[...] ile mają godzin z dietetyki to zrozumiesz o co chodzi :-P Oczywiscie brokuły, kalafior, brukselka itp to gotowane trzeba jeść. Ale pomidory, ogórki, sałata, rzodkiew surowe lepsze. Za dużo warzyw też może szkodzić -> nadmiar błonnika lub/i substancji włóknistych = problemy trawienne, gorsza wchłanialność pozostałych składników diety, [...]
[...] roślinami (nie przetwarzanymi termicznie) itd. czyli pokarmu, który pod taką postacią jest naszym organizmom dobrze znany (dowolnie obrabiane termicznie mięso, tłuszcz, surowe rośliny i orzechy). Jest jeszcze tajemnica właściwego łączenia pokarmów, bo przecież lew, jedząc swoją ofiarę nie zagryza jej trawą. Podobnie w ludzkim układzie [...]
A ja w sumie trochę jestem :-D Co do tego białka jeszcze, to nawet w szpitalu nie kazali mi ucinać. Dieta wątrobowa różniła się tym, że nie miałem nic smażonego, warzywa tylko surowe a nie dosładzane sałatki, i niendostawałem owoców.
[...] na bok, tak, aby się nie rozlały i nie ścięły, a białka dajesz na cieplejszą część i mieszając ścinasz. Pod koniec zdejmujesz z ognia, rozbijasz żółtka, mieszasz i masz ścięte białko i w większości surowe żółtko. Trochę techniki... Pozdrawiam. Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-09-27 23:45:09 Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-09-28 08:50:02
[...] posiłek trafiłam do restauracji z koleżankami i stąd te przepiórcze jaja i polędwica...resztę dojadłam w domu jak tylko wróciłam....ale mi coś albo te jaja przepiórcze, albo surowe mięso nie służą, bo brzuszek mi delikatnie wzdęło... Z jaj przepiórczych miałam tylko żółtka, ale nigdzie nie znalazłam wartości, więc wpisałam średnią wagę całych... [...]
[...] Pewnie gdybym zaczął głosić swoje doświadczenia, to by mnie odsądzono tu na forum od czci, wiary i sanepidu. Ale poczekam. Kiedyś na pewno jakiś autorytet zacznie propagować surowe mięso i wtedy popatrzę na komentarze. Gdy zaczynałem czytać to forum kilka lat temu J/JN było ekstremą. Większość (jak się wydawało) jadła z zegarkiem w ręku, a [...]
[...] grzybki-pleśnie rodzaj Aspergillus. Technologia ludzka nie jest w stanie syntetycznie wyprodukować czynnych enzymów, ponieważ są to twory już same w sobie ożywione. Jedynie surowe pożywienie posiada w pełni funkcjonujące ożywione enzymy. Dlatego też wątroba, trzustka, żołądek oraz jelita muszą przychodzić z pomocą na ratunek, aby zaopatrzyć [...]
[...] - w stanach by napisali czy cos zlego sie dzieje? a no nic wypije 3 jajka wiecej/porcje i sie wyrowna co jest prawda! a jezeli patrzec pod innym kątem cena/wykorzystanie to surowe wzgledem ugotowanych/omleta prezentuje sie cienko cienko bo ponad 40% bialka jest nie wykorzystanego bo nie jest strawione ale wracajac do punktu wyjscie - nic nie [...]
[...] 1 niedogotowaną fasolę czerwoną (próbowałam, 1 ziarenko)...w sumie to surowa była - kurcze....możliwe, że oblizałam palce przy robieniu pasztetu ze strączków, a tam były surowe jajka (po jajka jeżdżę na wieś) Żeby to napisać zbierałam się od ok. pół godziny....wc...sfd....wc...sfd...i tak dalej...w końcu położyłam się na łóżku na brzuchu i [...]
[...] PRZYCHODZI DO GLOWY Warzywa najlepiej liściaste czyli sałata zielona i co z warzyw jeszcze jeść. Może jakąś marcheweczke dożucić ;-))) ??? Oczywiście wszystko jeść najlepiej surowe tak jak marchewke ??? AKURAT MARCHEWKA MA DOSC DUZO WW, ALE JESLI ZMIESCISZ SIE W LIMICIE TO OK ------------------------------------------------------------ Aha i [...]
Surowe jajka sa owiele gorsze. W surowe jajka sa tak zwane inhibitory trypsyny co oznacza substancje ktore hamuja ten enzym trypsyne. Trypsyna jest formą białka enzymy, ktore tna i udostepniaja je za ludzkie absorbowacje. Ponadto, istnieje rowniez glikoproteiny w bialej surowej jaj zwanego awidyna. Awidyny jest zdolna do wiazania sie z witaminy B [...]
[...] wodzie ok. 5-6 łyżek pomidor lub ogórek II posiłek bułka razowa serek wiejski 3% kilka migdałów pomidor III posiłek tuńczyk w sosie własnym pół puszki łyżka oliwy z oliwek surowe warzywa IV posiłek pierś z kurczaka 150g ryż (pół woreczka) surowe lub gotowane na parze warzywa TRENING (3 razy w tygodniu) V posiłek pierś z indyka 150g ryż (pół [...]
[...] że "wypija" 40 szt dziennie i coś tam jeszcze dokłada ,nie wypytywałem dlaczego i z czym nie byłem zainteresowany Kilka lat temu też wypijałem ale tylko 16 szt. jajek (surowe wymieszane w szejkerze) - rodzina narzekała na zapach :-). Później się dowiedziałem, że surowe jaja trawione są tylko częściowo a więc jest to wyrzucanie pieniędzy. [...]
[...] chleb razowy ...... Warzywa najlepiej liściaste czyli sałata zielona i co z warzyw jeszcze jeść. Może jakąś marcheweczke dożucić ;-))) ??? Oczywiście wszystko jeść najlepiej surowe tak jak marchewke ??? ------------------------------------------------------------ Aha i jeszcze jedno czy dobrze by było gdybym kupił sobie jakieś białko (serwatki [...]
nie wiem, czy mam wzdęcia po owocach, bo ich nie jadam ;) spróbuję soku warzywnego, choć surowe jajko białko jakoś nie mam przekonania, a nie może być sam sok, bez tego jaja, pewnie, gdzieś na forum jest coś więcej o tym soku, jak się ogarnę w chałupie, to spróbuję znaleźć Może faktycznie wina jest białka krowiego gdy karmiłam młodego, musiałam [...]
[...] (rozlinne) tak jakies 80% zostanie strawiona tylko wiec de facto z tego 3g ma sie jakies 2,5-2,7 w zaleznosci jeszcze od wybory skladnikow czy od mozliwosci trawiennych samo jajco - jesli surowe jest strawione tylko 60-65% wiec jesli ktos spozywa 200g bialka z jaja (surowe) i tak wykorzystane (strawione) moze byc tylko 130-140g
Byłem dzisiaj w sklepie i kupiłem potrzebne rzeczy do batonów Ile białka do tego dajesz? I dla pewności...do batonów i kurczaka płatki surowe? Zmieniony przez - _Myron_ w dniu 2009-11-02 14:32:31
[...] wysoką rozpuszczalność i stosunkowo niską siłę pęcznienia. Nie sposób też nie docenić dużej zawartości błonnika w nasionach amarantusa (2,2-5,8% s.m. wyrażony jako włókno surowe i 7,6-16,% - jako błonnik pokarmowy). Jego frakcje nierozpuszczalne w wodzie ułatwiają i przyspieszają pasaż jelitowy pokarmu, zaś rozpuszczalne, fermentując, tworzą [...]