Duża ilość białka roślinnego, np. dodatek soi, glutenu, to wcale nie plus a minus. Białko postaraj się dostarczać z najlepszych źródeł: mięsa, ryby, jaja, nabiał a pieczywo, jako źródło węglowodanów, np. pełnoziarniste lub pumpernikiel.
[...] cos tam o nich wiem. Dorsz norweski? To raczej ten atlantycki, ktory smiga do Norwegii zimnymi wodami, nie sugerowalbym sie nazwa bo to raczej wymysl niz realny gatunek ryby. To juz lepiej czarniaka (czyli dorsza czarnego jesli ktos nie jest w temacie) z m. Polnocnego, o ktorym piszesz (ma parametry zblizone do pstraga ale szczerze to [...]
[...] (choć dla mnie to kontrowersyjny temat, ale to inna inkszość), to z uwagi na tone omega-6 w Twojej diecie i malusi, prawie niewidoczny dodatek lnianego, radzę - dołóż ryby, dołóż awokado, orzechy itd. Bo możesz mocno zaburzyć sobie konwersję HDL i LDL...a o to w tej diecie nie chodzi. Nie rozumiem pytania o zastępowanie posiłku? Co do [...]
Zdjęcia dodam jutro. Wybaczcie moją zieloność w tym temacie, ale cały czas czytam na bieżąco. Co macie na myśli mówiąc o niedoborach żywieniowych w mojej diecie? Chodzi o warzywa/ owoce? Wiem, że muszę dorzucić jajka, ryby, różnego rodzaju mięsa...
[...] sam, gdzieś doczytałem że w okresie jesień- zima warto z niej korzystać. ,,Urozmicaj tłuszcze, nie tylko oliwę, warto wprowadzić awokado, orzechy, nasiona chia, tłustsze ryby, mięsa, podroby." tak ja tam napisałem w zamiennikach te rzeczy :) ,,warzywa tyle co wpisałeś? Zdecydowanie dodaj." ogólnie chciałbym korzystać z tych mieszanek warzyw [...]
Ryby polecam jadać świeże/mrożone a niekoniecznie puszkowane. Tuńczyk przyda dię w sytuacjach, gdy nie mamy czasu na pieczenie/smażenie. Na tzw. czarną godzinę. Zamiast miodu ksylitol i świeże owoce.
[...] wody wysokozmineralizowane. Nie ograniczaj się jedynie do banana skoro mamy szeroki wachlarz owoców do wyboru. Zadbaj również o dostateczne spożycie o3, a mianowicie tłuste ryby: śledź, pstrąg, halibut, opcjonalnie łosoś dziki ( źródło DHA i EPA) średnio x2-3 w tyg. do tego siemię ( bardzo tanie ), orzechy włoskie, nasiona chia wzbogacą istotnie [...]
[...] jednonienasycone, wielonienasycone jak i nasycone (zachowując odpowiedni stosunek). Warto dodać takie produkty jak awokado, siemię, oliwę z oliwek, nasiona chia, tłuste ryby, jaja, olej kokosowy, masło, tłuste mięsa również mogą się pojawić, orzechy: migdały, nerkowce, włoskie, dobrej jakości olej rzepakowy, nierafinowany w szklanej ciemnej [...]
[...] i ciężko określić po nim ile jest procent tkanki tłuszczowej. Wrzuć poprawioną rozpiskę diety o zalecenia wypisane powyżej. Białko ma być z różnych źródeł. Mięsa, jaja, ryby na pewno będą najlepsze jakościowo. Jednak nabiał również może być obecny. http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html [...]
Orzechy ziemne są zbędne w diecie, ryby z kolei wybieraj świeże/mrożone (źródło DHA i EPA) - śledź, halibut, łosoś dziki, pstrąg, mintaj. Olej rzepakowy wybieraj jedynie nierafinowany, w ciemnej szklanej butelce, do obróbki termicznej możesz używać oliwy, oleju kokosowego czy niekiedy masła klarownego ( w odpowiednich ilościach ). Zamiast [...]
Jeżeli urozmaicasz na ryby, podroby, wołowinę, wieprzowinę, to jest dobrze. Warto zwrócić uwagę, że kasza manna, pieczywo zwykłe i żurawina nie są szczególnie dobrymi źródłami węglowodanów. Jednak masz ich mało, więc nie ma problemu.
[...] nie obciąża on układu pokarmowego oraz nie zawiera glutenu. 100 g soi dostarcza od 7 do 35 g białka 100 g amarantusa dostarcza od 11 do 16 g białka 100 g fasoli dostarcza od 4 do 18 g białka Poza powyższymi źródłami białka warto również zwrócić uwage na jaja, ryby czy sporadycznie nabiał. /SFD/2017/12/1/8f7b2bf67d6e49848a981d897c248754.jpg
Zmniejszyłbym ryż do 100g przez co będziesz miał mniej białka roslinnego i dasz sobie wiecej mięsa bo 100g piersi czy ryby to nie ma do czego się nawet zabierać, a jak węgli brakuje to dodać źródła węgli bezbiałkowe jak np owoce