[...] pełne ziarna, czyli np. pieczywo razowe wieloziarniste, czy płatki śniadaniowe z pełnego ziarna, a także czekolada, kakao oraz warzywa o ciemnozielonych liściach, np. szpinak, który nie jest, jak długo sądzono świetnych źródłem żelaza (zawiera znikome ilości), ale za to dobrym źródłem magnezu. Jeśli chodzi o owoce to polecam banany, tylko [...]
Ja mrożonki daję do mikrofali (np. brokuły, szpinak, kalafior). Jedynym minusem jest to, że podobno tracą mnóstwo bioflawonoidów podczas tego typu obróbki (gdzieś wyczytałem, że brokuł może stracić do 98%, gdzie przy klasycznym gotowaniu 47%). Ja radzę sobie tak, ale to ze względu na brak czasu. Co do smaku - to zdecydowanie brokuły czy kalafior [...]
Warzywa to witaminy. Nie widzę ich w Twojej diecie. Twój jadłospis musi być bogaty w warzywa. ( Zielona, czerwona papryka, szpinak, brokuły, pomidory ) i.t.p Jasne, że warto, Twój organizm nie będzie wiedział co nadchodzi. Warto dać coś innego ciału. Zerknij http://www.sfd.pl/Cheta_meal.-t967242.html
Ja kupuje na bierzaco, np sałate,kapuste pekinska,ogorki,szpinak,pomidonry,papryke,marchewke,kapuste kiszona,brokuly itp. Pomidorow i brokuly troche mniej bo drogie.
CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i [...]
Mało się o tym pisze dlatego mnie to kręci.Głównie jem rośliny i ryby.Szpinak prawie codziennie,to moje źródło fitoektysteroidów.Ale jestem chętny poddać się potężnym dawkom spreparowanego produktu a tu ni ma skąd za bardzo.Dzięki i Pozdro
Poprostu dla niektorych to jest oczywiste ze dodaja jakies warzywa do posilkow i nie wypisuja ich w diecie, dieta ktora podales jest wlasnie ok do tego jakies warzywa i bedzie super. Przy CKD latwao zakwasic organizm wiec warzywa musza byc w diecie najlepiej jakis szpinak,brokuly,ogorek Zmieniony przez - SILCE w dniu 2010-02-01 11:38:21
W zielonolistne, zolte i czerwone warzywa i owoce, bogate w luteine i zeaksantyne: np. szpinak, brokuly, kukurydza, papryka czerwona oraz jagody (antocyjany). Te antyoksydanty ochraniaja glownie oczy