[...] charakteryzujące się zróżnicowanym doborem składników, można zabezpieczyć się przed niedoborami magnezu. Pierwiastek ten występuje w największych ilościach w zielonych warzywach liściastych, a także w nasionach dyni i szałwii hiszpańskiej, czy migdałach i nerkowcach. Nie tak obfitymi, jednak również wartościowymi źródłami magnezu są [...]
[...] wskazane. Odżywianie Nie bez znaczenia jest Twoja dieta. Kontroli powinnaś poddać ilość sodu w diecie. Zbyt dużo soli może przyczyniać się do nasilenia obrzęków. Spożywaj warzywa i owoce obfitujące w potas. Dobrym pomysłem jest zastosowanie suplementacji takiej jak magnez, witamina B6 oraz preparat z dodatkiem diosminy. Pamiętaj również o [...]
[...] (w nadmiarze tłuszcze nasycone również nie są pożądane). Produkty, które są dla nas pożyteczne Ogólnie, prozdrowotnie działają np. pomidory, papryka, czosnek, cebula i inne warzywa. Czosnek i cebula pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko raka: jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, krtani, piersi, jajnika, prostaty czy nawet raka [...]
[...] Odpowiadają za gospodarkę wapnia w organizmie dbając o to, aby nie magazynował on się w tętnicach, a był kierowany do kości, wspierał wytrzymałość kostną. Znajdziemy je w warzywach liściastych, brukselce, suszonych śliwkach, kapuście kiszonej, podrobach, żółtkach jaj. W suplementacji witamina K2 występuje wraz z witaminą D3 lub jako [...]
[...] adaptacje treningowe. Zastosuj przed ćwiczeniami tylko wtedy, gdy potrzebujesz regeneracji w ciągu 24 godzin. Możesz je dostarczać z pokarmu np. jedząc ciemne jagody, warzywa, stosując zieloną herbatę, stosując 500-1000 mg witaminy C dziennie. Lub około 300 ml soku wiśniowego dwa razy dziennie (4–5 dni przed startem i 2–3 dni po zawodach) [...]
Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] Jak działa białko Zapotrzebowanie na białko Ile kalorii ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co [...]
[...] krwinek. Osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to ona umożliwia wydalanie nadmiaru adrenaliny. Główne źródła: grzyby, mięso, wątroba, mleko, tłuste ryby, warzywa strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. jajko na miękko, mała porcja twarożku i szklanka mleka. Witamina A (retinol) Zapobiega tzw. kurzej ślepocie i pomaga [...]
[...] jednak dość sporo tłuszczy. ► Tłuszcze -> jako, ze ograniczam je na noc, przed i po treningu to w jednym posiłku: 100g kasza gryczana/jaglana + ok 70g pieczonego mięsa + warzywa (typu: brokuł, papryka, marchew, mała cebulka) chciałbym go mieć 50g. Czy to nie będzie za dużo dla wątroby? Mogę mieć np. 10-15 gram z mięsa, 30g z oliwy/oleju [...]
[...] w tłustych ziarnach - siemie lniane, pestki dyni, ziarna konopne, również w strączkowych. Fosfor - ryby, sery żółte, podroby, strączkowe. Potas - strączkowe, ryby, niektóre warzywa jak cukinia, ziemniaki Cynk i Miedź - również się powtórzę: strączkowe, wątróbka, owoce morza, płatki drożdżowe, sery żółte. Manganu jest dużo w kaszach, [...]
[...] ziemniaki w diecie były uważane za zło, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny. Cały czas staramy się jednak przekazać, że IG nie ma większego wpływu na jakość produktu, a warzywa te są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Jak w takim razie przedstawia się ich porównanie względem uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W artykule tym [...]
[...] skoro każdy z nas żywi się w inny sposób - w szczególności osoby, które interesują się, chociażby błonnikiem w diecie - prawdopodobnie odżywiają się zdrowo, tzn. spożywają warzywa, owoce, kasze, ryż czy pełnoziarniste pieczywo. Nawet w konwencjonalnej "niezdrowej" diecie błonnik występuje, chociażby w makaronach, chlebie czy kukurydzy, jednak [...]
[...] i zwiększenia wartości białka należy łączyć produkty zbożowe, gdyż są one ubogie w lizynę i tryptofan, np.: z roślinami strączkowymi, które zawierają dużo lizyny i z warzywami, które bogate są w lizynę i tryptofan Zagrożenia na diecie wegetariańskiej Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza wszystkich niezbędnych wartości [...]
[...] zarazków oraz uczestniczy w produkcji nowych komórek układu odpornościowego oraz erytrocytów. Najlepszym źródłem witaminy B6 są drożdże piwne, brązowy ryż oraz zielone warzywa. Witamina A Charakteryzuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, wspomaga walkę z infekcjami, zwłaszcza układu oddechowego i pęcherza moczowego. Witamina A [...]
[...] (78g węgli), miód 40g, rodzynki 20g, wiórki kokosowe, cynamon, ŁĄCZNIE - 109g węgli. Tłuszcze: 0, Białko: 30 Kcal=556 5. Kurczak 150-170g, 100g ryżu białego lub paraboiled, warzywa (lub wersja słodka z miodem i rodzynkami, wówczas więcej węgli), 10g oliwy z oliwek Or sth. ŁĄCZNIE - 78g węgli. Tłuszcze: 10, Białko: 30 Kcal:=522 6. Kurczak lub [...]