SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ryboflawina

  • Co cennego dla zdrowia znajduje się w ciemnej czekoladzie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 602 Data: 2023-12-18 15:22:14
  • Mozzarella - dlaczego warto jeść ten ser?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] są witaminy z grupy B: kobalamina - B12 - odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontrolę przemian metabolicznych, wytwarzanie czerwonych krwinek ryboflawina - B2 - zapobiega stanom zapalnym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych biotyna - B7 - odpowiada m.in. za prawidłowy stan naszej skóry i włosów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27826 Data: 2017-12-28 13:08:58
  • Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1006 Data: 2021-03-12 10:02:10
  • Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4223 Data: 2018-08-04 13:17:22
  • [...] Rola mikrobiomu jelitowego Bakterie żyjące w jelitach tworzą mikrobiom jelitowy, który potrafi m.in. wytwarzać takie witaminy, jak kwas foliowy, tiamina, biotyna, ryboflawina, kwas pantotenowy czy też witamina K, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi. Naukowcy uważają również, że dobry stan naszych jelit wpływa na układ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2706 Data: 2021-09-29 07:06:41
  • Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4989 Data: 2020-11-02 21:38:01
  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1770 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6902 Data: 2019-02-28 08:44:55
  • Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5050 Data: 2017-05-10 08:01:28
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2001 Data: 2017-04-20 08:08:25
  • Czy kurczak z rożna jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3783 Data: 2022-12-02 10:31:57
  • [...] może na dłuższą metę nieco przeszkadzać. W każdym razie jest to ciekawa alternatywa. Skład Woda, cukier, migdały 2,3%, maltodekstryna, wapń, sól morska, emulgator: lecytyny; ryboflawina, witamina B12, witamina D2 Wartości odżywcze Wartość energetyczna na 100 ml: 30 kcal Tłuszcz: 1,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g) Węglowodany: 3,7 g (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17099 Data: 2021-11-16 13:56:12
  • Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4809 Data: 2021-02-18 11:55:59
  • [...] CYNK DO SSANIA - TABLETKI DO SSANIA W PYSZNYM TROPIKALNYM SMAKU Tabletki zawierające kompleks witamin z grupy B miały następujący skład: 35 mg tiamina (witamina B1), 35 mg ryboflawina (witamina B2), 35 mg niacyna (witamina B3), 35 mg kwas pantotenowy (witamina B5), 25 mg pirydoksyna (witamina B6), 10 μg witaminy B12, 600 μg kwas foliowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3544 Data: 2021-10-26 12:45:26
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. WITAMINY B2 B5 B12 Witamina B2 Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G,owoflawina Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywających [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. Witamina B2 (Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina): Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywających [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-01-29 14:20:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] leucyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, glutamina, histydyna, treonina, cystyna), peptydy, enzymy (inwertaza, amyalaza, fosfataza, katalazy), witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, kwas nikotynowy (witamina PP), witamina E (tokoferol), witamina K (fitochinon), witamina C (kwas askorbinowy), witamina H [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-09 12:37:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • YERBA MATE - Alternatywa dla kawy (art.)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] lipidów i cukrów we krwi. Właściwości W skład yerba mate wchodzą 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów (karoten, czyli prowitamina A, witaminy A, B, C, E, B1, B2- ryboflawina, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, wapno, żelazo, sód, potas, krzem, fosfor, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozytol). [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-31 18:46:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • 1.Warto wiedzieć, że organizm zwierzęcy potrafi sam wytworzyć większość spośród 20 aminokwasów, ale w przypadku 8 z nich okazuje się bezradny i musi je otrzymać z zewnątrz, w pożywieniu. Nazwa pochodzenia greckiego: aminokwasy egzogenne oznacza właśnie pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-13 01:13:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Wit. D3 (cholekalcyferol) 10 µg 200% Wit. E (octan tokoferolu) 20 mg 200% Wit. C (kwas askorbinowy) 250 mg 417% Wit. B1 (monoazotan tiaminy) 20 mg 1428% Wit. B2 (ryboflawina) 20 mg 1250% Niacyna 35 mg 194% Wit. B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 20 mg 1000% Kwas foliowy 400 µg 200% Wit. B12 (cyjanokobalamina) 20 µg 2000% [...]

    Odpowiedzi: 171 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-10-17 03:46:04 Szacuny postu: 4,5 (cały temat: 0)