W Twoim bilansie nie występuje nadmiar kcal, a żeby budować masę musi być nadwyżka wartości energetycznej. Staraj się dostarczać składniki odżywcze z innych źródeł, nie ograniczaj się do określonych produktów. Nie zapominaj o solidnej porcji świeżych warzyw do posiłków, oraz warto wprowadzić w swój jadłospis tłuste morskie ryby.
Wzbogać swoją dietę o różnorodne węglowodany (ziemniaki/makarony/kasze/ryże/owsiane/bataty i.t.d.. ) dodaj solidną porcję warzyw do każdego z posiłków. Ostatni posiłek jest ubogi, ten serek wiejski jest kiepskiej jakości źródłem wartości odżywczych, w ostatnim posiłku mile widziane będą węglowodany ( poprawiają proces regeneracji i mają wiele [...]
Seewy tutaj nie chodzi o wliczanie warzyw i takie tam. Jeśli ktoś trenuje kilka lat, czyta trochę na ten temat w ciekawszych żródłach to praktycznie bez wagi, bez rozpiski posiłków, jedząc każdego dnia co innego jest w stanie utrzymać się w bilansie kalorycznym i dostarzyć potrzebne składniki odżywcze jednocześnie przy zadbaniu by dieta nie była [...]
Ja też w końcu zacząłem szukać witaminy C "z probówki" ;) bo gdybym chciał tyle gramów z bezpośredniego jedzenia owoców to bym czasu nie miał na nic innego oprócz jedzenia, a teraz dodatkowo doszedł ten aspekt zbyt dużej ilości fruktozy. Ale, jeśli tam wcześniej koleżanka pisała jak szybko składniki odżywcze tracą swoją 'wartości' zaraz po tym jak [...]
no wlasnie chodzi mi o te odpady z warzyw ktore sa odzielane pisza na necie ze sokowirowka nie ma prawie wogole wartosci odzywczych z porownaniu do np wyciskarek jak to jest ? jak myslicie ? Nie mam czasu robic surowek itp latwiej mi jest wszystko przepuscic i wypic niz sie bawic z gotowanie burakow czy robieniem sosu szpinakowego bo sam jest [...]
Patrząc tak ogólnie na dietę - nie ma tam niczego szkodliwego. Jest dużo produktów mlecznych, ale jeśli nie masz z nimi problemów to ok. Jednak patrząc na bilans wartości odżywczych taka dieta jest zbyt monotonna i uboga. Wiec albo będziesz dostarczał witamin i minerałów w tabletkach (czego osobiście nie jestem fanem) albo zmień dietę na bardziej [...]
warzywa i owce nie koncza się na jabłku, w zwykłym mięsie też masz witaminy z grupy b, jak porównasz wątróbke do szpinaku,jarmużu to już tak kolorowo nie ma, jedyne czym może się watróbka pochwalic to niską cena za witamin i minerałów więc bedzie dobra dla ludzi z małym budżetem ale jak ktoś wydaje 50zł na jedzenie dziennie to imo są inne [...]
No to tak, aktualnie jak juz pisalem BTW wynosi B:120, T;285, W:100 i mam zamiar co jakis czas dodawac 20g tłuszczu 180 kcal jak masa bedzie stała w miejscu. A pytania mam nastepujące: 1. Jak z warzywami? Mozna jeść czy nie powinno się, wliczać do bilansu czy nie wliczać? 2. Napoje słodzone odpadaja, ale czy moge wypić sobie cole zero i inne [...]
[...] piersia spozywac 1200mg wapnia dziennie, wypijac pol litra mleka lub jedzac inne produkty mleczne,sery,jogurty,desery(od czasu do czasu wybierajac produkty o obnizonej wartosci kcal) W koncowej fazie ciazy mogą pojawic się zaparcia jako uboczny skutek stosowania preparatow z zelazem. Aby im zaradzic,należy pamietac o bilansie plynow oraz [...]
