Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
[...] są witaminy z grupy B: kobalamina - B12 - odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontrolę przemian metabolicznych, wytwarzanie czerwonych krwinek ryboflawina - B2 - zapobiega stanom zapalnym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych biotyna - B7 - odpowiada m.in. za prawidłowy stan naszej skóry i włosów, [...]
Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
[...] Rola mikrobiomu jelitowego Bakterie żyjące w jelitach tworzą mikrobiom jelitowy, który potrafi m.in. wytwarzać takie witaminy, jak kwas foliowy, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas pantotenowy czy też witamina K, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Naukowcy uważają również, że dobry stan naszych jelit wpływa na układ [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]
Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]
[...] może na dłuższą metę nieco przeszkadzać. W każdym razie jest to ciekawa alternatywa. Skład Woda, cukier, migdały 2,3%, maltodekstryna, wapń, sól morska, emulgator: lecytyny; ryboflawina, witamina B12, witamina D2 Wartości odżywcze Wartość energetyczna na 100 ml: 30 kcal Tłuszcz: 1,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g) Węglowodany: 3,7 g (w [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
[...] zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. WITAMINY B2 B5 B12 Witamina B2 Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G,owoflawina Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywających [...]
[...] głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. Witamina B2 (Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina): Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywających [...]
[...] lipidów i cukrów we krwi. Właściwości W skład yerba mate wchodzą 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów (karoten, czyli prowitamina A, witaminy A, B, C, E, B1, B2- ryboflawina, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, wapno, żelazo, sód, potas, krzem, fosfor, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozytol). [...]
1.Warto wiedzieć, że organizm zwierzęcy potrafi sam wytworzyć większość spośród 20 aminokwasów, ale w przypadku 8 z nich okazuje się bezradny i musi je otrzymać z zewnątrz, w pożywieniu. Nazwa pochodzenia greckiego: aminokwasy egzogenne oznacza właśnie pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład [...]