[...] poniższy podział makroskładników i źródeł pożywienia. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
Cześć! Tak sen powinieneś unormować, on odpowiada za bardzo dużo rzeczy w naszym życiu. Od gospodarki hormonalnej po regenerację mózgu oraz gospodarkę cukrową. Dodatkowo zwiększ aktywność fizyczną, dodaj codzienne spacery, których nie robisz gdy pracowałeś w biurze.
Co do wyliczenia z tego wzoru to jutro się za to zabiorę :D PYTANIE czy liczyć białko z ryżów, makaronów, pieczywa itp ? Jedni piszą, że tak a inni nie i juz sam nie wiem :D Ja licze i wychodzi juz to 2.5g na kg masy ;/ To tzw. białka niepełnowartościowe, powinieneś liczyć ze źródeł pełnowartościowych jak mięsa, ryby, jaja, nabiał i odżywki.
[...] na zjadał a nie tylko tłuste mięso.. :) Co do tluszczu( a przerobiłem ten temat i parę książek) to nie tylko jednonasycone jak ketogenicy mówią. Dieta śródziemnomorska,- ryby, orzech, oliwa. A nie tylko smalec, mięso i bekon. Teraz jestem na w:60 b:30 t:10 I chudnę z tłuszczu jak maszyna. Miesnie puchną bo jest glikogen. Owszem GW i blue [...]
kedyś pewnie tak, ale to kiedyś do swojego domu/mieszkania nie wiem jakim cudem możecie zrobić zakupy na 2 tyg :O trochę szok a mięso? ryby? nie kupujecie świeżych? warzywa? owoce?
kedyś pewnie tak, ale to kiedyś do swojego domu/mieszkania nie wiem jakim cudem możecie zrobić zakupy na 2 tyg :O trochę szok a mięso? ryby? nie kupujecie świeżych? warzywa? owoce? mięso i ryby kupuję świeże i mrożę. Warzywa też kupuję mrożone w zimie i wyciągam sobie co tam chce codziennie. Warzywa i owoce świeże kupuję po drodze z pracy do domu [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
[...] ciezary a od 12tego a od Marca marzy mi sie cykl po 3 latach przerwy brania sterydow. Co do diety kolega mi wypisal dobra diete 6 posilkow dziennie duzo wolowiny, kurczaka I ryby w tym zero soli I slodyczy i mam zamiar zaczac od 12tego kwietnia.3 lata temu bylem na tescie I boldku noi bardzo ladnie mi poszlo po tym ,ogolnie najbardziej mi sie [...]
Używam z 5g soli dziennie Max. Może być to przez to ? Dieta dopięta w 100%. Mięsa Ryby owoce a węgle w 80% z warzyw. Tłuszcze orzechy ryby. Czasem białko serwatkowa.dziennie minimum 1 KG warzyw. Hormony mam dobre bo się badałem. Może to być przyczyna tej soli?
[...] warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi. Z czym wiąże się zbyt [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Ja to powiem ci K_PS, że bym te bataty kupował częściej, ale 10 zł za kilogram to tak od czasu do czasu. Ryby też lubię, a najbardziej owoce morza tyle, że vat ostatnio na nie podnieśli i droższe są. Ale kalmary, krewetki zayebiste. Chciałbym se kiedyś ośmiornicy spróbować, raz próbowałem w jakiejś mieszance owoców morza, ale małe było i ciężko [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to [...]
[...] rybami jest kwestia zawartości metali ciężkich jakie w nich można znaleźć. Problem ten pojawia się zwłaszcza u ryb hodowanych masowo. Dlatego należy sprawdzać skąd pochodzą ryby. Najlepsze pochodzą z północnego Pacyfiku, poławiane są z reguły sieciami, podobnie z północnego Atlantyku. Ważne aby nie były z hodowli masowej. Proces wędzenia na [...]
[...] Każdy produkt, a przynajmniej zdecydowana większość z nich będzie zmieniała ilość wody w swoim składzie, w zależności od sposobu obróbki. Np. kasze/ryże chłoną ją w wyniku gotowania. Z kolei mięsa/ryby tracą w wyniku pieczenia. Nie jest to jednak specjalnie istotne. Przyjmujesz zawsze taką wartość, jaka podana jest przed obróbką, a nie po niej.
Z airfryera to na prawde wszytsko wychodzi mega. Ja mam od ponad roku i od tego czasu nie jadlem ani ryby ani żadnego miesa przyzadzonego w inny sposób;)
Z airfryera to na prawde wszytsko wychodzi mega. Ja mam od ponad roku i od tego czasu nie jadlem ani ryby ani żadnego miesa przyzadzonego w inny sposób;) Ja jakoś mało używam bo mięso robię na 2 nawet 3 dni z góry a tam tyle nie wchodzi xD ale dziś ta ligawa wyszła super :) jak na chude mięso to mega dobra i nie gumowa ~~~~~~~ Dziś wpadły barki i [...]