Witam Prześledziłem cała dotychczasową dyskusję i włos mi się jeży na głowie /inna sprawa że przychodzi mu to łatwo bo jest krótki/. Wypowiedzi niektórych osób są zupełnie sprzeczne ze stanem dzisiejszej wiedzy na temat żywienia. Postanowiłem więc napisać parę słów w celu przybliżenia podstawowych zasad racjonalnego żywienia i sprostowania mylnych [...]
Glukoza nie uzupełni tak szybko glikogenu wątrobowego jak fruktoza i odwrotnie - fruktoza nie uzupełni tak szybko glikogenu mięśniowego jak glukoza. Nie substancja, a dawka czyni truciznę :-) . Nie substancja, a dawka czyni truciznę :-) Nie widzę problemu, ba nawet wg. mnie niewielka ilość owoców w pierwszej części dnia, gdzie budzimy się z [...]
Czytając wasze posty i opinie wywnioskowałem następujące rzeczy (proszę o komentarz) :) DIETA Dzienne zapotrzebowanie: 1)Około 3-4 litrów wody niegazowanej 2)170g białka (w jakims poscie Nortona przeczytałem ze min.210,więc ile w końcu?) 3)500g węglowodanów (w tym 20-30g błonnika) 4)50g tłuszczy (czytałem też że około 60?) 5)Owoce z rana i przed [...]
Na tym, że waży 116kg więc pewnie ma problem z obwodem pasa, ud, skórze w okolicach łopatek i chcesz mu aplikować zboża co posiłek? spuchnięte kostki, wzdęty brzuch i szereg innych ciekawych doświadczeń od ilości węglowodanów przy mało wytrenowanej osobie. Co z tego, ile waży - nie wspomniał słowem, aby miał jakieś dolegliwości po zbożach czy [...]
[...] (z czego 3-5 to przegotowana). OK. W SAM RAZ ================ PODSUMOWANIE: Dieta jest ok jesli uwzglednisz uwagi podane przeze mnie wyzej. Nie liczylem poszczegolnych wartosci skladnikow odzywczych - bo mam nadzieje ze zrobiles to dobrze Zastanow sie takze nad suplementacja okolotreningowa ukazana w naszym dziale. Dodaj gdzieniegdzie [...]
Dobra, żeby w miarę poważnie postarać się odpowiedzieć na pytanie (bo nie ma głupich pytań, mówią). Zjadasz dziennie prawie 2,3kg owoców... Nie liczę już warzyw, ale też widzę z burakami nie żałujesz. To ~1300kcal z samych owoców i średnio 70g fruktozy. W przeliczeniu na łyżki cukru stołowego, to około 14 łyżeczek cukru z samych owoców w formie [...]
[...] 4.Nie gotuj warzyw dłużej niż potrzeba. Część witamin rozpuszcza się w wysokich temperaturach. Ile czasu powinnismy gotowac warzywa aby nie stracily zbyt wiele ze swoich wartosci ? Szparagi 10-18 minut Fasolka 10-20 minut Brokuły 12-15 minut Brukselka 6-10 minut Marchew 12-20 minut Kalafior 12-16 minut Szpinak 5 minut Kilka porad dotyczacych [...]
Tuńczyka nie jedz w oleju, a w sosie własnym bądź w wodzie. Unikaj produktów puszkowanych z olejami. Na śniadanie masz zdecydowanie za mało kalorii, gdyż jest to posiłek najważniejszy po nocnym katabolizmie i wzmożonym zapotrzebowaniu organizmu na energię, składniki odżywcze. Możesz spokojnie dać nawet 2x tyle kcal, bez większych obaw. Jest to [...]
ANANAS - DODAJE ENERGII Znachorzy brazylijscy od wieków stosują kurację ananasową na anemię, choroby wątroby i nerek. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek, gdyż jest lekko [...]
Zasady prawidłowego przyrządzania potraw Podczas obróbki termicznej, czyli gotowania, pieczenia, duszenia lub smażenia potraw, w produktach spożywczych zachodzą zmiany. Prawidłowe przyrządzanie jedzenia polega na takim postępowaniu, aby te zmiany w stosunku do wartości odżywczej produktu rynkowego były jak najmniejsze. Trudno pokryć naturalnym [...]