okej. ogólnie zamiast kurczaka właśnie czasami jem ryby. Makrela wędzona tez moż być? okej zaprowadze zmiany. Carbo normalnie wliczać do zapotrzebowania kalorycznego?
okej. ogólnie zamiast kurczaka właśnie czasami jem ryby. Makrela wędzona tez moż być? okej zaprowadze zmiany. Carbo normalnie wliczać do zapotrzebowania kalorycznego? wszystko wliczasz do bilansu. kalorie w magiczny sposob nie wyparuja :-) kwestia jeszcze tego, ze nie widze za bardzo sensu w Twoim przypadku dodawania carbo, zbedne cukry.
jak najbardziej taka ilosc protein bedzie wystarczajaca. jezeli chcesz pojsc w strone tluszczy to przede wszystkim zadbaj o ich stosunek, nasyconych do jedno i wielo nienasyconych. jak najbardziej tluste miesa (karkowka, schab, itp.), orzechy, oliwa z oliwek, awokado, jaja, maslo, tluste ryby...
[...] na mysli źle zbilansowana? Planuje jesc raz ryz, raz makaron czasem kasze, ziemniaki. Raz serek wiejski, innym razem twaróg półtłusty. Kurczaka wymieniac na wolowine czy ryby. Ogólnie tak by nie jeść codziennie to samo. Cel jest by minimum te 3000 kcal dziennie jeść, do tego jakies owoce, warzywa czasem słodycze. Jak wyjdzie wiecej i mnie [...]
Nie będzie to dobrze zbilansowany posiłek. Jak chcesz w szkole jeść kanapki, to zrób je z samodzielnie przygotowanym mięsem, warzywami, z dodatkiem tłuszczu, np. masłem, lub też jako źródła białko i tłuszczu możesz użyć np.mozzarelli czy filetu z tłustej ryby, wszystko zależy od makro i kompozycji diety.
[...] to dodajemy. Zalecane ilości makroskładników to 2 g/kg masy ciała białka, około 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Ich najlepszej źródła to: 1. Białko: mięsa, ryby, jaja, nabiał, odżywki białkowe. 2. Węglowodany: makarony, ryże, kasze, ziemniaki, pieczywo, płatki. 3. Tłuszcze: oleje, orzechy, nasiona, tłuszcze z nabiału, mięs, ryb, [...]
Może być. Jednak trochę jałowo. Oliwa, ryż i pierś to niejedyne źródła składników odżywczych. Masz wieprzowinę, wołowinę, różne ryby. Wrzuć jeszcze kilka innych dni do sprawdzenia.
Ze wzory wyszło mi 3100 wiec mysle że na sam poczatek kalorie mam dobre, najwyzej sie bedzie ucinało albo dodawalo aktywnosci, a co do samej diety/posilkow cos mozna doradzic?(piers z indyka bede czasem zamieniał na dorsza w tej samej ilosci gdyz maja prawie takie same kalorie i makrosy gdyby ktoś sie pytał "gdzie ryby")
[...] o9. ostatni posilek ciezko nazwac posilkiem i to jeszcze w takiej ilosci, jak 300g nabialu - wrzuc normalny posilek zbilansowany. calkowity brak kwasow tluszczowych omega 3 - pomysl o dodatku ryby, orzechow wloskich, siemienia lnianego, nasion chia. oczywiscie to tylko jeden dzien i nie mozesz jesc tak dzien w dzien - dieta musi byc urozmaicona.
Pamiętajmy jednak, iż wynik otrzymany poprzez wzór to jedynie oszacowanie. Na podstawie danych empirycznych korygujemy w odpowiedni sposób podaż kalorii - czyli zmniejszamy lub zwiększamy wartość energetyczną. Najtrafniejsze dane można otrzymać przy użyciu wzoru Mifflina i St.Jeor bowiem jak to wcześniej wspomniałem - to tylko oszacowanie. [...]
[...] W diecie jako dodatki do w/w dań królują: orzechy, suszone owoce(śliwki, morele, żurawina etc.) kurczak i pierś, jogurt naturalny, jaja, owoce, warzywa, mieszanki warzywne, ryby (tuńczyk, dorsz i łosoś). Z trzymaniem diety nie mam najmniejszych problemów, za słodyczami nigdy nie przepadałem, cheat meal następuje raz w tygodniu - jest to sobota, [...]
[...] i składniki które są na nim obrabiane. W Twoim menu nie ma omega-3, mało kwasów tłuszczowych jednonienasyconych MUFA, ogólnie deficyt zdrowych tłuszczy: oliwa , orzechy, ryby, awokado, nasiona, żółtka jaj etc. Dieta monotonna, mało warzyw - uboga w antyoksydanty, błonnik, witaminy , magnez, potas, wapń.. wybieranie odtłuszczonego nabiału mija [...]
[...] A co do rotacji w tej rozpisce, to pierwsze 2 pomysly ktore mi przyszly do glowy to zamieniac orzechy laskowe z migdalami na przemian, a na drugim daniu stosowac rozne ryby, nie tylko dorsza. Oraz warzyw i owocow jest kupa no to z tym nie ma problemu zeby ktores zamieniac. Jeszcze wróce do pytania o nierówne godziny pracy-raz pracuje w [...]
Pijesz alkohol ? Może to od tego. Jeżeli chodzi o cholesterol więcej oliwy z oliwek i orzechów laskowych/włoskich, do tego tłuste morskie ryby a mniej tłuszczów nasyconych. Jeżeli chodzi o wątrobe, z racji że nie leci 17aa a ast i alt jest powyżej normy możesz zrobić jeszcze dla pewności czy nic się nie rozwija (włóknienie) - morfologię, ggtp, [...]
[...] pojawiła się właśnie ta strona. Żeby nie było ja to nie odświeżam specjalnie tylko z czystej ciekawości bo nikt tutaj nie odpisał dlaczego nie wolno jeść za dużo wędzonej ryby. Osobiście nie przetrawił bym surowej... Nie ma żadnej informacji jaka jest wyższość jednej nad drugą. Generalnie makrela sama w sobie jest tłusta, tylko że tak na dobrą [...]
Dodaj jeszcze tłuste ryby i oliwę z oliwek jako źródło tłuszczy. Organizm z czasem podziękuję. Jeżeli chodzi o ziemne orzechy (wywal z menu) Noi nabierz minimum podstaw zdrowego jedzenia i się stosuj Poczytaj chociażby jeszcze o najlepszych źródłach węglowodanów i białek Do tego o witaminach - mikro i makroelementach (po co są, czym skutkuje [...]
"dlaczego nie wolno jeść za dużo wędzonej ryby" Nie tyle, że nie wolno. Warto uważać z ilością. Produkty wędzone mogą zawierać substancje kancerogenne, powstałe w wyniku wedzenia. Np. węglowodory aromatyczne.