[...] i substrat dla określonego szlaku metabolicznego. Działanie preparatu Testosterol - zawarte fitosterole są prekursorem dla syntezy estrogenów i testosteronu, przy czym stosunek ilościowy w ustroju między estrogenami i androgenami w razie nieprawidłowości zostaje uregulowany. Liczne analogi testosteronu powstające z fitosteroli w [...]
[...] zniszczeń białek jest zależny od wielu czynników, co nie dyskwalifikuje całkowicie każdego białka które jest zdenaturowane. *2 - wartość biologiczna białka : BV jest to stosunek procentowy azotu białka badanego do azotu białka wzorcowego wyrażony w procentach. Za białka wzorcowe komisja FAO/WHO uznała albuminę jaja kurzego oraz [...]
[...] dla ustroju przemianach metabolicznych. W mace zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi ponad 70%, a nasyconych niespełna 30%, co wskazuje na ich bardzo korzystny stosunek z punktu widzenia odżywczego. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych w mace 33,7% stanowi kwas linolowy, 20,4% - a-linolenowy (profilaktyka chorób serca) i kwas [...]
[...] tutaj http://www.sfd.pl/t989348.html Swoim klientom polecam zawsze zakup tranu firmy mollers, wypada najekonomiczniej na rynku. W diecie należy więc zwrócić uwagę na stosunek jednych kwasów do drugich, a także na ogólną ich ilość. Nie należy starać się dążyć do wartości zalecanych wyłącznie poprzez dodanie do diety kwasów z rodziny n-3. [...]
[...] kwas masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego [...]
[...] kwas masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego [...]
[...] technologicznej i przygotowania do spożycia; stan uzębienia konsumenta; motoryczna i wydzielnicza sprawność układu pokarmowego. Współczynnik strawności jest to procentowy stosunek strawionej i wchłoniętej ilości składnika odżywczego do ilości tego składnika spożytego z pokarmem Za pewny wskaźnik strawności produktu uznaje się jego czas [...]
[...] kangura. CLA jest specjalnym kwasem tłuszczowym, który wspomaga przyrost beztłuszczowej masy mięśni i jest w stanie, jak niemal żadna inna substancja, zmienić w organizmie stosunek tkanki aktywnej do tkanki pasywnej (tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej). Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że już w ciągu kilku miesięcy można zwiększyć [...]
.Wywiad z Przemysławem Owczarkiem-aktualnym mistrzem Polski w kategorii do 100 kg oraz czwartym zawodnikiem na mistrzostwach Europy w kulturystyce w Moładawii. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/08436215795a475fb855c00164aee5f0.jpg masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
.Wywiad z Przemysławem Owczarkiem-aktualnym mistrzem Polski w kategorii do 100 kg oraz czwartym zawodnikiem na mistrzostwach Europy w kulturystyce w Moładawii. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/08436215795a475fb855c00164aee5f0.jpg masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam [...]
[...] co najmniej 3g (łącznie ), popijać wodą. Zapewniając co najmniej 2,5 godzinny odstęp od ostatniego posiłku. Odpowiednia proporcja między argininą a ornityną powinna mieć stosunek jak 2:1. Glutamina - podstawowy wielofunkcyjny aminokwas wspomagania wysiłku każdego sportowca. Zdecydowanie glutamina została wykreowana na [...]
[...] mleczne, ser twarogowy ok. 100 mg/100g sardynki, śledzie 85 - 110 mg/100g jarmuż ok. 250 mg/100g fasola ok. 150mg/100g Aby zwiększyć spożycie wapnia i poprawić niekorzystny stosunek Ca : P (stosunek molowy 1:1, wagowy 1,3:1) dodaje się ten pierwiastek do: mąki, makaronu, pieczywa, ryżu, napojów mlecznych, serów twarogowych, a ostatnio do soków [...]
[...] to nie możesz jeść mniej niż sześć razy dziennie, najlepiej o tych samych porach i spożywając tą samą ilość pokarmów. Za każdym razem twój posiłek powinien zachowywać stosunek 50-35-15 ( 50 to ilość procent, na którą przypada ilość węglowodanów prostych pochodzących z niskotłuszczowych źródeł, 35 (%) to ilość białek (najlepiej pochodzących [...]
[...] finiszu możemy sobie zafundować 35-40 minutową rzeźnie. Interwały zaczynamy od proporcji 15 sekund sprintu do 45 sekund truchtu. Po jakiś 2-3 tygodniach zwiększamy ten stosunek na 20:40, a potem w miarę potrzeb i progresu po kolejnych 2-4 do 25:35. Liczbę interwałów zwiększamy co trening, zaczynając od powiedzmy 7-8, co 1-3 w zależności od [...]
[...] CLA jest specjalnym kwasem tłuszczowym, który wspomaga przyrost beztłuszczowej masy mięśni i jest w stanie, jak niemal żadna inna substancja, zmienić w organizmie stosunek tkanki aktywnej do tkanki pasywnej (tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej). Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że już w ciągu kilku miesięcy można zwiększyć [...]
[...] nienasyconego kwasu tłuszczowego linolenowego (n3), pełniącego w organizmie różnorodne funkcje budulcowe i regulacyjne. Zawiera toestrogeny-substancje regulujące u kobiety stosunek hormonów żeńskich: estrogenu do progesteronu. (zaburzenia między poziomem tych hormonów mają zdecydowany wpływ na odkładanie się podskórnej tkanki tłuszczowej), w [...]
[...] kwas masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego [...]
[...] dotarcie do mózgu większych ilości tryptofanu, co powoduje wzmożoną produkcję serotoniny. Spadek poziomu BCAA w plazmie podczas wysiłku wytrzymałościowego zmniejsza stosunek aminokwasów rozgałęzionych do tryptofanu. Dzięki temu większa ilość tryptofanu może się dostać do mózgu i produkcja serotoniny wzrasta. Suplementacja BCAA przed i [...]
[...] dotarcie do mózgu większych ilości tryptofanu, co powoduje wzmożoną produkcję serotoniny. Spadek poziomu BCAA w plazmie podczas wysiłku wytrzymałościowego zmniejsza stosunek aminokwasów rozgałęzionych do tryptofanu. Dzięki temu większa ilość tryptofanu może się dostać do mózgu i produkcja serotoniny wzrasta. Suplementacja BCAA przed i [...]
[...] dotarcie do mózgu większych ilości tryptofanu, co powoduje wzmożoną produkcję serotoniny. Spadek poziomu BCAA w plazmie podczas wysiłku wytrzymałościowego zmniejsza stosunek aminokwasów rozgałęzionych do tryptofanu. Dzięki temu większa ilość tryptofanu może się dostać do mózgu i produkcja serotoniny wzrasta. Suplementacja BCAA przed i [...]