[...] sobie sprawę, że zdrowie i szczupła sylwetka to nie sprawa przypadku i szczęścia, ale przede wszystkim sposobu odżywiania. Niewiele produktów spożywczych zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia i dlatego bardzo ważne jest, aby nasza dieta była różnorodna. W produktach spożywczych występuje pięć grup składników odżywczych [...]
[...] i dotyczą przede wszystkim wzrostu ciśnienia tętniczego oraz utraty elastyczności tętnic, która może być spowodowana przez miażdżycę. Inne potrzeby Zapotrzebowanie na składniki odżywcze nie zmniejsza się radykalnie z wiekiem. U ludzi starszych często obserwuje się ich niedobory, które mogą być spowodowane: niedokładnym rozdrabnianiem [...]
[...] tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, żółtym, czerwonym i ciemno-wiśniowym nie występują większe różnice w składzie1 chemicznym z wyjątkiem cukrowców. Niektórych odmian agrestu używa się na musujące wina. Pesteczki agrestu mogą być alergenem. Borówka- jest to bardzo cenny owoc, [...]
[...] i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników bogato resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast [...]
[...] Niacyna Inne nazwy niacyna, nikotynamid, niacynamid, pelagranina, witamina PP, kwas nikotynowy . Niacyna współdziała z ryboflawiną i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu [...]
[...] wydmowych Nowego Meksyku oraz w rolniczych rejonach Tamaulipas. Przekazy Indian Yagui z Sonory świadczą o wykorzystaniu tej rośliny (pod nazwą We’e) w celach kultowych - składano ją bowiem w ofierze bogom wojny i deszczu, co nie pozostało bez wpływu na rozpoczęcie uprawy już w czasach tworzenia rolnictwa wśród amerykańskich Indian. Przed [...]