DOBRE I ZŁE KALORIE Kontrola równowagi energetycznej Węglowodany dostarczające ponad 50% energii odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne [...]
[...] pszennej tego samego rodzaju (nioczyszczonej), to fakt. Nie znaczy to jednak, ze ta druga jest dla nas niedobra. Oczywiscie, im nizsze wskazniki tym lepsze, ale jaka jest roznica miedzy IG 40 a 50 i jakie to ma dla nas w takim momencie znaczenie? Niegomir, niestety Twoje informacje nie sa prawdziwe. Wszystkie zboza to cukry zlozone [...]
Macie tutaj pany bardzo ciekawy art bardzo fajnie sie czyta zawira duzo porzytecznych info warto wytrzymac do konca! INSULINA i jej wpływ na metabolizm wykład dr Ron Rosendale tłum. pani Karolina z internetowej listy dyskusyjnej optymalnych Dr Ron Rosendale Insulina i jej wpływ na metabolizm Jakie funkcje spełnia insulina? Jak już wspomniałem, u [...]
1* To jest mój pierwszy art. w którym nie zadaje pytan, tylko odpowiadam A odpowiadam na wiele pytań których jeszcze nie zadacie, to dla nowicjuszy w kulturystyce, a także już tych zaawansowanych też się przyda. Mój art. będzie pisany prosto z głowy, daltego że sam jestem nowicjuszem nie bedzie to taki świetny poemat Ale wiem że wielu [...]
tu nawet nie o owoce chodzi - owoce sa zdrowe i musza byc w diecie (witaminy,mineraly) ale glownie o HFCS - dodatek do sokow,napojow banan 1/3 z cukru to fruktoza - tylko ~6g/100g Co do syropu: syrop glukozowo-fruktozowy który powstałby ze zmieszania naturalnych tych cukrów byłby taki sam jak zwykły cukier spozywczy po przejściu przez nasze usta . [...]
~~Ektomorfik, Mezomorfik, Endomorfik..~~. Ektomorfik - jest to człowiek charakteryzujący się drobną budowa ciała, który ma bardzo duże problemy z budowaniem masy mięśniowej oraz u którego metabolizm przebiega niezwykle szybko. Można powiedzieć, że pozytywnym aspektem organizmu ektomorfika jest fakt iż jego ciało bardzo szybko odbudowuje [...]
Jaka jest różnica między glukozą a fruktozą ?.Może się czegoś ciekawego dowiem?.Do strawienia fruktozy nie jest potrzebna insulina?A to ciekawe super wiadomość dla cukrzyków.
Jaka jest różnica między glukozą a fruktozą ?. Obejrzyj film, uzyj googli, wiki? http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose Fructose and galactose are phosphorylated in the liver by fructokinase (Km= 0.5 mM) and galactokinase (Km = 0.8 mM). By contrast, glucose tends to pass through the liver (Km of hepatic glucokinase = 10 mM) and can be metabolised [...]
Troszkę się doedukowałam w temacie i postanowiłam sklecić jakiś art. Być może niektórym z was uświadomi fakty, o których nie wiedzieliście, lub przestaniecie wierzyć w to co wiedzieliście do tej pory(tak się stało m.in. ze mną). Zaczniemy więc od NATURALNYCH SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH O szkodliwości cukru nie trzeba chyba nikomu mówić…Zakwasza [...]
Jak wspominam w artykule o sylwetkach kobiecych, każda kobieta w zależności od swoich tendencji do odkładania tłuszczu potrzebuje innego rodzaju „wspomagania". Informacje tu zawarte jedynie w uproszczony i ogólny sposób zahaczają o bardzo złożony problem wspomagania odchudzania przy okresowych problemach , każdy przypadek trzeba traktować [...]
"If you're not growing, it's likely your diet, not your training, that's holding you back" Dr. John Berardi Pora na temat o odwiecznej walce ‘dobra’ ze ‘złem’, białego z czarnym, czyli ‘czystego’ jedzenia z ‘nieczystym’. http://img691.imageshack.us/img691/8717/a1b9.jpg Co nazywany ‘czystym’ jedzeniem ? Większość ludzi zgadza się z tym, że ‘clean [...]
Witam, sporo już na tym forum się dysutowało na ten temat...i postaram się przedstawić tutaj FAQ'u a co do linków na temat dyskusji o tym... to do wyszukiwarki zapraszam Cukier i słodziki 1 Co to jest słodycz? 2 Jaka jest różnica pomiędzy sacharozą, dekstrozą, cukrem i sacharozą? 3 Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny [...]
Serdecznie podziękowania za pomoc dla roniego220 aka Lotara. Opracowanie haseł jest autorskie. Zachęcam(y) również do zapoznania się z pozostałymi podwieszonymi artykułami, zwłaszcza: http://www.sfd.pl/%5BArt%5D_Pierwszy_rok_trening%C3%B3w-t906985.html TEMAT DO DYSKUSJI: http://www.sfd.pl/LEKSYKON_SPORT%C3%93W_SI%C5%81OWYCH__DYSKUSJA-t996402.html# [...]
Dość dobrze udokumentowana w badaniach naukowych jest zależność między podawaniem węglowodanów w trakcie wielogodzinnego wysiłku (np. triathlonu, pływania długodystansowego czy wyścigu kolarskiego), a poprawą wyniku sportowego. O wiele słabsze podparcie znajduje podawanie węglowodanów w trakcie treningu siłowego czy interwałowego lub przy pracy [...]
Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
„What the health” jest filmem umieszczonym w serwisie YouTube przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]