[...] bardzo różne rozmiary (niektóre nawet do 700kg). Do puszkowania raczej wykorzystuje się te wielkie gatunki, i niestety mocno zanieczyszczone. Tutaj możesz sprawdzić, które ryby są mocno zanieczyszczone: http://seafood.edf.org/tuna Jak widać, niektóre gatunki tuńczyka jeszcze oblecą w tłumie, ale jak nie wiesz konkretnie który gatunek to lepiej [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
Tłuszcze bardzo slabo. 120 g masla orzechowego to o jakies 100 g za duzo;-) to bardziej dodatek smakowy niz zródlo tluszczy. Dodaj jajka, tluste ryby, bardziej tłuste mięsa, awokado, oliwe, masłio, chia, siemię. Jaki sens jedzenia chudego sera, skoro mozna zjeść półtlusty, ktory jest mniej przetworzony, dla mnie zdecydowanie smaczniejszy, no i [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
Drób/wołowina/wieprzowina/ryby z ryżem/kaszą/batatami/ziemniakami i np. olejem mct lub kokosowym. Uważasz, że jednak przed treningiem lepiej zjeść taki posiłek "obiadowy" a dopiero po treningu płatki z owocem i odżywką (na odwrót niz ja zaproponowałam)? Ostatnio zjadłam przed treningiem właśnie taki posiłek i tak średnio sie czułam na treningu. Na [...]
vitamina d jajka, pełne mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, wątroba, sery dojrzewające. Węgorz świeży 1200 IU/100 g Śledź w oleju 808 IU/100 g Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g Śledź marynowany 480 IU/100 g Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g Kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-zbożowe 160-480 IU, tj. ok. 64-80/100 ml [...]
[...] więc na noc do pieca). W dni, kiedy nie ćwiczę dużych grup mięśniowych, dla urozmaicenia, zastępuję filet z piersi kurczaka innym mięsem (filet z uda kurczaka, filet z ryby, czasem ćwiartka z kurczaka - bez skóry i pozbawiona tłuszczu jak tylko się da; ilość taka, by zapewniła tyle białka, co 200g cycka, tak więc białka tyle samo, ale [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
Bez wątpienia warto wprowadzać do diety ryby. Szczególnie tłuste, np. śledź, łosoś dziki, makrela. W Biedronce pojawił się ostatnio filet świeżej makreli. Całkiem dobra i mało ości.
Jak dla mnie to nadal słabo. Skąd takie przywiązanie do kurzej piersi? ;-)Inne mięso,nawet udka, będzie miało więcej tłuszczu i nie będziesz musiał do tego takiej ilości oleju kokosowego używać. Ryba? Ryby nie widzę. Ostatni posiłek - rzekłabym ciężkostrawny - 60 g tłuszczu w jednym posiłku to bardzo, bardzo dużo - dla mnie osobiście niezjadliwe [...]
[...] Jedna trudno wciagnac. Jedna, no dwie tygodniowo z nawiazka pokrywa zapotrzebowanie na dha i epa. Do tego bialko i inne tluszcze. Kilka zlotych dla maruderow co pisza, ze ryby sa drogie czy cos (to cena ze sklepu rybnego, nie z sieciowki) Albo jeden pstrag teczowy np. cale 4 zlote (cala ryba z glowa) Zmieniony przez - abdulkanarek w dniu [...]
[...] Ano stąd, że wskazują na to wszelkie badania okresowe skażenia, np. http://seafood.edf.org/mackerel Jak widzimy, te atlantyckie i z okolic Alaski są ok. W zasadzie każde ryby poławiane w okolicach rejonów arktycznych są bezpieczne, bo tam wody najmniej skażone działalnością człowieka. Jednym z gorszych efektów wędzenia jest stężenie WWA w [...]
Mam ten komfort, ze kupuje swieze ryby z zaufanego zrodla, co do ktorej mam pewnosc gdzie zlowiona albo sam lowie ryby w morzu (dorsz, belona w maju) lub kupuje od wedkarzy szczupaka, plocie, leszcze, okonie...
Z tego względu, że mięsa, ryby, ewentualnie jaja to najlepsze jakościowo źródła białka. Podobnie jak wymienione źródła węglowodanów w porównaniu z płatkami owsianymi. Oczywoście to tylko teoria. Jak masz ochotę na owsiankę, to jedz. Jednak zdrowe odżywianie nie polega na schematyczności.
Uzywam do wszystkiego ryby , miesa , warzywa. Moja zona robi w tym tosty , tortille , burgery i inne pierrdoly %) Wart kazdego penca ale jak kupujesz to bierz XL jest drozszy ale wiekszy . Ja mam xl i na 1 raz 1 kg kurczaka moge zrobic lub indyka. Mieso czy ryby sa pyszne i robi sie je moment. Moi rodzice tez jak byli u nas byli zachwyceni i tez [...]
Prze wszystkim bilansuj posiłki tak, by w każdym było minimum 20-25g białka, a nie w jednym 50, a w drugiem 18, na kolację dałabym węglowodany, dzięki nim poprawia się sen i regeneracja, puszkowe ryby i nie tylko w razie W, są mocno przetworzone, szynki od czasu do czasu, te sklepowe też są zazwyczaj kiepskiej jakości
o3 mozesz uzupelnic nie tylko w formie suplementu, z powodzeniem wykorzystac mozna rowniez tluste ryby, ktore beda zrodlem epa i dha, czy tez tran, orzechy zrodlem ALA, czy tez tluszcze roslinne z olejow tloczonych na zimno, jak olej lniany np. budwigowy
Zdecydowanie nie jako stały element diety . Wiem ze puszkowane ryby są wygodne, ale niestety bardzo mało wartościowe np przetworzone zawierają utleniony szkodliwy tłuszcz http://potreningu.pl/articles/4239/tunczyk-z-puszki--jesc-czy-unikac http://potreningu.pl/articles/3215/dlaczego-ryba-z-puszki-to-niezbyt-dobry-pomysl Lepiej wybierać świeże, [...]