiaste - chyba że ktoś je tylko to co sam wyhoduje. Dlatego zasada 'im mniej przetworzone tym lepiej' jest optymalna. Wieprzowina ok ale szynka czy kiełbasa to większy syf niż np. świeża karkówka i tak ze wszystkim.
Gdybym miał jeść tanio i masowo, to bym jadł dużo białego ryżu (na kg, a nie w torebkach), wieprzowina (karkówka, szynka, tanie w supermarketach), jajka, twaróg, ziemniaki. To tylko przykłady, możesz z tego ułożyć dietę i wyliczyć kalorie razem z Twoimi gainerami itp... Możesz też kupić maltodekstryne 25kg za 130zł i zapychać się tymi węglami, [...]
fakt wszystko w tym świecie to jest w jakieś tam części syfiaste i jak napisał ProSatan lepiej pozostać w nie wiedzy . A czy mogę czasami wieprzowiną zastąpić jajka ?
Czy wieprzowinę typu karkówka czy schab można ugotować na parze ? Wiem, że delikatne mięso typu ryby, drób można gotować, ale wieprzowina jest twardsza. Czy podczas gotowania na parze wytapia się z mięsa tłuszcz, jak podczas zwykłego ?
[...] Owsianka ok. 130g, średni banan, odżywka białkowa ok.35g II Jajecznica z 6 jajek (4całe, 2białka) z cebulą i papryką, micha ryżu brązowego 120g III Makaron durum 140g, sos - wieprzowina mielona ok.150g, pomidory, czosnek, oliwa z oliwek IV Makaron brązowy 120g, pierś z kurczaka 120g, ogórek V Ryż biały 100g, kasza jęczmienna 50g, pierś z kurczaka [...]
[...] lub rzadko kukurydziane) na mleku z odrobiną miodu, - jogurt owocowy (500g) z płatkami kukurydzianymi. 2. Posiłki w ciągu dnia (zawsze są dwa): - mięso drobiowe lub wieprzowina z ryżem białym (najczęściej) lub kaszą. Bardzo rzadko zamiast ryżu czy kaszy pieczywo razowe, - czasem wskoczy banan czy jabłko, - czasem jest duży kebab [...]
[...] Są głównym źródłem długołańcuchowych kwasów omega-3. Najlepiej gdy będziesz wybierał tłuste, krótko żyjące ryby. Następnie celowałbym w mięso zwierząt rzeźnych jak wołowina, wieprzowina. Na końcu sięgnął dopiero po drób. Jeżeli chodzi o tłuszcze, to drób oraz konina zawierają większe ilości nnkt. http://www.ajcn.org/content/40/3/675.long [...]
No tak ale jak wiesz kwestią wyboru jest też niestety cena . Wołowina nie jest taka tania jak nam wiadomo . Wieprzowina bez kości w sumie wychodzi przystępnie . Szczególnie jeśli się je po około 500 gram dziennie danego mięsa co jest dla mnie bazą startowa którą będę zwiększał na pewno . Już na dietę leci 700 złoty miesięcznie a jak wiadomo nie [...]
w sumie to nie widzialem takiego tematu (a moze zle szukalem?) ale zastanawiam sie jakie sa jeszcze zrodla dobrego bialka oprocz wszelkiego rodzaju mies (wolowina, drob, wieprzowina itd.) oraz ryb i przetworow mlecznych i jaj?
Wieprzowina - czerwone mięso tak jak wołowina. Ponadto tańsza, krócej się przyrządza a wartości odżywcze podobne. Z dziczyzny pewnie też byś coś znalazł, ale w tym temacie nie podpowiem. Zmieniony przez - qwe-sfd w dniu 2011-07-05 16:25:11
doner88 gotowana wołowina potrzebuje więcej czasu niż drób czy wieprzowina, ja gotuję nawet do 1,5h na parze Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-07-05 21:27:02
[...] 90g, węglowodany 100g. To da Ci w przybliżeniu 1700kcal. Kilka wskazówek odnośnie źrodeł BWT Białko: - Mięso. Dla Ciebie najwartościowsze będą mięsa tłustsze, czyli wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, ale jedz również wszystkie inne rodzaje łącznie z dziczyzną. ALE bardzo proszę, żebyś w miarę możliwości nie jadła kurczaków z produkcji [...]
http://www.dobrakuchnia.com/content/view/1879/45/ makaveli tu masz przepis na sos czosnkowy, det a ryba nie była by ok zamiast kurczaka? bo z tego co mi sie wydaje t wieprzowina jast sama w sobie dość tłusta, ale poczekaj na opinie ekspertów ;)
Wieprzowina jest bardziej tłusta od kurczaka ale czy to ją wyklucza przy odchudzaniu ? Z jednej strony jest bardziej tłusta, a z drugiej popijam oliwę z łyżki więc czy ja wiem czy ten tłuszcz w czymś przeszkadza ? Biorąc pod uwagę całość zdrowego odżywiania... Zamieniając na ryby mamy "to samo" - też mają wiecej tłuszczu niż kurczak :P [...]