[...] ciśnienia krwi c) Węglowodany i ładowanie ich w okresie przedstartowym d) Białka i ich podtypy e) Aminokwasy – EAA, BCAA, DAA, zasada aminokwasu ograniczającego f) Gainery – rodzaje, funkcje g) Beta-alanina – Król suplementów h) Witaminy i minerały i) HMB – brać czy nie brać j) Antyoksydanty k) Poprawiające glikemię l) Probiotyki m) Boostery [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] białek serwatkowych z tego względu często zaleca się ich stasowanie przed snem. Są one dobrą alternatywą dla osób ze skazą białkową. Białko z mięsa Tutaj zaliczamy wszelkie rodzaje mięsa oraz ryby. Białko pochodzenia zwierzęcego jest wysokiej jakości źródłem aminokwasów niezbędnych do budowy siły i masy mięśni. Mięso także zawiera wiele cennych [...]
[...] jest wykorzystana do syntezy białek i nie ulega utlenieniu jako źródło energii. Wnioski? Serwatka być może szybciej da rezultaty, ale na dłuższą metę będzie lepiej jeść oba rodzaje białka. 1) Większe wydatkowanie energii - ponieważ jesteś aktywny, Twój organizm spala każdego dnia więcej kalorii, a Ty musisz więcej jeść, by utrzymać stałą masę [...]
[...] organizm nie potrafi ich syntetyzować. Wiemy też, że w zakresie kumulowania tkanki tłuszczowej prym tak naprawdę wiodą węglowodany. Potem niespodziewanie odkryto, że pewne rodzaje tłuszczów mogą nawet pomóc redukować tkankę tłuszczową. Jednym z tych magicznych tłuszczów okazał się CLA. Zacznijmy od podstaw. Jak powstaje ten związek, który na [...]
[...] określać indywidualne predyspozycje, potrzeby i cele. Bez względu na wiek, rasę oraz płeć - każdy mniej lub bardziej może przypisać się do danego typu budowy ciała. Te 3 rodzaje to: ektomorfik, mezomorfik i endomorfik, są one zależne od naszej budowy genetycznej. Mają one więcej wspólnego ze strukturą kośćca i całej 'ramy' kostnej, aniżeli ze [...]
[...] będzie miejsce do ćwiczeń i oczywiście chęci poprawy sylwetki, nad którą będziemy pracować, ale po kolei. Chciałbym poruszyć kilka kwestii m.in.: dieta, rozgrzewka, rodzaje treningu, zakończenie treningu. Jest na forum wiele wartościowych postów odnośnie odżywiania biorąc pod uwagę, że jeśli zaczynami ćwiczyć towarzyszy nam zawsze jakiś [...]
[...] tu zwycięzcą. Minimalna ilość węglowodanów i tłuszczu powodują ze jest to idealne białko w fazie przygotowania do zawodów jak i w dietach: Low-Carb, Low Fat i No-Carb. Dwa rodzaje białek maja bardzo wysoka zawartość białka (86,8% bei Anabolic Protein Fusion i 90,3% bei Anabolic Protein Professional). Taka zawartość białka świadczy o jakości [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] liczy sie przede wszystkim atakowanie mięśni pod różnym kątem (np. różne kąty nachylenia przy treningu klatki, zmiany chwytów przy treningu pleców itp). Wyróżnia się różne rodzaje SPLITÓW, które opiszę poniżej. 1.2.1 SPLIT 4 DNIOWY Najbardziej znany rodzaj splitu. Przyznam szczerze, że go nie lubię :-P aczkolwiek jest to najbardziej lubiana [...]
[...] nierównowaga hormonalna i wiele innych)... Celem pasteryzacji mleka jest niszczenie "złych" bakterii... Wysoka temperatura nie rozróżnia dobrych i złych bakterii, zabija oba rodzaje, również korzystne dla człowieka bakterie kwasu mlekowego. Autorytet wśród znawców tego zagadnienia dr M.Murray, nazwał pasteryzowane mleko "zupą bakteryjną", [...]
[...] i tłuszczów. Błonnik znajdujący sie w pokarmach może ograniczać przyswajanie energii przez organizm. - Wchłanianie jelitowe: profesor G. Slama wykazał, ze „nie wszystkie rodzaje skrobi sa jednakowe". Soczewica i frytki zawierają taka sama ilość tłuszczu i maja podobna kaloryczność. Nie oznacza to jednak, ze ta energia zostanie przyswojona w [...]
[...] ograniczyć. Faktem jest, że generalnie jemy za dużo tłuszczów, ale prawdą też jest, że przynajmniej 20% zapotrzebowania na kalorie powinno być pokryte tłuszczami. Niektóre rodzaje tłuszczów, zwłaszcza kwasy jednonienasycone i niektóre wielonienasycone są konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu. Poza dostarczaniem energii, kwasy [...]
[...] a obniżają "dobrego" (badania prowadzone przez Brandeis Univeristy, Uniwersity of Malaya oraz Palm Oil Research - za Świat Nauki 10/1997) Żelazo Występują dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe, z których drugie jest gorzej przyswajalne. Występuje ono w jajach, mleku, produktach roślinnych. Żelazo hemowe stanowi natomiast 40% [...]
[...] Wysoki poziom kwasów w ich żołądkach pozwalał szybko rozłożyć pożywienie, aby organizm miał z niego jak najwięcej pożytku. Osoby z grupą krwi 0 mogą także spożywać wszelkie rodzaje drobiu, choć nie jest to tak ważne źródło protein jak czerwone mięso i nie ma tak korzystnych właściwości. •WYSOCE WSKAZANE : WOŁOWINA, JAGNIĘCINA, WĄTRÓBKA, [...]
OTYŁOŚĆ (cz.I. „Podstawy teoretyczne") Obecnie otyłość jest zaliczana do tzw. Chorób cywilizacyjnych. Codzienne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, wzbogacanej w cukry rafinowane, oraz w tłuszcze zwierzęce, jak również powszechna obfitość wszelkiej żywności, brak ruchu [...]
[...] produkty nabiałowe, orzechy i soja. Ponadto środowisko kulturystyki i fitness pokazuje nam, ze suplementy białkowe, takie jak białko serwatkowe (izolat, koncentrat czy inne rodzaje),kazeina micelarna, hydrolizaty białka pszenicznego, batony białkowe i inne żródła białka także mogą byc wykorzystywane do promowania zdrowego sposobu odżywiania sie. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] skłaniamy się do korzystania z odżywki o niższym stężeniu, zaś przy temperaturze niskiej poleca się stężenie wyższe. Najlepsze odżywki typu Carbo zawierają różne rodzaje węglowodanów, aby optymalnie i sukcesywnie uwalniać do krwioobiegu wszelkie składniki - chodzi tutaj o zróżnicowanie w budowie cukrowców (długość łańcuchów [...]
[...] Wpisujemy swoje dane do tabelki i otrzymujemy gotową dietę z informacjami kiedy i co musimy jeść. Ale należy przestrzegać też dodatkowych zaleceń. 1. Aby zbilansować różne rodzaje spożywanych tłuszczy, do ostatniego spożywanego w ciągu dnia shake’a dodajemy naturalne masło orzechowe. Ponadto, taki shake daje uczucie sytości i jest smaczny. [...]